Закарпатський обслуговуючий кооператив "Авігаїл" — у числі найкращих в Україні

Кооперативи завжди вважалися одним із основних факторів, що формували інфраструктуру аграрного ринку. Якою на сьогодні є ситуація у сфері сільськогосподарської кооперації розповідає директор департаменту економічної стратегії та розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Анатолій РОЗГОН.

Закарпатський обслуговуючий кооператив "Авігаїл" — у числі найкращих в Україні"Як свідчить досвід, ефективна господарська діяльність виробників сільськогосподарської продукції можлива лише за належного розвитку підприємств виробничої та соціальної інфраструктури, - зазначив. Через це у світовій практиці широкого розповсюдження набуло кооперування у сферах, що надають послуги сільськогосподарському виробнику в організації таких процесів як збут i переробка виробленої продукції, матеріально-технічне забезпечення та інші види обслуговування виробництва через створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, - зазначив він.

Керівник департаменту Мінагрополітики також підкреслив, що кооперація на селі є основою для подальшого розвитку інфраструктури аграрного ринку. Проте, наявна на сьогодні мережа інфраструктурних формувань, зокрема сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, за обсягами надання послуг та їхньою якістю не задовольняє потреб сільськогосподарських товаровиробників, особливо власників особистих селянських i фермерських господарств, покупців (споживачів) їх продукції та сільського населення в цілому.

Водночас, каже він, розвиток таких структур передбачений Програмою розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на 2003-2005 роки та відповідними регіональними програмами. Виконання завдань забезпечило розширення мережі сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, яких станом на 1 січня 2007 року в Україні створено 957. За напрямами діяльності більшість із них - багатофункціональні та сервісні, а також заготівельно-збутові, переробні тощо. Успішно розвиваються кооперативи зернопереробного та молочарського профілів, зі спільного використання техніки, матеріально-технічного постачання й ті, що надають інформаційно-консалтингові послуги.

Як свідчить аналіз оперативної звітності з регіонів, стабільний розвиток сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів спостерігається в АР Крим, Житомирській, Хмельницькій, Запорізькій, Вінницькій та ряді інших областей. У числі кращих - "Макарівський сільський сервісний центр", що на Київщині, "Південний союз" у Херсонській області, "Тейсарівський" - у Львівській, "Західний" - у Рівненській, "Жубровицький" - на Житомирщині, "Фермерська зоря" - на Одещині, "Авігаїл" - у Закарпатській області, "Піонер" на Полтавщині та багато інших.

З іншого боку, зазначив Анатолій Розгон, до нашого міністерства та головних управлінь агропромислового розвитку облдержадміністрацій надходить велика кількість звернень від сільськогосподарських товаровиробників щодо проблем, які виникають під час реєстрації сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів через відсутність на законодавчому рівні беззаперечного визначення статусу сільськогосподарського кооперативу як неприбуткової організації. Це, у свою чергу, стримує зростання кількості сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів в Україні як однієї із головних складових інфраструктури аграрного ринку. Як наслідок, у нас, наголосив він, практично призупинилися процеси формування обслуговуючих кооперативів, а в окремих регіонах кооперативи призупинили господарську діяльність та розпочали процес закриття.

Проте, підкреслив співбесідник, визнання неприбуткового статусу сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу необхідне для формування ставлення до них з боку суспільства як до унікальних організацій самодопомоги сільськогосподарських товаровиробників. Цей статус стає базисом створення таких умов роботи обслуговуючих кооперативів, які найефективнішим чином сприятимуть підтримці вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника, його захисту від агресивного ринкового середовища, наголосив Анатолій Розгон. На його думку, неприбутковий характер діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів - це економічна основа для об'єднання, в першу чергу, дрібних сільськогосподарських товаровиробників для підвищення ефективності i забезпечення прибутковості їхнього виробництва.

Для врегулювання ситуації з сільськогосподарською кооперацією, вважає посадовець, у першочерговому порядку потрібно вирішити питання внесення змін та доповнень до деяких законів України i, насамперед, до законів України "Про сільськогосподарську кооперацію", "Про кооперацію", "Про фермерське господарство", а також до інших нормативних актів, що регулюють оподаткування підприємств щодо визначення неприбуткового статусу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Це сприятиме створенню та розвитку кооперативних структур і забезпечить підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва завдяки оптимізації витрат товаровиробників на придбання засобів виробництва, проведення окремих технологічних операцій, здійснення маркетингових досліджень тощо. Створюватимуться також умови для вдосконалення процесу реалізації продукції, більш ефективного використання каналу збуту, досягнення міцних позицій на ринку, вирішення соціально-економічних проблем сільських територій та їх мешканців, зокрема додаткових робочих місць, підвищення рівня зайнятості сільського населення та його матеріального добробуту, переконаний директор департаменту Мінагрополітики.
Валерій БАРСЬКИЙ,УКРІНФОРМ
08 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини