На Берегівщині будують 1800-метрову мототрасу

Неподалік села Береги (між озерами і Боржавою) високими темпами будується одна з кращих в Україні трас для змагань із мотокросу. Наш район стане дев’ятим у Закарпатті (після Ужгорода – 3 команди, Мукачева, Хуста, Сваляви, Рахова, Іршави), де культивується цей новітній захоплюючий вид спорту. А вже 22 липня в Берегах пройдуть перші обласні змагання з мотокросу, в яких свій клас покажуть і дебютанти – мотокросівці “Берегвідейка”. Хоча, у принципі, не такі вони вже й початківці, адже під керівництвом тренера Анатолія Матея виступали на мотогонках у Донецьку, Львові, Чернівцях, Косові (на Івано-Франківщині), Сваляві, Ковелі. З поліського краю привезли не тільки хороші враження, але й завойовані місця у першій десятці.

На Берегівщині будують 1800-метрову мототрасу

Навіть найбільші оптимісти довколишніх населених пунктів (Нижні Ремети, Берегуйфолу, Квасово) не могли уявити, що місцевість на околиці В. Берегів, яка останніми роками перетворилася в сміттєзвалище, невдовзі змінить свій вигляд.  Потужні бульдозери, грейдери, екскаватори, інша надсучасна машинерія (на світлинах справа) ось уже кілька тижнів поспіль вирівнює дорогу до урочища, яке, немовби у долонях, розмістилося між тутешніми озерами та р. Боржава. Майбутній моторинг, за попередніми прогнозами, не тільки додасть шарму місцевому ланшафту, але й змінить увесь краєвид. Землерийні роботи киплять тут з раннього ранку  до вечора. Бо ці землі (між іншим, несільськогосподарського призначення), не лише завалені сміттям, а ще й повністю заросли чагарниками. Тут не те що неможливо було проїхати, а нереально навіть пройти – дикоростучий терен колов не тільки тіло, але й очі (як у прямому, так і в переносному значенні слова). За кільканадцять літ урочище перетворилося у непролазні шипшиново-тернові хащі! 

Сюди залюбки приїжджатимуть на різні дійства, тим паче, що Берегівщина – край туризму, і в цьому аспекті має чимало інших зваб (винні підвали, термальні води, басейни, Дийдівське озеро тощо). А коли до цього додати, що маємо свою команду мотогонщиків „Берегвідейк”, а за лічені дні до ладу стане мототраса „Берегринг”, яка, без сумніву, буде однією з найкращих у всій Україні, до нашого краю ще більше потягнуться гості з усього Закарпаття та з-за його меж, в тому числі із закордоння. Слід сказати, що вибір розташування траси довжиною 1800 метрів (ширина 10 м плюс по два метри безпеки з обох боків) виявився дуже вдалий. Це в немалій мірі завдяки тому, що керівники району добре знають місцевість. 

До речі, команду мотогонщиків хоча й сформовано недавно, однак на своєму рахунку вона вже має низку досягнень і перемог. У цьому чимала заслуга тренера Анатолія Матея.. У цьому азартному виді спорту ”вариться” з 12 років, тут, як мовиться, заробив травму й нині легко накульгує на ногу. Однак завжди каже, що мотоспорт – це захоплення сильних, мужніх, мускулистих і тренованих чоловіків. Це саме  той вид спорту, де  необхідні  інтелект та сила, де найбільше виробляється адреналін. Усі 17 мотоциклістів і квадроциклістів, серед яких є майстри та кандидати в майстри спорту, кілька розрядників, мають ліцензії Української федерації мотоавтоспорту, тобто вони допущені до участі в різних змаганнях, міжнародного гатунку в тому числі. На нещодавньому міжнародному турнірі в Ковелі (Волинська область), куди, незважаючи на свою зайнятість, особисто поїхав і очільник Берегівщини, вони з-серед майже сотні учасників посіли відповідно 8 і 5 місце. Це – неабиякий успіх для закарпатців на такому ранговому турнірі, організованому спортивно-технічними клубами низки областей за сприяння мотоциклетної Асоціації центральноєвропейських країн. Саме там, на землі волинській, і було анонсовано берегівські перегони, які намічено провести 22 липня – у цей день фактично відбудеться презентація траси. 

До слова, „Берегринг” будується з дотриманням усіх європейських стандартів, особливо у плані безпеки як самих гонщиків, так і численних гостей тощо. Адже найуспішніші ті змагання, на яких немає ані травм, ані „вильотів” за межі траси, тим паче, що спортсмени, буває, злітають із трамплінів аж на 6-8 метрів у висоту та до тридцяти-сорока – у довжину. Площа великоберезького „рингу”, що з висоти пташиного польоту нагадує закручене у вісімку велосипедне колесо, складає 5,3 гектара, і аби мотоцикли гонщиків усіх класів – 50, 65, 85, 150, 250, 500 куб. см. – „літали” аж до самих, образно кажучи, небес, тут уже насипано та утрамбовано кілька горбів, розрівняно все, починаючи від стартового майданчика й аж до фінішної лінії, облаштовано навіть стоянки-паркінги для спортсменів та фанів. Зараз тут місцеві  майстри встановлюють шлагбауми (див. знімки). Отже, траса потроху набирає своїх істинних обрисів-стандартів, тож слід сподіватися, що обласна першість з нагоди її відкриття  запам‘ятається всім, хто приїде дивитися на це спортивно-технічне шоу.

Михайло Папіш, газета "Берегово"

18 липня 2012р.

Теги: мотокрос, мототраса, змагання

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини