Іван Балога: Ситуація в УжНУ є бізнес-проектом Ващука за підтримки «губернатора»

У вівторок, 29 травня, відбулося засідання Вченої ради Ужгородського національного університету. На засідання були запрошені перші особи краю – голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, голова обласної ради Іван Балога, а також міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов.

Іван Балога: Ситуація в УжНУ є бізнес-проектом Ващука за підтримки «губернатора»

Першим слово взяв в.о. ректора Ужгородського національного університету Віталій Ніколайчук, виступ якого був присвячений проблемам університету і можливим шляхам їх вирішення. За його словами, виш наразі перебуває у скрутному матеріальному становищі, «матеріальна база, м’яко кажучи, слабка; нині існує зазор у 10 млн. грн. боргу».

Віталій Ніколайчук та декани, що виступали після нього, висловлювали надії на покращення стану університету та припинення політичних інтриг довкола вишу. Всі наголошували на необхідності відновлення співпраці з Міністерством освіти, науки, молоді та спорту, яка, на їх переконання, була втрачена за ректорства Миколи Вегеша. Згадувалось і те, що призначення колишнього ректора свого часу відбулось з політичних мотивів.

У своєму виступі голова Закарпатської обласної ради Іван Балога категорично заявив: «Тут говорилось про політичне призначення Вегеша. Тепер я скажу, що сьогодні  політичним є призначення Ніколайчука. Два роки підряд мій колега-депутат, нинішній «губернатор» області Ледида, вимагав звільнення Вегеша. Але Бог так дав, що він добув свій термін до кінця і пішов з посади у встановленому законом порядку. Це відповідь на те, хто ініціював всі ці перевірки університету в партнерстві з Ващуком. Прізвищ можна додавати багато…».

Балога зазначив, що не привітав Ніколайчука з його новим призначенням, хоча питань щодо його фаховості немає. При цьому порадив: «Наразі необхідно набирати команду, яка буде розвивати університет, а не ламати… Перший нинішній проректор дістав підвищення за те, що програв суди». Серед іншого, Іван Балога припустив, що нині все іде «до розчленування вузу і об’єднання його із Закарпатським державним університетом… І винні в цьому політичні інтриги двох-трьох людей. Це бізнес-проект пана Ващука, котрий при підтримці «губернатора» вирішив, що так буде добре. На жаль, пан Суліма був виконавцем цих робіт. При особистій зустрічі з Віталієм Івановичем Ніколайчуком я говорив йому про ці інтриги, він про них багато знає».

На подібні обвинувачення голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида відреагував наступним: «Тут звучало, що я до Вегеша якось відносився. Я до нього ніяк не відносився. На мою думку, ця людина була не на своєму місці. Оскільки вже закінчувався термін його контракту згідно із законом, Міністерство просто не продовжило йому контракт. Це все по закону. Хоча, якщо вже вдаватись в політику, можна згадати за підтримки якої політичної сили ректором ставав пан Вегеш».

Аж занадто часто з вуст виступаючих звучало про необхідність реорганізації університету, про важливість майбутньої акредитації, що чекає на виш вже у вересні. Однак, «Про жодну реорганізацію, оптимізацію, реструктуризацію мова наразі йти не може – якщо зараз розпочинаються зміни структури, то до першого грудня оформити ліцензійно-акредитаційної справки просто не буде можливості. А це – крок до самознищення», – зазначив під час свого виступу колишній проректор Олександр Сливка. 

Цікаво, що слово надали колишньому проректору, за його словами, «з третього разу, з підходом до сцени». Причому виступ свій він розпочав з того, що заперечив наявність боргу університету: «Університет не має боргів, він має потребу в 12 млн. грн. Чому ця проблема виникла? По одній простій причині: 4 млн. не були надані на комунальні послуги по державному фінансуванню, а 8 млн. не були надані для підняття заробітних плат, яке частково проводиться, і має продовжуватись до кінця року». З цих 12 млн., за словами Олександра Сливки, «університет отримав на індексацію стипендій 1,5 млн. грн. Таким чином, на сьогодні потреби університету, щоб закрити календарний рік, – 10,5 млн. грн. Цей факт говорить про те, що новому керівництву потрібно розбиратись ще і в фінансах, щоб потім вибудовувати стратегію і робити правильні кроки».

«Як розцінювати дії керівництва з приводу рішення Закарпатського адміністративного суду?», – питав у присутніх колишній проректор. Рішення суду про відхилення заяви ДНВЗ «Ужгородський національний університет» стосовно визнання результатів останньої міністерської перевірки недійсними було прийняте в той же день, коли нам представляли нового в.о. ректора. Впродовж десяти днів після винесення рішення керівництво УжНУ могло оскаржити його в апеляційному суді. Той факт, що зроблено цього не було, Олександр Сливка назвав «зрадою колективу Ужгородського національного університету».

Тетяна Кашуба, Максим Молнар, Закарпаття онлайн

30 травня 2012р.

Теги: УжНУ, Ніколайчук, університет, Балога, Ледида, Сливка

Коментарі

викладач 2012-09-26 / 10:15:19
Час показав:
Іван Балога був правий про бізнес проект,
а Олександр Сливка правий про зраду університета.
Ганьба Ніколайчуку-зраднику та його команді, які зараз продовжують чорні справи разом з великим мененжером-руйнівником - Ващуком! Ганьба! Не допустім знищення університету!

ЗА Сливку !! 2012-08-27 / 18:54:42
ви нам потрібні як ніколи !!

спостерігач-не студенту 2012-06-20 / 23:56:15
Почав за здравіє, а закінчив за упокій бо що одні , що другі боролися і будуть боротись за контроль над електоратом. А якщо йде мова про зловживання нового керівництва УЖНУ, то варто дати належну оцінку діям і Вегеша. Бо чомусь нове керівництво іще толком нічого такого не зробило, а його уже клеймять, тоді як Вегеш із Балогою уже достатньо наколотили, но їм співають диферамби. Усе набагато простіше. Вегешу університетська халява настільки припала до душі, що він це крісло почав вважати уже своєю власністю. А тут якиїсь міністр-нахаба посмів не продовжити із Вегешом контракт! Шановний пане НЕ СТУДЕНТ! Колись я сам був студентом цього університету. Ще в середині вісімдесятих. І повірте, що є більш достойні аніж ці двоє. Як у помаранчевий період, так і зараз призначення політичні. Це неозброєним оком видно. І не варто спорити на тему хто кращий, бо Вегеш був явно не на своєму місці! А через рік можна буде дати попередню оцінку уже новому керівнику.

nik31145 2012-06-20 / 16:12:52
Диба ти коли відсмоктуєш в балог та хоч витирайся, а то смердить від тебе биками))))

Знаючий 2012-06-11 / 14:33:39
Да пан Лемак, п. Ніколайчук, п. Офіцинський уже з 2009 р. роблять багато чого для університету, але нажаль, лише негатив.За ці три роки ці люди, під чітким керівництвом Ващука все робили для того, щоб знищити вуз.І це їм вдається.

свій 2012-06-10 / 08:09:28
А саме головне пан Лемак бабло від студентів не бере. Ви в це вірите?

чужий 2012-06-09 / 23:16:32
Давно треба було все поміняти і не треба буде платити студентам з а екзамени і сесії.А пан Лемак молодий розумний і зробить багато для університету.

не студент 2012-06-08 / 20:00:41
Пан Спотерігач почав за здравіє, а закінчив за упокій. Йде мова про зловживання нового керівництва УЖНУ, а він про Вегеша та Балогу.

Андрій 2012-06-08 / 15:40:27
Одне не можу зрозуміти. Як Смоланка, така поважна людина, може асоціювати себе із заносчивим торгашем Іваном Балогою?

спостерігач 2012-06-08 / 13:51:29
Іван Балога певно забув, як у 2005 році по політичним мотивам звільняли з роботи усіх підряд, залишаючи людей без куска хліба! А щоби звільненим відбити бажання в судовому порядку поновлюватись на робочому місці, в до гонку на плечі вішали надумані кримінальні справи!!!
Правильно, що звільнили Вегеша!!! Скільки можна використовувати студентів, як гарматне м'ясо для досягнення своїх політичних цілей. До яких пір заліки чи екзамени ставитимуться у залежність від участі у Балогівсько-Вегешовських акціях? До Вегеша у міністерстві ще лояльно поставились. Йому дали можливість допрацювати свій термін. Нехай згадає своє призначення! Бо у нього , видно, ті ж проблеми із пам'яттю, що і у Балоги.
Так само як і Зоя, ніколи не симпатизував Балозі. Ні Івану, ні Віктору, а тим паче Павлу. Але на відміну від неї, своєї думки не міняю. Балоги спочатку використали Медведчука. Потім перестрибнули до Ющенка. По кумувались, казково стрімко збагатіли і кинули кума в критичний момент. Уже два роки лежать під цією владою. Залишилось дочекатись наступного їхнього стрибка. Хто наступний? І кожного разу при цьому гарно вішають нам лапшу на вуха! А свою популярність на Закарпатті демонструють купленими з дозволу влади голосами виборців. Ось вам реалії життя. Зніміть шановні рожеві окуляри і не створюйте для себе ідолів!!!

викладач УжНУ. 2012-06-07 / 13:36:38
Якщо колектив УжНУ залишиться на своїх попередніх позиціях і проявить свій колективний міцний характер, тоді нічого боятися ні від донецького-смотрящего ні від нинішніх веошників-псевдо керівників бездарних. Серед колективу є багато патріотів університету, які здатні ним керувати.
Треба колективу наполеглево вимагати оголошення конкурсу. А далі все по закону.

kuker 2012-06-06 / 22:22:14
Прийде донецький "смотрящий" (як колись Шульга) і поставить всіх раком...

читач 2012-06-06 / 00:46:27
Вдумайтеся! Прийшло нещасне в.о. і набрало нахабності говорити про стратегічні плани та актуальні проблеми розвитку університету. Замість того, щоб говорити про дату та підготовку виборів ректора. І не говорити, а читати. Хто ж то підготував цю доповідь. Просто сміх і плач!

читач 2012-06-06 / 00:35:39
Іван Балога молодчина і смілива та принципова людина.
Це справді політичний лідер краю, що не скажеш про Олесандра Олександровича.
Всіх здивував Василь Русин, знову лоханувся. Цікаво хто йому підготував доповідь?
Пропозиції Олександра Сливки треба підтримати. Його висновок про зраду коликтива УжНУ нинішніми веошниками-керівниками цілком логічний і правильний.Молодець!

Вано 2012-06-04 / 21:41:00
Зоя правду каже.Смоланка на сьогодні найкращий варіант для УжНУ.А ще,якщо і Сливку з Студеняком в команду тоді взагалі нема їм рівних!!!

ЗОЯ 2012-06-02 / 22:25:05
БАЛОГА МОЛОДЧИНА! ТАК тримати. Ныколи не симпатизувала цій політичній партії, але зараз вони мене вражають. ДІйсно допомагають університету. Так тримати. Але не всі з цієї партії мені симпатичні. НЕ можна пускати до влади Пересту. Але дуже потрібно підтримати такого поважного професора як СМОЛАНКА.

Ніколайчуку 2012-06-02 / 22:22:06
Віталій Іванович? Ви і Ваші "поважні" новопризначенні проректори, неодноразово озвучували, що штат проректорів при колишньому керівництві був занадто роздутим. Що робете Ви? Кількість нових проректорів не йде до зменшення, наразі збільшено кількість радників та помічників ректора та проректорів. Замітьте Лемаку уже потрібно допомогу!Що не справляєшся п. юрист?

юрист 2012-06-02 / 19:52:56
Так, звісно один з найголовніших інтригантів-брехунів - це Палінчак.Завдяки Сливці він понабирав на свій факультет купу викладачів-недоумків, які навіть пару провести нормально не можуть, бо нічого не знають. Рівень знань на факультеті МВ впав до катастрофічної нульової позначки. А тепер Сливці ніж в спину, "Справжній та надійний друг"

Науковець 2012-06-02 / 19:31:15
Лемак В.В. науковець iз свiтовим iмям. Викладачiв такого рiвня в УжНУ немае I нiколи не було. А тому не потрiбно лити на нього бруд, а краще робiть те що вiн вам скаже.

лохам із Ужну 2012-06-02 / 17:29:23
Чесна компанія. На жаль в українському суспільстві без політики нічого не робиться. І посада ректора є на 100% політичною. Згадайте чого вбили ректора Сливку. Останній бастіон примітивної, але демократії в регіоні. Чи хочете, щоб вас завтра як вчителів і працівників ФАПів виганяли на суботники збирати сміття і обкошувати траву вздовж доріг. Чи може ще десь є структура в якій можете висловити свою думку, зберігши при цьому зуби і посаду на Закарпатті. Але і завтра від вас заберуть останню соломинку. Не переживайте.
Чи може у Ващука хтось зможе встати і сказати про те що думає. Пан Сулима добре знає як робити такі речі по Україні, бо всюди безхребетні правлять бал. Хочете стати такими і з такою долею.
Успіхів.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини