За рік у середньостатистичній квартирі ужгородця назбирується по 30-40 кг пилу — алерголог

А кожен грам пилу містить у собі безліч алергенів, основний з яких — пиловий кліщ. ВІн провокує алергію і бронхіальну астму. Про це розповіли учасники сьогоднішньої прес-конференції у прес-центрі "Закарпаття".

За рік у середньостатистичній квартирі ужгородця назбирується по 30-40 кг пилу — алерголог

Лікар-алерголог з 20-річним стажем Алла Петріщак розповіла присутнім, що в Ужгороді проживає майже 2 тисячі алергіків. Дві третини – діти. За її словами, нині від тих чи інших алергічних захворювань страждає кожен 5-ий житель планети. За прогнозами ВООЗ, до 2030 року кількість алергіків значно збільшиться – алергічні захворювання того чи іншого виду матиме кожен другий.  Незважаючи на те, що Закарпаття вирізняється з-поміж інших областей відносно сприятливою екологічною ситуацією, тим не менш, проблема алергічних захворювань у нас так само актуальна. До прикладу, тільки в Ужгороді нараховується близько 900 офіційно зареєстрованих хворих на алергію – і це тільки те, що стосується дорослого населення. Окремо ведеться облік дітей-алергіків – таких в Ужгороді зареєстровано понад 1 тис., — розповіла Алла Петріщак. «В Ужгороді відомо про близько 300 дітей, котрі страждають від бронхіальної астми. Приблизно 450 дітей мають прояви алергічного нежитю, близько 600 – атопічного дерматиту. Але йдеться про зафіксовані дані, які стосуються людей, котрі офіційно звертались до лікарів. Є ще багато хворих, які живуть із симптомами алергії, але за допомогою не звертаються. Тому з часом цифри, що стосуються захворюваності на алергію, будуть зростати», — сказала лікар.

Відносно високими показниками захворюваності на алергії різного роду Закарпаття, в першу чергу, «завдячує» високій вологості повітря. Саме цей фактор обумовлює швидке розмноження мікроскопічного кліща – основного алергізуючого «складника» звичайного домашнього пилу. Якраз побутовий домашній порох спеціалісти визначають як одну із визначальних причин масового захворювання на алергію.

Як розповіла Алла Петріщак, «У середньостатистичній квартирі впродовж року збирається до 30-40 кг пилу. І, не зважаючи на те, що частинки пилу прибираються пилососом, мікроскопічні його частинки осідають в легенях, забивають альвеоли, відтак, насичення крові киснем не відбувається. Та найгірше – прогресує розвиток респіраторних алергозів».

Як не дивно, та саме від «домашньої» екологічної обстановки залежатиме, наскільки буде високим ризик розвитку алергічного захворювання. За словами лікаря-алерголога, результати досліджень показали: «Екологія житла сучасної людини у 80 разів гірше, ніж екологія за вікном. Не дивлячись на глобальну урбанізацію, високу загазованість, будівництво з використанням сучасних матеріалів і технологій, повітря на вулиці набагато чистіше і сприятливіше, ніж у приміщенні». І найбільшою проблемою в цьому плані є побутовий пил – найперший і найгрізніший фактор ризику розвитку алергічних захворювань різного роду.  

«Побутовий кімнатний пил найбільш страшний своїми розмірами. Як алерген, порох представляє собою складний композит: тут є шматочки ворсинок, епідерміс, волосся, лупа і шерсть тварин. Однак «левову долю» алергенності пилу складає мікроскопічний кліщ», – розповіла Алла Петріщак. За її словами, умови для розмноження мікроскопічного кліща у нас чи не найкращі: «Якщо в Центральній Україні в літній і зимовий період розмноження паразита трохи пригальмовується, то в Закарпатті кліщ розмножується цілорічно – завдяки постійній високій вологості. Так, «живе» мікроскопічний кліщ у пилюці, що збирається на постільній білизні, на м’яких іграшках, м’яких меблях. Годується паразит злущеним епідермісом, до слова, за ніч з людини злущується приблизно 2-3 грами епідермісу. Відтак, мікроскопічний кліщ, його екскременти, шматочки хітинового покриття потрапляють в дихальні шляхи і викликають імунну реакцію. Звідси – і передумови до високих темпів захворюваності на алергії».

Відтак, найпершим і визначальним кроком для профілактики алергій стає щоденне прибирання. А також – регулярне «генеральне» прибирання за участі спеціалістів, котрі використовують техніку і спеціальні засоби для «глибокої» очистки приміщення. Технології, що допомагають справитись із найдрібнішими мікроскопічними частинками пилу, наочно демонстрував експерт з прибирання клінігової компанії «Універсальний прибиральник» Іван Мулеса. За його словами, фірма «якраз допомагає боротись з такими алергенами, які здебільшого зосереджуються в килимових покриттях, трикотажних стільцях тощо. Якщо невеликий килимок чи постільну білизну можна випрати, то не завжди зручно вичистити великий килим». Компанія «Універсальний прибиральник», як розповів Іван Мулеса, пропонує послуги струменевої екстракції хімчистки килимів і м’яких меблів.

Традиційне прибирання з пилососом не здатне забезпечити повноцінну очистку килимів, — зазначив експерт з прибирання: «Килим ви хоч і пилососите, але збираєте лише верхній шар пилюки. Та більша частина осідає вглиб килима і зав’язується в корні». Повністю вичистити килим, м’які поверхні можна за допомогою «спеціалізованої хімії та професійної техніки, яку дозволити собі рядова людина зазвичай не може». Таку техніку і препарати для хімчистки, які розроблені спеціально для «знешкодження» алергенів, якраз і використовує клінінгова компанія для очистки килимів і м’яких меблів.

«Генеральне прибирання» з використанням спеціальних технологій рекомендовано робити раз на півроку, — зазначив Іван Мулеса. Особливо це актуально «там, де є маленькі діти, котрі граються на килимах. Багато хто думає, що достатньо вибити килим на дворі, почистити килим снігом взимку або в річці влітку. Але це не правильно, бо в’язкі речовини біологічного походження осідають і тримаються в килимі».

У закладах громадського користування – готелях, ресторанах, кафе – «професійне» прибирання необхідно робити частіше. Ціна на прибирання залежатиме, в першу чергу, від квадратури, і, за словами Івана Мулеси, в середньому 1 квадратний метр коштує в середньому 15 грн.

«Боротьба» ж з пилом, а відтак, і з мікроскопічними кліщами, в побуті передбачає обов’язкове регулярне прибирання, — зауважила лікар-алерголог Алла Петріщак. «Корисним буде щоденне вологе прибирання, один раз на тиждень потрібно прати подушку і ковдру. Сьогодні у продажі є білизна, яка виготовляється із високоякісних синтетичних матеріалів, і яку можна прати при температурі в 60 градусів і вище – мікроскопічний кліщ саме при такій температурі і гине». Також лікар-алерголог радить регулярно чистити матраци: «Максимальне скупчення кліщів – на глибині у 10 см. Добре, якщо на матрацах є зйомні чохли, які можна випрати. Як альтернатива – чохли, що мають спеціальне покриття з тканини, яка відрізняється щільним переплетінням волокон. Можна користуватись пилососами, які витягують з глибини матрацу пил разом з кліщами. Або користуватись парогенераторами – пристроями для обробки матрацу паром».

Якщо ж пил все ж спричинив появу симптомів, які можуть вказувати на розвиток алергії, бажано одразу звернутись до лікаря і пройти тест для виявлення збудника захворювання. Найбільш ефективним в цьому плані вважається нашкірний тест, що відрізняється результативністю у 90-95%, розповіла Алла Петріщак. Отримати результати по проведенні тесту можна вже за 20 хвилин: лікар скаже, чи є у пацієнта алергія, і якщо є, то назве алерген, що її викликав.

Після цього знадобиться обов’язкове і своєчасне лікування, першим пунктом якого стане елімінація алергена, тобто припинення з ним контакту. Цікаво, що при припиненні контакту з алергеном симптоми алергії зникають майже одразу.

Якщо ж алергія, що її було діагностовано, викликана пилом, доведеться відмовитись від килимового покриття. Або ж, у крайньому випадку, віддати перевагу килимам синтетичним, з коротким ворсом або ж узагалі домотканим килимкам. М’які меблі у разі алергії на пил також доведеться винести з квартири, обладнавши приміщення меблями з поверхнею, яку можна щоденно протирати. Замість важких і довгих гардин і штор у квартирі мають з’явитись легкий тюль або стрічкові завіски – те, що можна легко випрати. Також бажано очистити приміщення від великої кількості м’яких іграшок, які є чи не найкращими пилозбирачами.

Однак, насильно відбирати у дитину улюблену м’яку іграшку Алла Петріщак не радить, наводячи інші, «безпечніші для психіки» дитини, методи. Наприклад, достатньо щоденно прати іграшку в гарячій воді або класти на деякий час у морозильник, загорнувши перед тим іграшку у целофановий пакет: «При температурі в мінус 18 градусів мікроскопічний кліщ гине. Достатньо просто півдня потримати іграшку в морозилці, надвечір вийняти і дозволити вночі дитині з нею вже спати». А ще за наявності алергії доцільно обладнати квартиру гігрометром — спеціальним пристроєм, який дозволить постійно відслідковувати оптимальну вологість у приміщенні.  

 

28 травня 2012р.

Теги: пил, кліщ, алергія, прибирання, килим

Коментарі

читач 2012-05-28 / 21:16:13
Добре, що у нас в місці зявилася клінінгова компанія "Універсальний прибиральник", яка всі ці роботи виконує за помірні ціни. Ужгороду справді такої компанії не вистачало

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини