Закарпатці вже подалися на сезонні роботи за кордон

Пам'ятаються часи, коли селяни,отримавши відпустку, їхали не відпочивати, а зерно та цукор заробляти. Поверталися із центральних та східних регіонів України засмаглими...

Закарпатці вже подалися на сезонні роботи за кордонНа запитання, на якому морі були, іджартовувалися, що на "зеленому", це означало, що 5-6 тижнів закарпатці гарували на ланах України, прополюючи буряки. Сяка-така копійчина ніколи не була зайвою, та, головне, там можна було заробити зерно, цукор, олію, крупи, чого катастрофічно не вистачало вдома. Нині часи вже не ті. Зерна та цукру вдосталь, але наші земляки традиційно виїжджають на "зелене море".

— За два місяці я зароблю стільки, як за рік в Іршаві, — каже 32-річна Світлана, жителька с.Загаття. — А вдома повен хлів худоби, зерно потрібне. Он нині як ціни підскочили. За центнер пшениці вже півтори сотні гривень просять. І охочих поїхати на заробітки по селах Іршавщини, Мукачівщини немало. А про Свалявщину та Воловеччину нема чого й казати. З одних Керецьок та Березників до десятка бригад набереться.

Днями у Сваляві на залізничному вокзалі чотири бригадирки розсварилися, бо на всіх не вистачало квитків на потяг Ужгород—Харків, яким, зазвичай, заробітчани їдуть у Полтавську та Харківську області. Про те, як сприяють заробітчанам державні
служби зайнятості, я вирішив поцікавитися у директора Мукачівського районного ЦЗ Майї ПЛЕШАНОВОЇ:

— Про цю категорію працівників нам відомо, — каже моя співрозмовниця. — Однак на сезонні роботи ми їх не відряджаємо. Єдина наша поміч, що в усіх тридцяти дев'яти сільрадах вивішуємо повідомлення про те, в яких місцях є потреба в сільгосппрацівниках. Та нашими пропозиціями мало хто користується. Зазвичай наші селяни десятиліттями виїжджають в одні й ті ж добре знайомі місця. Хочу зазначити, що з Мукачівщини на заробітки виїжджає не так уже й багато громадян. Посудіть самі. За нашими даними, в районі проживає 57 тисяч населення працездатного віку. Із них на сезонні роботи виїхало приблизно 4500 громадян. Роботи для жителів району вистачає. Такі підприємства, як ВАТ МВТО "Мрія", "Завод "Точприлад", "Едельвейс" доставляють мешканців села на роботу й додому власним транспортом. Дедалі краще стає у них і так званий "соціальний пакет". Однак охочих працювати вдома не так уже й багато.

Недавно звернув увагу на чималу кількість людей біля консульського відділу в м. Берегово Генерального консульства Угорської Республіки в м. Ужгород. Мені пояснили, що невдовзі розпочнеться новий сільськогосподарський сезон, й наші краяни масово виїжджатимуть у сусідню державу на заробітки.

— Цьогоріч їду в Сегед збирати ранні черешні, — каже пані Іболя із села Дерцен Мукачівського району. — У минулому році мої знайомі там добре заробили, за день їм платили по три з гаком тисячі форинтів, а це майже 15 доларів.

— А я торік збирала помідори в Дебрецені, — вступає в розмову Сусанна із Гаті, що на Берегівщині, — так нам за один зібраний ящик томатів давали по долару, а ми за день по 30-40 таких ящиків назбирували.

— Що не кажіть, але мало угорці платять. От я два роки тому працював у фермера поблизу Лондона, — зізнається Людвіг Балог із Мукачева. — За чотири місяці п'ять з половиною тисяч "баксів" заробив. Шкода, що поліція мене "вирахувала" і депортувала з туманного Альбіону, інакше міг на престижну іномарку заробити. Тепер доведеться їхати у Кішкунхалаш на ранню капусту та огірки. Обіцяють по півтора долара на годину. Що з того вийде — побачу.

— Свого часу і ми з чоловіком добре заробили у Голландії. Поїхали туди як туристи і залишилися. Працювали на квіткових плантаціях. От там справді платили чудово — по 4 євро за годину. Щодня ми працювали по 12 годин. За місяць привезли майже три тисячі. Ото заробітки! Шкода, що тепер нам більше Нідерланди не "світять" через порушення візового режиму. Цьогоріч їдемо в Шопрон збирати суниці. Доведеться задовольнитися трьомастами
форинтами за годину.

— А я де тільки не побував: у Греції, Іспанії, Португалії, на Кіпрі. Важко працював на будівництві, добрі гроші заробляв. За постійною гонитвою за валютою забув про власне здоров'я. Дорогою ціною заплатив за ті заробітки, — каже Іван Бровдій із Виноградова, — став інвалідом II групи. Та хіба зараз проживу на ту мізерну пенсію? Тепер їду в Енч, що поблизу Мішкольца. Доглядатиму там овець, простіше — буду вівчарити. Тільки б візу якось одержати.

Отак і поневіряються по світах закарпатці в пошуках заробітків...
Віталій ПУМПИНЕЦЬ, "Новини Закарпаття"
03 червня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини