Олег Лукша: "Нині державу Україна рятує місцеве самоврядування, однак від неї ж і потерпає"

Наш співрозмовник — доцент кафедри електронних систем УжНУ, виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України, депутат Ужгородської міської ради від фракції БЮТ Олег Лукша.

— Пане Олеже, пройшло більше року вашої вже третьої депутатської каденції. Традиційне запитання: до якої комісії входите і що вже зробили?

— Без вагань і єдиний із фракції обрав комісію з питань економічного розвитку і планування, інвестиційної і промислової політики, підтримки підприємництва. Саме ця комісія близька мені за професійною та громадською роботою. Головує в комісії “народник” Роберт Левицький, засідання проводяться конструктивно та ефективно, що дуже важливо для кожного депутата, який хоче бути почутим. Ми розглядаємо не лише проекти рішень до сесій ради, а й обговорюємо важливі проблеми та проекти розвитку міста. Саме на розробку і виконання таких проектів витрачаю багато часу і зусиль, щоб отримати позитивні результати.

— Про які конкретні результати йдеться?

— Продовжую “супроводження” запропонованої мною ще у 2005 році Програми енергомоніторингу в бюджетних установах, на меті якої заощадження тільки за рахунок покращення енергетичного менеджменту не менше 10—15% видатків коштів. Актуальність цієї Програми нині вже не викликає ніяких сумнівів.

З 2004 року представляю Ужгород в Асоціації муніципалітетів “Енергетичні міста”, через яку дістаємо інформаційну та технічну підтримку. Днями отримав пропозицію від новоутвореного Міністерства з питань житлово-комунального господарства України та АМУ написати розділ до посібника з муніципальної енергетики за результатами міжнародного проекту ТАСІС з енергореконструкції житлового фонду, яким керував від України у 2002—2004 рр.

Минулого року пролобіював продовження участі Ужгорода у Всеукраїнському проекті “Реформа місцевих бюджетів в Україні”. У червні 2006-го виборов конкурс на регіонального експерта зі стратегічного планування проекту партнерства Канада-Україна “Регіональне врядування та розвиток”. Відповідно залучав “команду” Ужгорода до участі в семінарах, тренінгах та конференціях з розробки Регіональної стратегії розвитку Закарпаття, котра успішно прийнята сесією облради у грудні минулого року. А днями наша постійна комісія вже офіційно вийде з пропозицією щодо започаткування процесу стратегічного планування розвитку міста, в якому, сподіваюся, знадобиться мій досвід у роз-робці Регіональної стратегії, а також прогнозної Програми “Ужгород-2010” і Концепції сталого розвитку Ужгорода. Вже відбулося кілька засідань ініціативної групи, формуються склади робочої групи та дорадчого комітету.

Восени 2006 року разом із колегою по фракції БЮТ Ігорем Бараном організував і провів у м. Ужгороді секційне засідання з муніципальної енергетики в рамках міжнародної конференції УСПП.

З квітня 2006-го координую міжнародний проект програми ТАСІС “Підтримка словацько-українського транскордонного ділового співробітництва”, який на конкурсі проектів виборола Асоціація розвитку малого і середнього бізнесу “Ужгород — ХХІ вік”, і котрий адмініструє мій колега-депутат, президент Асоціації Віктор Феєр. Ми провели вже 5 міжнародних бізнес-зустрічей, видали довідники з питань ведення бізнесу в Словаччині та Україні. Немало до мене і до фракції БЮТ поступає звернень і клопотань виборців, які ми намагаємося вирішувати.

— Чи знаходите підтримку керівництва міста та депутатів у своїй роботі?

— Звичайно. Без такої підтримки важко було б щось зробити. В першу чергу це стосується депутатів і керівництва міста. Минулого року колеги-депутати проголосували на сесії за нагородження мене до Дня міста Почесною відзнакою міської ради в номінації “Розвиток науки, техніки і технології, інноваційна діяльність”. Для мене це найвища нагорода, тому що голосували прискіпливі та амбіційні колеги.

— Які з проектів рішень до сесії ради викликали найбільше дискусій на засіданнях комісій?

— Найактивніше і творчо обговорювались проекти стосовно Правил благоустрою і створення муніципальної поліції. Брав активну участь у громадських слуханнях із цього питання. При розгляді проекту Програми розвитку і підтримки підприємництва на 2007—2008 рр. ми з колегами внесли інноваційну пропозицію — провести міський конкурс на кращий проект розвитку підприємництва, що було підтримано на сесії. Дуже жорстко реагуємо на надто формальні та необґрунтовані проекти цільових програм, які представляли окремі структури виконкому. А загалом дискусійних проектів рішень було багато, особливо це стосується багатьох земельних питань і Програми соціально-економічного розвитку.

— Як прокоментуєте виключення всіх міських депутатів — членів ВО “Батьківщина” з партії? Як це вплинуло на роботу фракції БЮТ?

— За відсутності повної інформації мені б не хотілося коментувати це резонансне рішення обласного бюро партії. Особисто я подав апеляцію, бо в жодних своїх діях,
у т. ч. як члена міського партійного бюро, не вбачаю якихось порушень, адекватних прийнятому рішенню. В партію ВО “Батьківщина” вступив восени 2005 року з ідейних міркувань, бо багато моїх колег й експертів із Асоціації міст України працювали спільно з Юлією Тимошенко над розробкою проекту Бюджетного кодексу — на мій погляд, найкращого системного законодавчого акту України.

Своїм колегам по фракції БЮТ днями запропонував провести достовірний аналіз і облік проробленої кожним депутатом роботи, зокрема, щоб у підсумку довести дієвість і відповідність партійним настановам дія-льності фракції в цілому.

— Як офіційний представник Асоціації міст України на Закарпатті, що можете сказати про її позицію щодо нинішньої політичної кризи в державі?

— На жаль, ми є свідками паралічу більшості інституцій центральної влади в нашій олігархічно-клановій державі — Верховної Ради, Конституційного і Верховного Судів, уряду, судової системи загалом і т. д. Силові структури підпорядковані різним центрам влади і нещодавно були готові до зіткнення внаслідок керування політиками, котрі конфліктують, а не за нормами закону. Зрада і корупція у вищих ешелонах влади вже навіть не прикриваються.

Нині державу Україна рятує місцеве самоврядування, однак від неї ж і потерпає. Багато років не приймаються найнеобхідніші закони. Суттєво обмежена фінансова спроможність місцевого самоврядування. Здійснюється цілеспрямована кампанія, щоб вихолостити навіть існуючу законодавчу базу. Винаходяться різні корупційні схеми відбирання останніх коштів на зразок Тендерної палати в статусі громадської (?!) організації. Про системні реформи, децентралізацію влади і “країну самоврядних громад” політики згадують лише перед черговими виборами.

Асоціація міст України, якій у червні виповнюється 15 років, — можливо, єдина всеукраїнська організація, що послідовно і фахово відстоює інтереси місцевого самоврядування — найбільш легітимної і найближчої до народу влади. Але про все це доцільно розповісти окремо.

Нещодавно ми із видавцем і фотодизайнером Володимиром Ньорбою завершили ініціативний проект і видали ілюстровану книжку “Міста Закарпаття” під егідою Закарпатського РВ АМУ. Завершую роботу над проектом упорядкування книжки-збірника експертних статей про стан суспільного життя на Закарпатті у 2006 році, а також над книжкою про словацький досвід децентралізації влади і реформ задля можливості використання його в Україні. А попереду — ще багато ідей та проектів.
"Ужгород"
04 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини