Ужгородські туристи допомогли врятувати парапланеристку (ФОТО)

У неділю, 17 червня, група з 5 молодих і активних ужгородців вирушила у Воловець для пішого походу. Маршрут подорожі мав бути таким: залізничнийд вокзал смт. Воловець — долина р.Волівчик — г. Плай (траверсом) — г. Великий Верх — г. Плай — г. Темнатик — г. Цицька — смт. Воловець. Але на горі Великий Верх плани ужгородських туристів кардинально змінилися.

Ужгородські туристи допомогли врятувати парапланеристку (ФОТО)

Спостерігаючи за польотом парапланеристів, турист Славик (зі Львова) помітив, що один із парапланів упав на землю, а його власник не рухається. Славік повідомив про це групі ужгородських туристів і вони всі разом вирішили бігти на допомогу. «Параплан упав в улоговині між горами Гимба та Великий Верх, — каже Орест, провідник групи, — а це близько 2 км від того місця, де ми були, але ми так поспішали, що й не помітили, як швидко спустися до постраждалої. Як виявилося, парапланом керувала жінка».

Поки хлопці бігли хребтом гори, до жінки спустився її колега і надав першу медичну допомогу, поставивши діагноз — забій шийних хребців.

«Через травму шиї транспортувати постраждалу на підручних засобах ми та парапланеристи, які теж спустилися на допомогу своїй подрузі, не ризикували — розповідає турист Паша. — Після виклику МНС чекали їх 1 годину 40 хвилин. Однак, якщо враховувати складнодоступность території, де ми знаходилися, це не так вже й багато. Поки чекали на рятувальників, намагалися підтримувати позитивну атмосферу, наскільки це можливо, і сама потерпіла дуже правильно поводилась в цій ситуації: не робила зайвих рухів, не панікувала та трималася молодцем, не зважаючи на біль. 

Оперативний підйом потерпілої на хребет забезпечила дружня співпраця рятувальників, парапланеристів і туристів, які не розгубилися в надзвичайній ситуації. Та на цьому героїчному подвигу пригоди туристів не закінчилися.

«Коли ми повернулися на місце, де залишили речі, то часу продовжувати запланований маршрут вже не було. Більше того, ми дуже спізнювалися на потяг додому, тому мусили швидко спускатися. Ми бігли і скорочували дорогу, але короткий шлях виявився набагато складнішим і небезпечнішим. Ми збиралися з останніми силами, щоби встигнути, і нам це вдалося. Правда, ми не встигли вже купити квитки, але нам пощастило і нас все-таки пустили в потяг. Коли ми трохи відпочили, то усвідомили, що пройшли за 2 години маршрут, який зазвичай долають як мінімум за 4. Це, напевно, наш особистий рекорд», — поділився враженнями турист Юрій.

Після цієї пригоди хлопці не вважають себе героями, кажучи, що «зробили те, що на їхньому місці зробив би кожен». Але врятована жінка та її колеги вважають інакше. Вони дуже вдячні групі ужгородських туристів за допомогу та підтримку.

Юлія Дуб

18 червня 2012р.

Теги: рятувальники, парапланерист, параплан, туристи

Коментарі

fozik 2012-06-21 / 09:05:01
Со спасателями нехорошо получилось((

http://paragliding.in.ua/index.php?topic=4982.msg78401#msg78401

"
Спасибо, конечно, туристам за помощь, хотя мы вполне справлялись своими силами. Но этой Юле Дуб по отцовски надрал бы задницу за искажение информации и непрофессионализм. Пускай бы рассказывала о своих "подвигах" подругам, но ее статью в тот же день прочитали киевские чиновники с МЧС и тут же пригрозили увольнением спасателям, которые непосредственно занимались спассрабртами. На самом деле спасатели сработали на "отлично" - через два часа Лена уже была в больнице. То, что слышала эта журналисточка наши разговоры о бензине, это были разговоры с водителем ГАЗ-66, который вывозил нас на гору. Когда Лена упала, водитель доезжал до села. Решили завернуть его обратно, так как не были уверены, что L-200 спасателей сможет доехать до пострадавшей. Водитель Газ-66 сказал, что ему обязательно заехать домой и дозаправиться бензином, что он и сделал. В результате приехало к месту падения сразу две машины одновременно. Спасателей, которые работают на Боржаве, знаем давно, лет 10, отличные профессионалы. Особенно Володя и Евгений. Заслуженные альпинисты, покорили не один семитысячник, очень ответственные люди, в прекрасной физической форме и знают спассработы не по лекциям. Будет очень жаль, если их уволят из-за этой глупой журналисточки."

Юлія Дуб 2012-06-19 / 21:29:00
Хустянину, очевидно Ви так і хочете "вчепитися" за слова... "Вуйку" я подякувала (а не звинувачувала), бо він вказав на помилку без сарказму. Він написав як правильно і все було виправлено.

А попередні коментарі, зокрема "!!!", написані з насмішкою. Ось і вся різниця...Справа в тому, що можна виправити нормально, а можна принижуючи (принаймні таку різницю я побачила між двома коментарями).

А стосовно щирості, то я завжди нормально ставлюся до критикі і зірок з неба не хапаю, бо знаю, що ще є багато над чим працювати...

женя 2012-06-19 / 10:30:44

Хамство, тролінг і анонімний перехід на особистості. Коментар видалено. Адмін

Хустянин 2012-06-19 / 10:04:20
Юлії Дуб.Нормальне зауваження "вуйка", всього два короткі речення,як знатока, а ти, Юля , роздула свій коментар і твоє звинувачення "вуйка" та вибачення - безпідставне і не щире.

Юлія Дуб 2012-06-19 / 00:51:35
Дякую, що вказуєте на помилки, це дає можливість виправити і зробити краще.
Але не обов’язково казати це з таким сарказмом і злістю. Це не робить Вас кращими. Помилку я випралю, ще й матиму з того користь, бо більше її не зроблю, а Ви так і залишитеся сірою і злою людиною (без образ, просто мені здається, що людина, яка так завзято і з насмішкою критикує інших живе нудним, сірим і закомплексованим життям). Будьте щасливими!

За конструктив дякую (вуйку).

вуйко 2012-06-18 / 22:15:33
г. Тем’ятик - не правильно
Темнатик — вершина (высота 1343 м) горного массива Боржава - правильно

!!! 2012-06-18 / 19:00:27
Ось воно - майбутнє української журналістики! Браво! Прекрасна стаття про парОплани. Напевно в парОплані пАра закінчилась, от він і впав :)

I am 2012-06-18 / 16:17:18
Пароплан - это наверно близкий родственник паровоза...

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини