Віктор Балога: Тягти кота за хвоста можуть дозволити собі лише герої дитячих пісеньок

Підписанням Указу про проведення позачергових виборів до Верховної Ради України Президент Віктор Ющенко проклав шлях до якісного оновлення політики та влади в державі. Про це заявив сьогодні керівник президентського Секретаріату Віктор Балога, повідомили в прес-службы голови держави.

Віктор Балога: Тягти кота за хвоста можуть дозволити собі лише герої дитячих пісеньок«Українська громада та світове співтовариство побачило взірець неухильного виконання політичних зобов’язань через нормативне закріплення домовленостей від 27 травня. Президент вчинив як відповідальний державний діяч, коли невідкладно підписав ухвалені Верховною Радою закони та Указ про призначення виборів на обумовлену дату 30 вересня».

Глава Секретаріату Президента відзначив, що еволюція досягнутого компромісу відбувалася в умовах зволікань, надмірних політичних емоцій і постійних загроз зриву. «Нагадаю, що першопричиною глибинної кризи, яка вразила владу, була ревізія народного волевиявлення на парламентських виборах 2006-го року та неприкрита спроба узурпації влади. Зрозуміло, що повернення ситуації в конституційне русло проходило вельми напружено, але Президент ніколи не грав на загострення. Зрештою, вихід із складних перипетій було знайдено, і нині позачергові парламентські вибори стали політичною реальністю».

Балога констатував припинення повноважень Верховної Ради п’ятого скликання як законодавчого органу. «На сьогодні, по суті, парламент є зборами народних депутатів, які не можуть виконувати законотворчої функції. До того ж понад півтори сотні народних обранців з опозиційних фракцій добровільно склали з себе депутатські повноваження, що означає, за Конституцією, втрату повноважності всієї ВР. Ця обставина стала однією з юридичних підстав для призначення позачергових парламентських виборів», роз’яснив керівник президентського Секретаріату.

За словами Балоги, будь-які заяви про небездоганність процедури складання депутатських повноважень «не витримують найпростішого тесту на здоровий глузд і є марною спробою відтягти визнання того, що Верховна Рада п’ятого скликання відійшла в історію. Проте очевидне вже неможливо заперечити – це так само ясно, як Божий день. Є чітка воля опозиційних депутатів скласти свої повноваження, і чіплятися до того, де стоять коми у відповідних заявах – значить, втрачати лице».

На думку Глави Секретаріату Президента, зараз усім впливовим політичним силам слід наполегливо працювати над забезпеченням власного представництва у новій Верховній Раді. «Зволікання лише гратимуть проти. Тягти кота за хвоста можуть дозволити собі герої дитячих пісеньок, але ніяк не відповідальні партії, які мають дбати про втілення волі своїх виборців. Дорога до виборів вільна і пряма, змагання будуть чесними, а голосування – демократичним. Всі бажаючі можуть приєднуватися», – зазначив Балога.

Він зазначив, що новий склад Центральної виборчої комісії здатний у повній мірі забезпечити найвищу якість парламентських виборів. У ЦВК є вагомий мандат на здійснення своїх повноважень, а її «політичне наповнення» дає підстави вірити у ефективність організації та проведення виборчої кампанії. «Ніщо не має завадити тому, щоб 30 вересня суспільство обрало собі нову владу», – підкреслив Балога.
"Форум"
05 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 8
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини