В.о. ректора УжНУ відсудив у свого вузу-«банкрута» майже 100 тисяч

Зроблено це було в перші ж дні його керівництва, потайки від громадськості та на тлі публічних заяв про багатомільйонні борги університету, необхідність скорочення штату і фактичних затримок з виплати зарплати.

В.о. ректора УжНУ відсудив у свого вузу-«банкрута» майже 100 тисяч

Нинішній тимчасовий очільник Ужгородського національного університету Віталій Ніколайчук – особа не надто публічна. Принаймні, з часу його призначення виконувачем обов’язків ректора найбільшого і найстарішого вузу Закарпаття він, практично, не давав інтерв’ю, а до спілкування з Закарпаттям онлайн продовжує проявляти майже патологічну неготовність. З того, що було озвучено ним останнім часом, на слуху майже виключно репліки про фінансові проблеми очолюваного ним вишу, що, начебто, перепали йому у спадок від попереднього керівництва. Суми фігурують чималі – 8-12 мільйонів. Саме через них Віталій Ніколайчук оголосив у вузі режим тотальної економії. І стосується вона, передусім, виплати зарплат працівникам. Усіх, крім самого в.о. ректора…

На посаду керівника УжНУ Віталій Ніколайчук був призначений 11 травня. А вже 18 травня, тобто буквально через тиждень, в Ужгородському міськрайонному суді відбувся блискавичний розгляд справи № 712/5284/12 за позовом… В.Ніколайчука до закладу, який він очолює.  В ході того судового засідання йшлося не про повернення університетові гірськолижного комплексу «Плішка» чи квартири, яку, за словами В.Ніколайчука, привласнив його попередник на ректорській посаді, загалом не про інтереси УжНУ чи його колективу. Йшлося про особисті інтереси в.о. ректора, який вирішив скористатися чудовою нагодою у не найкращі для вузу часи перекласти з його рахунків у власну кишеню майже 100 тисяч гривень.

Голова Ужгородського міськрайонного суду В.Домніцький у відповідь на інформаційний запит Закарпаття онлайн у письмовій формі ввічливо відмовив редакції у проханні ознайомитися з текстом зазначеного судового рішення. Можна було б подискутувати з паном головою з приводу законності такої відмови, однак нас цікавили не переписки з судовою канцелярією, а факти в абсолютно конкретній справі. А тому текст судового рішення у справі «В.Ніколайчук проти Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет» про стягнення належної заробітної плати» ми, зрештою, все ж отримали – з інших джерел.

Як переконує зазначений документ, суддя Т.Бесага таки перейнявся аргументами позивача, котрий переконував, що починаючи з 2005-го року рідний вуз систематично обкрадав його на посаді в.о. декана («…з ним жодного разу не був укладений контракт, а тому згідно трудового законодавства він працював за безстроковим трудовим договором аж до дня його звільнення, а саме 10 березня 2011 року»), не виплачуючи йому посадовий оклад як повноцінному деканові біологічного факультету. А тому, зрештою, погодився з твердженням В.Ніколайчука, що з 1 вересня 2005-го року йому «повинна була нараховуватись заробітна плата у розмірі посадового окладу декана, а не виконуючого обов'язки декана, тобто розмір винагороди за належно виконувану його роботу на посаді декана був безпідставно та протизаконно меншим, ніж належало б, і цим самим було грубо порушено законодавство про оплату праці.» Таким чином, вирішив суддя, «…перебуваючи на посаді декана з вересня 2005 року по березень 2011 року  Ніколайчуку В.І.  повинні були виплатити 118414,00 грн.

Відповідно до довідок ..., наданих головним бухгалтером ДВНЗ «Ужгородський національний університет», в період з вересня 2005 року по березень 2011 року позивачу за перебування на посаді декана була виплачена сума в загальному 26291,51 грн. Таким чином, різниця, яка підлягає виплаті Ніколайчуку В.І. як за належно виконувану ним роботу під час перебування на посаді декана біологічного факультету, становить 92122,5 грн.»

А отже, суд рішив: «Позов Ніколайчука В.І. до Державного вищого навчального закладу "Ужгородський національний університет" про стягнення належної заробітної плати – задовольнити.

Стягнути з Державного вищого навчального закладу "Ужгородський національний університет" на користь Ніколайчука В.І. заборгованість по заробітній платі в розмірі 92 122,50 грн...»

Опонувати такій логіці і такому розвитку подій не було кому – представник відповідача, тобто УжНУ, на судове засідання не з'явився.

Як стверджувало останнє речення судового рішення, заяву про перегляд заочного рішення можна було подати протягом 10-ти днів з дня отримання його копії.

Не подали.

А отже, «банкрут» УжНУ став ще на майже 100 тисяч гривень біднішим. Тоді як його новоспечений керівник – на таку ж суму багатшим.

Можна вважати, що основну мету свого ректорства він виконав. І тепер може звільняти крісло для Федора Григоровича. Апетити якого – значно більші…

11 червня 2012р.

Теги: Ніколайчук, ректор, суд

Коментарі

ВАСЯ 2013-02-21 / 18:42:20
НІКОЛАЙЧУК зробив так, бо ві є ВЕЛИКОЮ СВОЛОЧЕЮ,,,,,як таких земля так довго носить?

АЛЕ зробив він це не без відома ВАЩУКА! ПОДІЛЯТЬ пополам! А народу і далі будуть базікати, що все зробили попередники! Ну і скоти же вони після цього.............................................

ужгородець 2012-08-27 / 18:48:38
головне щоб небув Вайук ... Сливку потрібно обратно ..

д.г.д 2012-07-25 / 21:44:26
якщо ЗакДУ так проти УжНУ,чому вони прагнуть обэднання?!

ха-ха-ха 2012-07-14 / 13:57:26
Ну що, дістали ми гроші((( І що, не знаю чи радуватися цьому чи плакати. Оскільки заставили відкрити всіх у Приват Банку (банку з самими жахливими умовами) картки і гроші кинули в кредитну лінію... цікаво, а хто буде відсотки сплачувати???? "Поимелы" нас всіх

123 2012-07-06 / 17:54:01
ЗакДУ - це такий міні-Гарвард в Ужгороді. Лиш чогось його випускників не хочуть брати на роботу, а сам ЗакДУ називають бурсою.

Невесомость до КРУк 2012-07-05 / 21:32:01
>Від УжНУ того часу поступали новини щодо значних здобутків у науковій діяльності, винахідництві!!!
УУУУУУ блін а я то думаю чого до до цих пір не запустили адронний коллайдер, то мабуть всі УжНУвці принципово відключили його після тестового запуску в якості протесту проти звільнення Вегеша.
Ти Сам можеж повірити у цю маячню ?
Я - ні. Я бульш обективна чого і Вам бажаю

Невесомость до КРУк 2012-07-05 / 21:24:58
Ти ідіот чи тільки притворяешся?
Якшо притворяешся, тоді почитай вікіпедію шо то за компанія така Гугол. І подумай скільки батькам треба дати взятку, щоб ТЕЛЕПНЯ взяли на стажування. Там 2-х бюджетів України мало буде.
Ну а якшо ти дійсно ідіот, тоді я радий за наш інтернет, і зокрема за Гугол, тому що завдяки в тому числі йому інтернетом можуть користуватися такі ідіоти як ТИ.
>А випускників УжНУ, які працюють за кордоном - сотні!
Скажи мені, хто з УжНУ працює у Гуглі? Майкрософті? IBM? DELL? HP.??? Ну хоча би НОКІЯ чи 1С (під 1С я маю на увазі розробку платформи а не те що там Вас учать вводити накладні).

Так що ДУМАТИ ТРЕБА шановний ДУ МА ТИ

КРУк 2012-07-05 / 08:56:58
До: Невесомости
Уважно подивився посилання http://www.zakdu.edu.ua/index.php?mmenu=news&action=show&msg_uid=250 . Ну і що? Дівчатко непогано вивчило англійську мову та завдяки звязкам батьків попало на стажування до Ірландії. А саме цікаве у даному посиланні на сайт ЗакДУ - це те, що все це стало можливим завдяки пану ректору, декану та іншим "видатним" лінгвістам, які поняття не мають в англійській мові...
Від УжНУ того часу поступали новини щодо значних здобутків у науковій діяльності, винахідництві!!!
А випускників УжНУ, які працюють за кордоном - сотні!
Так що, невесомость, залишається вам хвалити свою нещасну бурсу (ЗакДУ), виконуючи команду "фас" від "няня"...

тяготіння 2012-07-05 / 07:28:26
Блажен, кто верует.
Но мне кажется, что Вам уважаемый еще долго придется пребывать в невесомости.

Невесомость 2012-07-04 / 21:55:58
Вельми шановні опоненти! Перед тим, як щось писати, прочитайте будь-ласка оце http://www.zakdu.edu.ua/index.php?mmenu=news&action=show&msg_uid=250 . Це все відбувалося в період «царювання» вашого любимого п.Вегеша. Я щось зовсім не пригадую, щоб подібні новини поступали від УжНУ того часу. Більше того, мені як людині, яка ще застала попередника Вегеша, щиро шкода, що УжНУ скотився до таких низів. Проте, коли я особисто поспілкувалася з Ніколайчуком, у мене з’явилася надія на те, що часи руїн для УжНУ нарешті закінчаться.

До невесомості 2012-07-04 / 12:17:19
Яким чином Ніколайчук забезпечує кваліфікованими кадрами УЖНу??? Невже таким, що убирає молодих, енергійних докторів наук (Сливку та Студеняка) з університету? Виходить УЖНу не потрібні розумні люди? Звичайно ні. Ніколайчук старий пердун- пенсіонер намагається зробити з вузу будинок престарілих, а не навчальний заклад по підготовці кваліфікованих спеціалістів. Так про який Ви новий рівень говорите? Абсурд повний. Маразматіки при владі та і всі реалії.....

КРУк 2012-07-04 / 09:22:28
До Невесомості та Доцента
Шановні!
Який в біса "новий ректор" та "нова команда"?
У всіх до одного префікси "в.о."!!!
Ось коли відбудуться вибори ректора, і УжНУ отримає легітимного керівника - ось тоді можна розпочинати глобальні зміни "клімату" в університеті...
А зараз мають місце чисто декоративні дії непрофесійних осіб... Але це зрозуміло. Відбувається "зачистка" членів вчених рад факультетів, ради трудового колективу університету, завідувачів кафедр (яскравий приклад - коментар бачі), які є незручними особистостями для прихватизації УжНУ бізнесменом із сусідньої бурси...
Ось в чому суть діяльності "нової в.о. команди"!!!

Невесомость 2012-07-03 / 22:29:42
Цитую (9.03.12): «Отож у ході перевірки було встановлено серйозні кадрові порушення на 17 кафедрах УжНУ. Зокрема, там працюють менш ніж по п’ять штатних працівників (а це порушення вимоги статті 30 Закону України «Про вищу освіту»), випускові кафедри, які готують магістрів, очолюють кандидати наук, а лекції читають працівники, які взагалі не мають наукового ступеня.

Крім того, інспектори виявили порушення матеріально-технічного характеру, а також методологічного й кадрового. На деяких факультетах виявлено низьку якість освіти, проблеми з легітимністю роботи вченої ради, з елементарним плануванням роботи!

Вочевидь, йдеться про серйозні недоліки в управлінні, нездатність керівництва УжНУ вивести університет на новий рівень. Та замість того, щоб негайно виправити ситуацію, Вегеш і його оточення перейшли в контрнаступ. При цьому вони використовують примітивну тактику звинувачення опонентів у гріхах, на яких їх, власне, й спіймали.»
І що ви скажете, шановні? Невже при Вегеші був приголомшливий порядок? Наших дітей навчали люди, які не мають наукового ступеня, цілком очевидно, що новий ректор в першу чергу повинен усунути цю проблему, і надати робочі місця кваліфікованим людям, тому що, погодьтеся, гроші за освіту платяться чималі, то нехай вже ця освіта буде якісною.

галичина 2012-07-03 / 20:37:15

Коментар видалено. Адмін

Доцент до бачі 2012-07-03 / 19:15:21
Летить у прірву? Та нехай летить... Швидше настане очищення...
Сливка - герой!!!!!!!!!!!! Та чого ж він давав своєму ректору-однодумцю розбазарювати заклад? Чи Запобігання перевіркам - це такий героїзм? Якби, як тут пишуть, він так пахав, то був би порядок, і не треба би було боятися перевірок. Яка проблема? Якщо проректор науковець, нехай вертається до науки, стане академіком і внесе свій неоціненний вклад у УжнУ...

совесть- бессовесному 2012-07-03 / 11:00:27
Уважаемый! Не надо хамить и переходить на личности. Мы здесь об университете разговариваем, а не о том, кто, кому и что подсказал!У Вас свое мнение, которое,соглашусь не лишено здравого смысла, у меня свое - основаное на фактах. Дайте людям спокойно работать. Время покажет...

бачі 2012-07-03 / 07:43:13
Нинішнж керівництво УжНУ продовжує "зачистку" неугодних віце-проректорів. Тпк, вчора на фізфаці в.о. ректора Ніколайчук та в.о. проректора Височанський змістили із займаних посад завідувачів кафедр п. Сливку О.Г та п. Студеняка І.П. Замість них призначили відповідно таксиста Суслікова та пенсіонера Неболу.
Ось такі реалії, панове...
УжНУ летить у прірву!

бессовесный 2012-07-02 / 22:17:19
Совести.
Я так понимаю, что оце правило: "кто последний - тот и папа" тебе подсказала собственная супруга.
А я тебе подсказываю, что нынешнее руководство подставил некто, кто его назначил, а денежек не дал.
Сначала нынешниме вожди УЖНУ обхают предыдущее руководство, а потом некто поставит ему в вину, что мол доверили, а оно не справилось, и только тогда на свет божий выйдуит истинные вожди, которые будут иметь и бабки и доверие.

совесть 2012-07-02 / 19:10:58
В останні роки штат університету невиправдано зріс приблизно на 480 одиниць.близько половини науково-педагогічних працівників утримується за рахунок спеціального фонду, дефіцит коштів в якому сягає 11 млн. гривень.Наведене ставить під загрозу виплату в червні-серпні заробітної плати працівникам, які утримуються за рахунок спецфонду. До того ж, заборгованість студентів за контрактними зобов’язаннями досягла понад 1,2 млн. грн.
Годі й казати вже про критичний стан ресурсного забезпечення і низьку якість інфраструктури. Лише усунення техногенних загроз об’єктам університету потребує близько 10 млн. грн. Величезна заборгованість постійно загрожує припиненням надання комунальних послуг. Значна частина об’єктів нерухомості не забезпечена правовстановлюючими документами, а деякі з них втрачені для університету.
Виникає слушне запитання: «Хто за це відповість?». Звісно – екс-ректор Вегеш та екс-проректор Сливка. Адже документи саме за їхніми підписами завдали такої шкоди всій університетській громаді. Чи Ви хочете сказати, що все це сталось за якихось кілька місяців? І до чого тут Сливка, теж не зрозуміло? коли вже нарешті закінчиться оце "кто последний - тот и папа"?

До Совісті 2012-07-02 / 13:28:36
А за що Сливку судити? За те, що відстоював університет, як лише міг і де міг? За те що останні 3 роки те і робив, що відбивався від заказних перевірок? За те, що не допустив об"єднання вузів? За те що тянув роботу за багатьох проректорів та і за ректора? Це всі знають, і я думаю, що і ти совість це знаєш.Недарма в народі кажуть, що "б"ють ту лошадь, що тягне".....

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини