Всупереч негоді та владі на закарпатській Великоберезнянщині текла «Молочна ріка» (ФОТО)

І третій фестиваль Великоберезнянського сиру став радісною подією не тільки для багатьох мешканців району. І це незважаючи на те, що напередодні сталися події, котрі могли завадити організатору – Ужанському національному природному парку провести захід на належному рівні.

Всупереч негоді та владі на закарпатській Великоберезнянщині текла «Молочна ріка» (ФОТО)

Насамперед, рясна грозова злива за три дні до фестивальної неділі заблокувала сільську дорогу Стужиці – бурхливі гірські потоки нанесли на шосе цілі гори каміння. Оперативно і, без перебільшення, самовіддано попрацювали  механізатори, розчистивши всі завали і відкривши дорогу до місця події – оновленої мальовничої території Новостужицького природного науково-дослідного відділення. Тому цей чудовий куточок Карпат знову зустрів гостей обновками (оригінальними містками, чудовою великою альтанкою на крутосхилі, оборогом для відпочинку в ароматах сіна, чудовим волейбольним майданчиком, наметами зі столами і лавицями).

Інша перепона була не менш неочікуваною – за два дні до відкриття надійшла несподівана команда з райцентру всім колективам художньої самодіяльності відмовитися від участі у фестивалі. Були дзвінки організаторам від самодіяльних артистів з вибаченнями: «Ми б хотіли виступити, та…».

З тих самих причин не приїхали на важливу подію і керівники органів  місцевого самоврядування з сіл, хоча саме тут можна було поговорити про подальшу долю занепадаючої в районі тваринницької галузі, надання виробництву сиру сучасного рівня –  верховинський край має стільки вмілих газдинь! Найкращі з них, учасниці п’яти команд, були наприкінці фестивалю нагороджені за свої досягнення цінними призами: сучасними електром’ясорубками, хлібопічками та електропрасками і грамотами. Критерії визначення переможця були досить високими, де враховувалася не тільки кількість, але й висока якість, асортимент.

Справжніх майстринь приїхало до Стужиці багато, але що потрібно зробити, аби талант приносив зиск і їм, і селам, і району? Як зробити тваринницьку галузь прибутковою, як це є у європейських країнах? Адже пиво, приміром, українці навчилися виробляти за високими технологіями, а з молоком з екологічно чистих високогірних регіонів ніяк не виходить. Чи не час спільними зусиллями з владою подумати, як рухатися далі вперед цивілізованими методами, аби всі тваринники, майстрині, підприємці працювали як одне ціле, пропонуючи в кінцевому рахунку споживачу оригінальний, гарно розфасований виріб з сиру?   

Потенційні можливості горян у цій сфері було видно на гарно оформлених, багатих цінним продуктом харчування столах – головним «героєм» фестивалю того дня став коров’ячий  сир. І не тільки так званий їдкий, схожий за смаковими якостями на овечу бринзу, але ціле розмаїття його видів та страв з білосніжною продукцією. Кожен з відвідувачів безкоштовно дегустував зразки продукції, страв, а щось улюблене купував цілими грудками. На цьому дійстві не можна було побачити жодного сумного обличчя, бо для кожного тут знайшлося щось довподоби. 

Багато виявилося бажаючих організувати своєю сім'єю, колективом друзів участь у фотосесіях біли знаменитих «Діда-дуба» і дуба-«Чемпіона». Інші із задоволенням переглянули нові фільми про національний парк у камінному залі офісу відділення, прогулялись берегом невеличкого озерця, потоку, стали глядачами і навіть учасниками волейбольного, шашкового турнірів, змагань з піднімання гирі і перетягування канату.

Знайшлася альтернатива і такому пункту святкової програми як концерт учасників художньої самодіяльності. Дует Ужгородського театру гумору “Шарж” Роберт Голованенко та  Сергій Соболь з учасників планованого великого концерту перетворилися у ведучих всіє фестивальної програми (від церемонії урочистого відкриття за участі директора парку Василя Копача, керівника благодійного фонду «Ужанська долина» Ольги Копач, голови громадської  організації с.Стужиця Віктора Динника, голови обласної організації «Лемківщина» Василя Мулеси до заключного акорду),  талановито   розважаючи публіку гуморесками, рядом авторських пісень. Приїхали попри заборону і троїсті музики з Лютої і виступили на сцені, виступив з добіркою гуморесок і завідуючий клубом Стужиці. У паузах звучала музика у запису, а потім на сцену, після дегустації цілого набору страв (сиру соленого і здобного, тертого і з родзинками,  млинців з творогом, треників, галушок, завиванців, кляганця і помідорів, фаршированих з сиром, та ін.) з великим задоволенням почергово піднімалися учасники «Молочної ріки», запально танцюючи вальс, блюз, чардаш. Їм навіть аплодували присутні, час від часу приєднуючись до танцюристів. Атмосфері задоволення від гарного недільного відпочинку не завадили 2-3 хвилі дрібного дощу, на зміну котрому з-за хмар виглядало сонце.  

Схвально відгукувалися про фестиваль і закордонні гості. Анджей Радванскі, член делегації туристських провідників гірських з польського міста Санок, у Стужиці вперше, але обов’язково хоче з друзями приїхати сюди знову. Чарівна природа, гостинність людей сподобалася всій десятичленній групі у кольоровій формі. А директор словацького національного парку «Полоніни» Мірослав Бураль , керівник групи представників органів місцевого самоврядування сусідньої країни, природоохоронців, громадських організацій, теж залишився задоволений приємною атмосферою гостинності на «Молочній ріці», насиченою програмою святкового дійства.

Іван Кузович для Закарпаття онлайн. Фото автора

 

16 червня 2012р.

Теги: Молочна ріка, сир, Стужиця, фестиваль

Коментарі

Таня 2012-06-17 / 14:59:43
Ммм... Стекла слиною, розглядаючи фотки... Треба буде й собі якось принагідно на святі в майбутньому побувати

міжгіря 2012-06-17 / 10:57:49
незрозуміло діяння голови рда люди старалися готовились Копач молодець робит для людей ну а бидло що забороняло голова РДА воно і е бидлом

Спостерігач життя народу 2012-06-17 / 09:45:26
Думаю свято удалося. Організатори постаралися. Але не треба було молоко у плпстикових бутилках від мінералки. Треба мати у думці, на увазі усі деталі. Твори рукоділля-вишивки дуже файні на фотках. І РАЙОННА ОРГАНІЗАЦІЯ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ "УДАР Віталія Кличка» брала участь у святі. А без влади, без піару їх свято краще мабуть вийшло. Фотограф Кузович зробив файні світлини.

Лоці 2012-06-16 / 23:18:29
Кажуть, влада району (РДА)позаздрила. Так чи інакше, але з РДА не було нікого, а з сіл приїхало кілька голів. Сільські голови Словаччини були здивовані відсутністю самоврядування. Само-врядування України мабуть годне врядувати лише САМО собою. А сято кльове, правда не ясно чому МОЛОЧНИМ виробникам дарували МЯСОрубки.

цікавий 2012-06-16 / 22:50:38
та вже розкажвть чому фестиваль був заборонений

Лемко 2012-06-16 / 20:56:12
Гарні фотки. Гарні вишивки - гріють душу.

А хто знає, хто і чому з влади перешкоджав фестивалю?

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини