Вісім колективів Закарпаття взяли участь у II Всеукраїнському конкурсі народної хореографії ім.Павла Вірського

На справжнє свято мистецтва перетворився II всеукраїнський конкурс народної хореографії ім. Павла Вірського. Вісім колективів із Закарпаття взяли в ньому участь. А це майже 400 чоловік.

Вісім колективів Закарпаття взяли участь у II Всеукраїнському конкурсі народної хореографії ім.Павла ВірськогоЗа словами голови журі, народного артиста України Мирослава Вантуха, Закарпаття виступило дуже гарно. Кращі з кращих — «Джерельця Карпат», «Турянська долина», угорський ансамбль танцю с.Дерцин Мукачівського району, ансамбль Ужгородського училища культури — відібрані на заключний концерт, який відбудеться у листопаді в Національному палаці культури «Україна».

Для цих колективів характерні глибоке відчуття стилю, правильна інтерпретація, вміння розкрити глибокий зміст виконуваного твору. В поєднанні з високою виконавською майстерністю це дозволило створити яскраві сценічні образи. Виконані танці упродовж століть зберігають свою чистоту і колорит.

Відрадно, що хореографічне мистецтво було представлене не тільки міськими колективами, але й сільськими. Це «Потічок», «Турянська долина», «Ритм», колектив с.Дерцин, танцювальна група ансамблю пісні і танцю «Лісоруб». Хочеться особливо відзначити багаторічну наполегливу творчу роботу випускника училища культури, заслуженого працівника культури України Михайла Сачка з дитячим колективом «Джерельця Карпат», який найуспішніше виступив на конкурсі. Керівник багато уваги зосередив на пошуково-збирацькій роботі по запису,^зшифровці та постановці танців регіону. Його школу пройшло понад 500 дітей.

Прикро, що з поважних причин не взяли участі у конкурсі заслужений Закарпатський народний хор, заслужений ансамбль танцю Будинку культури облпрофради «Юність Закарпаття», народні ансамблі «Писанка» та «Ритми молодості» Ужгородського міського будинку культури.

Виконавський рівень переважної більшості хореографічних колективів зростає повільно, окремим не вистачає виразності й культури танцю, не вибудувані лінії, не витримані інтервали між танцювальними парами.

Ми не можемо також похвалитися, що маємо записи сотень танців. Слід зробити паспортизацію всієї закарпатської народної хореографії - зробити опис танцю, сценічного костюма, сам танець записати на відеокасету, записувати музику, зробити оркестровку та баянний варіант супроводу, увіковічити танці в музейних експозиціях та збірках. Для вирішення актуальних питань розвитку народної хореографії слід створити на базі обласного осередку національної хореографічної спілки України (голова Іван Пастеляк) секції молодих хореографів, аранжувальників, керівників інструментальних ансамблів, критиків.

Клара Балог започаткувала наукове дослідження закарпатської хореографії. На часі підготовка викладачами училища культури посібника «Елементи рухів закарпатських танців« та обласного конкурсу постановників нових танців на місцевому матеріалі.
Михайло МИТРОВКА, директор Ужгородського училища культури
05 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини