Закарпаття: криза опозиції

Минулого тижня стало відомо, що виборчою кампанією від об’єднаної опозиції на Закарпатті керуватиме Олександр Кеменяш. Ця новина справляє двояке враження. З одного боку, вибір О.Кеменяша — депутата Верховної Ради трьох скликань, незмінного голови обласної організації «Батьківщини», що пройшов через масу виборчих кампаній і має неоціненний досвід політичної боротьби, —скидається на цілком закономірний (тим більше що інших рівнозначних кандидатур в опозиції на Закарпатті просто немає). З іншого — цілком закономірно й те, що на наступних виборах опозиції не доведеться розраховувати на серйозний результат.

Закарпаття: криза опозиції

За О.Кеменяшем давно закріпилася репутація непублічного і млявого політика, котрому не вдається доводити справи до логічного завершення, а над очолюваною ним «Батьківщиною» роками тяжіє імідж політичної сили нереалізованого потенціалу і втрачених можливостей. Це простежується на прикладі і загальноукраїнських виборчих кампаній, що проходили на Закарпатті, і особливо — місцевих. В обласній раді попереднього скликання потужна фракція БЮТу з 25 осіб була розділена конкурентами на дві антагоністичні частини й повністю усунута від впливу на політичні процеси в області. Нічого з цим вдіяти О.Кеменяш не зміг. А останні, торішні вибори для «Батьківщини» виявилися взагалі провальними: третє місце з 8,5% голосів в обласну раду та вісьмома депутатами, з котрих по мажоритарці пройшов лише один, — дуже незадовільний результат для найбільшої опозиційної сили краю. В області є навіть кілька місцевих рад, у яких не представлено жодного депутата від «Батьківщини», — річ для західноукраїнських областей, напевно,  унікальна. В обласній раді фракція партії фактично обслуговує інтереси регіоналів та єдиноцентристів, від яких отримала як бонус посаду заступника (навіть не першого) голови. Жодної активної опозиційної діяльності, за винятком хіба спущених згори акцій та проголошення заяв, вона не веде. Утім, задля справедливості слід зазначити, що так само не ведуть її й інші опозиційні сили. На Закарпатті ось уже кілька років немає справжньої, бойової й зубатої опозиції, яка б примусила владу рахуватися з собою. Імідж «Батьківщини» та «Фронту змін» тримається лише на особистій харизмі столичних лідерів. Однак спроможність місцевих команд конвертувати цю харизму в конкретні голоси, а головне — зберегти їх під час підрахунку від перетікання у стан опонентів викликає серйозні сумніви.

Невтішна ситуація і в мажоритарній частині майбутніх виборів. Об’єднана опозиція задекларувала, що висуватиме своїх представників на всіх округах, яких на Закарпатті є шість. Однак декларації — це одне, а знайти хоча б упізнаваних для широкого загалу (не кажучи вже про прохідних) кандидатів — зовсім інше. Із цим якраз проблема, зокрема й для самого О.Кеменяша. Пропорційний список об’єднаної опозиції не гумовий, тому лідеру обласної «Батьківщини», найімовірніше, доведеться балотуватися по мажоритарному округу, до якого входить його рідний Свалявський район. Однак чи зможе він мобілізувати свій електорат, коли взяти до уваги, що під час останніх місцевих виборів «Батьківщина» за кількістю голосів в обласну раду посіла на Свалявщині лише третє місце, пропустивши вперед ПР і поступившись майже вдвічі ЄЦу? Запитання риторичне. Тим більше що тепер вибори не вдасться провести на протиставленні «влада — не влада», оскільки по цьому ж округу балотуватиметься ще один представник «демократичного табору» — народний депутат, член фракції НУНС, позапартійний Станіслав Аржевітін. Авторитетний у своєму Міжгірському районі, він має підстави розраховувати на перемогу. У телефонній розмові з DT.UA С.Аржевітін підтвердив намір балотуватися по мажоритарному округу, до якого входять Міжгірський та Свалявський райони, а на запитання про неминуче протистояння з керівником виборчої кампанії від опозиції відповів: «Балотування О.Кеменяш саме по мажоритарному округу ще остаточно не визначене, тому я поки що утримаюся від коментарів». Утім, із жорсткої боротьби за прохідні місця в списку об’єднаної опозиції напрошується висновок, що О.Кеменяш таки піде по мажоритарці, і тоді двом демократам доведеться воювати не лише з владою, а й між собою.

Кампанія ще не ввійшла в гарячу фазу, однак досвід попередніх виборів навіває песимістичні для закарпатської опозиції прогнози. Отримати реальний результат по багатомандатному округу й захистити його, а не перетворитися на донорів політичних опонентів вона навряд чи зможе. Як і провести у Верховну Раду бодай одного депутата по мажоритарному округу. Якщо в області хтось і зможе протистояти владі з її адміністративним та фінансовим ресурсом (мова про згадуваного вже С.Аржевітіна чи екс-мера Ужгорода С.Ратушняка), то це будуть кандидати не від об’єднаної опозиції. А головна боротьба точитиметься між двома владами — Партією регіонів і «Єдиним центром». На сьогодні протистояння між двома партіями набирає обертів, що позначається на підконтрольних їм ЗМІ. Центрвиборчком, враховуючи побажання регіоналів, трохи підкоригував межі округів, із тим розрахунком, що ЄЦу вдасться провести щонайбільше трьох кандидатів (домовленості про поділ Закарпаття між ЄЦ та ПР із розрахунку «три на три» в січні нинішнього року озвучив губернатор Олександр Ледида, утім, В.Балога будь-які домовленості одразу заперечив). Сам лідер ЄЦу дивиться на ці потуги спокійно, — обласних регіоналів як конкурентів він не сприймає й тихенько робить свою роботу. Якщо опоненти (включно з опозицією) знову мовчки спостерігатимуть, як ЄЦ банально скуповує голоси, — результати виборів для них будуть уже другим холодним душем. Перший був у жовтні минулого року…

Володимир Мартин, Дзеркало тижня. Україна

26 травня 2012р.

Теги: Єдиний Центр, опозиція, Балога, Кеменяш

Коментарі

Свалява 2012-07-22 / 09:38:33
Дуже погано ви знаєте Камиша, можливо по пліткам.Щоб бути хорошим політиком треба вміти знаходити спільну мову з своїми опонентами,рішати разом з ними болючі питання. Цей талант не кожен має.Що стосується самого Камиша,він політик середнього класу, але не продажний.Щоб його оцінити -треба досягти самому таких висот, тільки не говорити що грошовитий бо він досяг сам немаючи за плечима багатеньких батьків і друзів (Шуфрич, Балога...)Тому непотрібно опльовувати людину яку ви не знаєте.То ж подумайте перед тим як писати.Будьте ввічливими,грамотними і вихованим.Зверніть увагу на це.

авторітет 2012-06-09 / 23:01:38
Камиш продажний то до Ледиди бігать то з Балогамися договорюе де бабла більше дадуть депутат який для людей нічого не зробив захищае тільки інтереси свого занедбаного бізнесу попривласнював незаконим шляхом колишні комбінати заводи та ходить торгуе ними шукае інвесторів для збагачення власного каманця вчорашній він день

Міжгіря 2012-05-30 / 14:55:21
Хочу запевнити всіх "фантастів" що Лунченко є брехливий та продажний молодий псевдополітик який є нікчемним "буратіно" у спектаклі від влади. ФЗ у Міжгірї на чолі з тупим та неадекватним головою фракції ФЗ Щурьом Михайлом, якого Лунчеко і прятав після побиття з своїм братом Василем Щурьом ( нині вже він перебіг з ФЗ до ПР бо є головою РДА) та зразу заявив що побито Щуря е не туриста, вони купили обласного прокурора Петруню і справа замята, а тому виникає запитання чому Лунченко та Щурь не вимагають щоб ті хто побив Щуря сиділи у тюрьмі ?. Чому всі фронтовики Міжгірської селищної ради ( так званий В.о. селищного голови Юрик В.В., секретар ради - пішта Мирослава, щурячий лісоруб та інспектор із благоустрою Белька Ванька та інші) розікрали землі громади, купили за наші гроші у Щурів тротуарну плитку втричі дорожче, Фронтовик Купецький із сином та Щурями все комунальне майно "захипили" собі, тобто всі вони є найбільшими крадіями та бандитами у Міжгірї на рівні з родиною губернатора ЛЕдиди та Сморчкова???. Це остатна погань а не політична сила, а Яценюк, Москалю та Леся Оробець ще хужі ніж Янукович та Азаров, і це факт, тому краще голосувати за ПР ніж за цих покидьків!?

МММ 2012-05-29 / 12:07:54
Контролер-стукач за всі роки свого керівництва не зміг в області нічого організувати. Розваливши партійну організацію він всюди призначав людей на керівні партійні посади тих які плідно працюють з РЕГІОНАМИ. Так так не співпрацюють, а працюють. Зробіть аналіз по всіх районах області.Акцій проти влади не проводились, голосування в радах на підтримку РЕГІОНІВ, і Камиш хоче щось тут виграти? Результат буде наперед відомий і провальний.

Селянин 2012-05-27 / 21:08:47
Ми не знаємо хто такий Лунченко,але всі погоджуємось, що Камиш -бандит відходить у минуле.І це вже плюс для опозиції в області.Тепер я за них проголосую.

Воха 2012-05-27 / 20:12:50
Ігоре перегляньте результати призидентськоі і місцевої компанії в м. Хусті де керував виборами Лунченко, як на призидентстській так і на місцевій вони досягли мах. результату в област, майже 20%. Єдиний округ де не перемогло ні бабло ні зло.

Ігор Баран 2012-05-27 / 17:33:19
Я не ставлю під сумнів репутацію, просто питаю - кому відомий ?
До речі, які успішні результати закарпатського "фронту", і кого вони виставляють в округах ?

цензор 2012-05-27 / 15:02:33
2Ігор Баран: невже ви вважаете, що Ваша необізнаність це достатня підстава для подібних запитань. Лунченко відомий як людина з чистою репутацією, цього , в порівнянні з іншими закарпатськими "політиками", навіть забагато.

Ігор Баран 2012-05-27 / 13:08:34
А хто такий лунченко, хто його знає ? Також не секрет, що автор працює на Москаля уже з десяток років.
Але, найголовніше, правий "читач". Майже правий, бо розвязка в цьому ключі буде не на цих виборах

Виборець 2012-05-26 / 22:22:22
Звідки інформація, що камиш керує компанію на Закарпатті???
Турчинов призначив Лунченко В. В. керівником штабу. !!!
Я не розумію чому Лунченко не спростовує цю інформацію.

Опозиціонер 2012-05-26 / 21:54:40
Бог нас наперед побив, якщо нашим штабом має керувати бандит КАМИШ.

оока 2012-05-26 / 21:14:46
час покаже люди дадуть оцинку влади пр ец

селянину 2012-05-26 / 16:51:20
Враховуючи те що автор має близькі стосунки (не інтимні :)) з Москалем (ФЗ) неважко здогадатися хто є заказчиком статті.

Читач 2012-05-26 / 16:35:43
Насправді, головна боротьба буде точитися між політиками та звичайними громадянами.

Селянин 2012-05-26 / 11:34:43
Що правда то правда,погоджуюсь із авторм, Кеменяш не політик.І це вже на кінець дійшло і до Києва.Тому і нема йому місця у списку.До речі начальником обласного штабу "Батьківщини" призначено "фронтовика" Лунченко В.В., який іде по списку,а Кеменяшу який іде по мажоритарці, присвоєно титул "відповідальний за вибори від центрального штабу по Закарпатській області",чи якось інакший,толком ніхто не знає. Але факт,те що ця посада свіжовидумана, і змахує на посаду контролера-стукача.Ну і з іншого боку, як можна доручити людині,яка завалила і "злила" попередні вибори і зараз іде по мажоритарці керувати в області виборами.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини