Долучайся до акції “День мовної солідарності українців світу”

Як поінформував Андрій Ребрик, голова Закарпатського осередку національної скаутської організації України Пласт, виходячи з життєвої необхідності, спровокованої зокрема й тривожними обставинами, що склалися в терені, є нагальною потреба активізації громадськості для участі в акції “День мовної солідарності українців світу”.

Долучайся до акції  “День мовної солідарності українців світу”

Акція відбувається щопонеділка – першого дня трудового тижня.

Що це означає?

У фізичному вияві: кожен свідомий українець світу в цей день жертвує тричі по п’ять секунд рідній українській мові, а саме: о 9, 12 та 17 годині промовляє вголос прості слова: “Моя рідна мова – українська” (без зайвого надриву).

Для виголошення цієї фрази справді достатньо п’яти секунд. Однак, для сучасного українця ці п’ять секунд – ціла психологічна проблема.

Власне, акція для того й продумовувалася, щоб стати мобілізуючою у справі подолання цього дикого комплексу в тих українців, для котрих може стати рятівним почуття не-самості, віртуальної солідарності світового українства.

Тому дуже важливим є акцент на точному часі (абсолютної синхронізації не потрібно, важливо щоб це був понеділок і 9, 12 та 17 год. за звичним часом).

Ця мобілізуюча акція почалася щойно з понеділка і триватиме, допоки в цьому матиме внутрішню потребу бодай один українець світу.

Акція не потребує ніяких адміністративних чи будь-яких інших змін у життєвому потоці, бо для пожертви п’яти секунд рідній мові необхідна всього лише воля одиниці, яку майже не можливо обмежити, якщо вона є.

Якщо ж ти опинився в ситуації, коли дійсно не можеш вимовити уголос ці чотири слова: “Моя рідна мова – українська”, зупинися на мить, промов їх подумки і будь певен, що ми тебе почули.

Важливо, щоб ця відповідальна справа у пластових та інших громадських осередках і середовищах на теренах України і поза її межами дебатувалася якомога ширше і безнастанно (цьому надзвичайно сприяють нинішні комунікаційні можливості). Мусимо подбати, щоб у соціально активних групах набуло поширення (стало модним) проведення коротеньких мовноукраїнських флеш-мобів (понеділок, 12.00 чи 17.00) від найпростіших – колективного (групового) скандування (промовляння) в трамваї-тролейбусі-на площі-вулиці-у сквері-на балконах гуртожитків-і т. д., до ідейно й естетично насичених акцій.

Пласт – ініціатор, але орієнтується й на інші соціально-активні середовища, колективи, структури.

Понеділок має стати справді солідаризуючим.

Із п’яти секунд має початися новий Український Час (хоч “нема українського дня, є лише українська ніч” (Петро Скунць)).

Ніч мусить минути.

11 червня 2012р.

Теги: мова

Коментарі

робуст 2012-06-22 / 21:30:21
ніхто нікому ніколи не зможе заборонити гордитись своїм народом і любити свою материнську мову. однак проблема в тому, що окремі люди виявляють повну зневагу до мови, культури та й до людей того краю, де проживають. низько кланяюсь тим, хто знає кілька мов і поважає їх . ганьба тупакам, котрі не знають мови державної. вгадайте, хто вони, ці люди?

андрій 2012-06-18 / 21:21:47
Москаль, вчи мову. Люби Україну — або забирайся геть!

Аноним 2012-06-13 / 15:39:39
"А чи всі читали законопроект, який україномовні українці вважають ущербним для української мови ?
Я, чесно кажучи — ні, тому цікаво було би почути якісь конструктивні аргументи ( проти чи за )"

Плохо что не читали. Проект можно найти на портале Рады.
То, что Вы цитируете носит ДЕКЛАРАТИВНЫЙ характер.
Практическое применение Закона вызывает много вопросов и если это СРОЧНО не доработать будет ХАОС.
Как на меня надо четко определить ПРИОРИТЕТЫ, "кто кому Вуйко".
1.УКРАИНСКИЙ язык должен быть ОБЯЗАТЕЛЬНЫМ официальным языком делопроизводства всех органов власти во всей стране.
Языки нацменьшин могут быть только как ДУБЛИРУЮЩИЕ.
2.Во всем остальном - образование, наука, культура, реклама и т.д. ориентация на "потребителя", т.е. могут быть послабления в сторону приоритетности языков нацменьшин /как людям удобно/.

Это бы с одной стороны стимулировало изучение нацменами УКРАИНСКОГО /кто не хочет быть Генералом, то бишь начальником/, с другой, у нацменов исчезло бы чувство "ущербных", но кто нас слушает????
Полагаю УКРАИНСКИЙ должны знать ВСЕ, кто не хочет быть Статистом в своей стране, но если кто хочет быть Статистом - хай БУДЕ, - его личный выбор.


Hungi 2012-06-13 / 15:03:43
А чи всі читали законопроект, який україномовні українці вважають ущербним для української мови ?
Я, чесно кажучи — ні, тому цікаво було би почути якісь конструктивні аргументи ( проти чи за ), щоб розібратися ( хоча, зізнаюся, персонально у мене на Закарпатті мовних проблем нема : з україномовними друзями розмовляю по-українськи, з російськомовними по-русски, кидь треба — по-руськи, чи magyarul beszélek … )

На днях зіткнувся з цікавим коментарем. Якщо Адмін дозволить, я би привів його, як цитати :

«Вибачте, а ви б не спробували прочитати прийнятий в першому законопроект? Можете процитувати положення, в котрих йдеться про другу державну мову чи хочаб якийсь пункт, котрий обмежує вживання української мови?

Може, ст.5 п.1? "Державна мовна політика України базується на визнанні і всебічному розвитку української мови як державної..." Чи може п.2: "забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території держави зі створенням можливості паралельного використання регіональних мов або мов меншин на тих територіях і у тих випадках, де це є виправданим"

Чи може стаття 6 п.1: "Державною мовою України є українська мова." - і ЖОДНИХ інших державних мов.

Може, вас дратує в тій же статті п.2. "Українська мова як державна мова обов’язково (ОБОВ’ЯЗКОВО!!!) застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами законодавчої, виконавчої та судової влади, у міжнародних договорах, у навчальному процесі в навчальних закладах в межах і порядку, що визначаються цим Законом".

Там ще є чудовий пункт 5. "Жодне положення цього закону не може тлумачитися як таке, що спрямоване на звуження сфери використання державної мови".

Чи такий же пункт 9. "Жодне з положень цього Закону про заходи щодо розвитку, використання і захисту регіональних мов або мов меншин не повинне тлумачитися як таке, що створює перешкоди для використання державної мови".»

Андрій 2012-06-13 / 14:46:45
Беремося всі до бою за вкраїнську рідну мову! Давайте всі хто може долучайтеся до мовозахистних акцій. Захистимо мову - захистимо УКраїну!!!!!

Аноним 2012-06-13 / 13:12:52
Дюси 2012-06-12 / 22:53:10

Мудрый Вы человек и Мудро говорите, но...... для Мудрых людей.
К сожалению большинство вот таких: "Українська мова повинна знову відродитися в наших генах, ми завжди повинні памятати, що ми Українці і маємо Свою Прекрасну Мову. Ганьба тим українцям, котрі переходять на російську . В УКРАЇНІ - МОВА УКРАЇНСЬКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!"

И не важно кто-что "видроджуе" "украинский или русский", главное есть повод хватать друг друга за глотку, отрабатывая жалкие сребреники своих кормильцев.
/хотя странно, когда Закарпатье "украиномовствовало", назовите период времени, буду благодарен/
Язык нельзя "видродить" или "воспитать", он есть или нет, и родной тот, которому МАМА научила, остальные языки, - результат собственных умственных усилий.

Zoltán 2012-06-13 / 10:29:02

На жаль, у нас немає перекладача з угорської. Коментар видалено. Адмін

Ольга 2012-06-12 / 23:33:16
Повністю з Вами згідна,пане Ребрику. Українська мова повинна знову відродитися в наших генах, ми завжди повинні памятати, що ми Українці і маємо Свою Прекрасну Мову. Ганьба тим українцям, котрі переходять на російську . В УКРАЇНІ - МОВА УКРАЇНСЬКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Дюси 2012-06-12 / 22:53:10
Ой, побував я по всіх-усюдах. І в російській стороні, і до Канар доплив був, та ніде не бачив, щоб навколо мови так люди гризлися. Та чи знаєте ви, що німець часто не розуміє німця, бо той з Баварії, а той - нижньосаксонець. Або чи була колись проблема в чехів зі словаками. Той по-своєму млувіт, а той інший відповіда на своїй словацькій. Нема і в нас такої проблеми. Схаменіться, шановні мої українці: російськомовні, українськомовні, кримсько-татарськомовні, угорськомовні, румунськомовні, та багато інших хороших різномовних людей. Схаменіться, та беріть вила, та йдіть помалу (і я з вами)в Межигір'я, бо всі проблеми звідтам.

707 2012-06-12 / 19:12:22
2Аноним 2012-06-12 / 19:09:39

Не хвилюйтеся так. Сходіть до логопеда.

Аноним 2012-06-12 / 19:09:39
"Яка нам різниця, який то до нас азіат в хату заліз - чи той далекий російський, чи вже інший, що чомусь за європейця себе має..."

Кто куда "зализ" - разобраться НАДО.
Но скажу ВАМ честно, никогда себе ДОМА не позволяю ОСКОРБЛЯТЬ земляков Украино, или каким бы то ни было еще чуженецким мовием, потому как СВОИХ земляков УВАЖАЮ.

707 2012-06-12 / 19:03:07
Аноним 2012-06-12 / 18:56:57
"Еге! влізла свиня в хату та ще й ногами на стіл преться", сказав голова... (М.В. Гоголь).

Яка нам різниця, який то до нас азіат в хату заліз - чи той далекий російський, чи вже інший, що чомусь за європейця себе має...

Ребрик 2012-06-12 / 19:02:46
Все нормально. Лише я особисто на цей отримав низку "зголошень" в кого й яка ідея визріла щодо наступного понеділка (Київ, Львів, Ужгород, Словаччина, Австралія). І це не поучування, що і як треба робити, а захоплене інформування, що робитиметься. Не турбуйтеся, будуть і кобзи, й шаровари. І цимбали будуть. І звучатиме: "Моя рідна мова - українська". Якихось п'ять секунд.

Аноним 2012-06-12 / 18:56:57
"382 2012-06-12 / 18:48:26
2Аноним 2012-06-12 / 18:40:38

Ви би трохи замовкли, шановний, прошу гарно.
А то лиш по-дурному стараєтеся на закріплення неправильного стереотипу, наче всі россияне - цілковите хамло."

Не скажу что все, но подавляющее БОЛЬШИНСТВО - Дикое Азиатское Быдло, мало чем от них отличаются те, кто "одкроился" /как они думают/. Действительность показывает, что если и "одкроились" то лишь ПОЗИРНО.

Аноним 2012-06-12 / 18:52:18
еФПе 2012-06-12 / 18:42:45

А Вы наверное ИНОСТРАНЕЦ.
Ни разу не помню, чтоб на Закарпатьи кто-то мне отвечал на Русском, даже "не чешутся", отвечают на своем, хотя и агрессии нет.
Самому приходиться на местный переходить.
Где как.

382 2012-06-12 / 18:48:26
2Аноним 2012-06-12 / 18:40:38

Ви би трохи замовкли, шановний, прошу гарно.
А то лиш по-дурному стараєтеся на закріплення неправильного стереотипу, наче всі россияне - цілковите хамло.

еФПе 2012-06-12 / 18:42:45
Ще є й інша психологічна проблема. Це коли українофони за набутою звичкою переходять на російську, як тільки поруч російськомовний. Знайте, російськомовна людина в Україні загалом гарно розуміє українську (на відміну від жителів РФ). Наш російськомовний тільки поважатиме вас, якщо триматиметеся свого. Це зовсім просто.

Аноним 2012-06-12 / 18:40:38
Ребрик 2012-06-12 / 18:28:05

"«Моя рідна мова – українська».
От про цю коротеньку й зрозумілу фразу йдеться.
Промовляння її справді вкладається в кілька секунд."

Как-то КУЦО - однако, я бы еще Бубен сюда добавил, пляски у костра, что-то подпалить, ритуальное шествие провести, сеанс спиритизма организовать, с КОБЗОЙ пошаманить, "галушки-вареники" раз, два, три сплясать, ну,,, у кого какие идеи.

Ребрик 2012-06-12 / 18:28:05
«Моя рідна мова – українська».
От про цю коротеньку й зрозумілу фразу йдеться.
Промовляння її справді вкладається в кілька секунд.
Яка проблема озвучити ці слова в означений день і час. Проблеми, однак, є.
Скажімо, мене не здивувала реакція молодого вченого: «Дякую за добрі наміри підтримувати рідну мову, але я дотримуюся такої думки: розмовляти треба рівно стільки і так, як того хочеться. З іншого боку, треба більше активності з боку громадськості: тоді й буде результат».
Очевидним є, що для нього це – проблема. Як казав відомий кіногерой Сухов: «Восток – дєло тонкоє». Навіть якщо йдеться про схід України. Спроба заховатися за «важливіші справи» – нормальна реакція «сором’язливого» патріота. Та ця психологічна проблема аж ніяк не є нормальною. Подоланню її й мусять посприяти п’ять понеділкових секунд.
Це гра. Для Пласту – звична річ. Але на цей раз – гра й для дорослих.
Дорослі дядьки і тьоті, чи витримаємо тестування грою?

Аноним 2012-06-12 / 18:19:21
КаО 2012-06-12 / 18:11:43

Ну, если так, то еще ничего, а то я подумал, что Вы хотите возродить движение "луддитов" - разрушителей станков /было такое в средневековой Англии/ и разрушить современные Глобальные Коммуникации.
Понимаю, как Вас "достает" Интернет в деле "виховання нового украинского человека", но придется смирится.
Единственное лекарство - меньше ЛГАТЬ.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини