В Ужгороді згадуватимуть художника Павла Бедзіра

У вівторок, 10 липня виповнюється десять років із дня смерті одного з найцікавіших закарпатських художників Павла Бедзіра. Для багатьох закарпатців він був не тільки митцем, але й особистістю, яка показували інші обрії, ніж були дозволені в часи тоталітарного комуністичного режиму.

В Ужгороді згадуватимуть художника Павла Бедзіра

Помешкання художника було вогнищем вільнодумства на Закарпатті. Тут формувалися такі відомі постаті, як поет Дмитро Кремінь, мистецтвознавець Михайло Сирохман, художник Павло Ковач та десятки інших.

Не дивно, що в Павла Бедзіра було широке коло симпатиків. особливо – серед молоді, яка не сприймала прісного соціалістичного реалізму. Комуністична влада вбачала в богемному житті художника певну загрозу для себе. В середині 80-х його часто викликали в КДБ на профілактичні бесіди і допити. Але Бедзір лишився собою: художником-філософом.

За десять останніх років практично нічого не зроблено для популяризації творчості самобутнього митця. Можна згадати хіба що престижну виставку «Комунікація ХХІ», яка триває зараз у Будинку художника в Києві. До сотні найцікавіших сучасних українських митців за останнє півстоліття потрапив і закарпатський митець.

Хотіли зробити виставку Павла Бедзіра на початку року в Ужгороді, але Закарпатська організація Національної спілки художників України, яка обіцяла гроші на обрамування робіт, далі розвела руками.

А у вівторок, 10 липня, в день роковин у галереї «Коридор» біля колишньої майстерні художника зберуться ті, для кого Павло Бедзір поняття – не абстрактне, а цілком конкретне і світле.

Олександр Гаврош, "Час Закарпаття"

09 липня 2012р.

Теги: Павло Бедзір, художник, галерея

Коментарі

Василь Горват 2012-07-15 / 09:55:43
Належу до тих щасливців, хто встиг колись поспілкуватися з Павлом Бедзіром.80-ті роки. Тоді вперше я побачив цикл "Спалення змій" - динаміку форми, більш агресивний варіант "Дерев". Втім щодо агресивності, можливо, помиляюся. Ділюся враженням по пам яті. Відтоді Бедзір завжди поблизу. Його роботи є у Виноградові й Королеві, у місцевих кафе.

читачеві 2012-07-10 / 16:15:06
порівнювати мистецтво і талант Бедзіра зі шматком труби на стіні- це і є "абстрактні просторікування". а те, що сучасний обиватель і мислить по-обивательськи - ви ще раз довели...

Читатель 2012-07-10 / 13:52:41
Для Слов"янина 2.
Вы меня извините - то, что вы написали, это называется "абстрактными рассуждениями". А во-вторых, чтобы "включить мозг", достаточно выйти на ту же природу, и глядя на нее, представить себе, всё что угодно. Или даже не на природу. Оглянуться по сторонам, посмотреть на голые стены, представив себе, что это не стены, а кусок мирового пространства.

Или давайте - повесьте на стену простой кусок трубы, и скажите, что изобразили "отрезок жизненного пути". Будет "гениально", а потом все можно спихнуть на "дебила-зрителя".

2 Слов"янин 2012-07-10 / 13:10:18
Звичайно, легше сприймати мазанину в стилі "хатки-потічок-гори-небо-хмарка-пеньок..." Там, де треба "включити" мозок (якщо він є) і застосувати уяву (звісно, при її наявності),стає важче... і одразу лунають звинувачення в бік автора у демонічності і т.д... Звичайно, це не слов"янин недалекий у мистецтві, а Бедзир не так малював. Смішно. Глядач, відвідувач виставок, обиватель, на жаль, деградує (власне, як і читач)ДАВАЙ ЧТИВО І МАСКУЛЬТУРУ В МАСИ!!! куди йдемо і куди прийдемо?? А головне, що залишимо по СОБІ? Кому те, що створите ви, слов"янине, буде цікавим? От у чому питання...

Zoltán 2012-07-10 / 09:49:20
Поли бачи в последние 10 лет своей жизни, после того, как познакомились, часто гостился у меня. Можно сказать, стали друзъями, разговаривали друг с другом на "ты". Был очень интересным человеком, я не находил ничего демонического в его характере. Он часто голодовал. Как утверждал сам, специально делает голодовку, йога так предписывает. Но когда налили ему рюмочку, положили тарелку скажем с домашними колбасами, ни разу не отказался. Уверен, причина была голодовки очень простая: дома ничего поесть не имел, как и денег.
Любил фолософствовать. Причем на венгерском языке, потому что, как подчеркнул, философские книги читал только на этом языке. Несколько раз было такое: Поли бачи пришел к к нам. Сел на кухне, мы с женой накормили его. Потом начал громко раздумывать. Вопросы задавал, но его не интерсолвали наши ответы, он сам на них ответил. Он нас не видел, не слышал. Нам с женой надо было выскочить в магазин. Оставили говорящего Поли бачи на кухне. Через пол-часика вернулись, его нашли на том же месте, громко говорящи. Нам казалось, он даже не заметил, что нас так долго не было...
Он часто приносил нам в подарок свои рисунки. И старые и новые. У меня в кабинете две его работы: одна из 1965 года, другая из 2000 года. Посмотрю на них, и приятно споминать старого друга. И не верится, что вот уже десять лет не могу взять в мои ладони его черные от краски руки...

віктор 2012-07-10 / 08:59:46
де знаходиться галерея "Коридор" і о котрій годині захід?
..а взагалі дуже хотілось би побувати саме на виставці робіт ПБ.

Pavlo 2012-07-10 / 08:10:11
Що саме паскудного ви побачили у картинах Бедзіра?
Що саме для вас хитро*********** у його тврчості?
Чому розписуєтесь за народ, пане Слов"янине?

Слов'янин 2012-07-09 / 19:18:06
Якщо подивитись на картини Бедзіра, виникає почуття чогось паскудного, демонічного. Якщо почитати його інтерв"ю та думки, виникають такі ж самі настрої. Чому талановитого журналіста О. Гавроша тягне піарити художників з хитрови*****ю "філософією", художників, яких не сприймає український народ?

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини