В Ужгороді відбувся літературний вечір до 70-річчя Петра Скунця (ФОТО)

14 травня в літературно-мистецькій вітальні Ужгородської міської бібліотеки відбувся літературний вечір до 70-річчя з дня народження лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка – Петра Скунця

В Ужгороді відбувся літературний вечір до 70-річчя Петра Скунця (ФОТО)

Ведучі вечора Лейла Мамедова та Лариса Філіп ознайомили присутніх гостей з життєвим та творчим шляхом Петра Скунця.

Ювіляр народився у присілку Прохідне, що біля селища Волового (Міжгір’я) у селянській родині в тяжкому 1942 році.

Перша публікація з’явилась в Міжгірській районній газеті «Червоні зорі». А в десятому класі Петро Скунць висилає кілька своїх творів до Ужгорода для публікації в альманасі «Карпати». Вірші помітили. У Міжгір’я приїхав письменник Василь Вовчок, який переконав початківця в тому, що йому треба поступати саме на філологічний факультет Ужгородського університету.

Петро Скунць був одним із організаторів закарпатського обласного осередку Всеукраїнського товариства української мови, згодом - перший очільник Закарпатської крайової організації руху. З початком 90-х П. Скунць – редактор першої у краї незалежної газети «Карпатська Україна»

Кожна поезія Скунця – це крик душі, яка не може мовчати, не може не говорити про наболіле, не може не співпереживати, бо вона - душа поета, душа людська.

Творчість поета відзначено почесною літературною премією ім. Андрія Малишка. Також його збірка «Спитай себе», за яку автор був удостоєний у 1997 р. Державної премії імені Т.Г. Шевченка.

Студентки ІІ бібліотечного курсу Ужгородського коледжу культури і мистецтв зачитували вірші поета, які він присвятив відомим письменникам України та рідного краю: Івану Чендею, Гренджі-Донському.

На цьому вечорі також були присутні гості, близька подруга Петра Скунця, письменниця та член Закарпатської спілки письменників України – Христина Кирита, яка розповіла про поета багато цікавого, про те, що Скунць був хрещеним батьком її сина та близьким другом її сім’ї.

Начальник управління культури, спорту, сімї та молоді – Бобров Євген, поділився своїми враженнями про творчість П. Скунця і навіть сам зачитав його вірші.

Не легкий життєвий шлях пройшов Петро Скунць, але він вірив, що українці усвідомлять свою історію, не впадуть на коліна, збережуть свою національну державу Україну, Україну «де живуть Шевченко і Франко». Тричі доля давала поету можливість відчути поступ справедливості на рідній землі. Тричі доля давала можливість Скунцю повірити, що у цьому суспільному прогресі є й його заслуга, адже не мовчав, адже будив, адже примушував думати.

Прощаючи цей світ, Петро Скунць писав: «Та я не хочу іншої землі. І тільки. жаль, вона мене не хоче». А в останні дні життя додав, наче з майбутнього: «Я в землю впав. Воскресну як горіх».

В читальному залі була оформлена книжкова виставка «Поет на грані епох».

 

Марина Галаговець для Закарпаття онлайн

15 травня 2012р.

Теги: Скунць

Коментарі

Венгер Емілія 2012-05-18 / 09:34:50
Дякую, бібліотекарю! Вже запросила дружина Поета нашу сім’ю, бо Петро Миколайович був для всіх нас хоругвою поглядів, переконань. Я читатиму свої вірші, присвячені Скунцеві, мама говоритимуть і плакатимуть.
Що ж - така Бібліотека Життя - шукаєш-шукаєш книгу, а вона - ось, на віддалі простягнутої руки.

б1бл1отекар 2012-05-17 / 18:20:04
Шановна Ем1л1я Студенти коледжу п1дготували веч1р самост1йно 1 якби вони знали про Вчительку Поета то запросили б Спасиб1 Вам !Передзвон1ть у Сп1лку письменник1в в Ужгород вони проводять загальном1ський веч1р 20 травня у ляльковому театр1 1 вчителька там мусить бути бо це буде дуже ц1нний г1сть якого варто послухати

Венгер Емілія 2012-05-17 / 17:14:26
Я - донька Марії Федорівни Опаленик, учительки української мови Петра Скунця. Це - унікальний випадок, коли ще живе вчителька Великого Поета, яка, власне, виявила його Божий стражденний дар, навчила його писати по-справжньому, викликала в древнє Міжгір’я членів Спілки письменників тодішнього Радянського Союзу, бо вже сама не певна була керувати його талантом. І потім усе життя була Його доброю берегинею (це Він сам визнавав). А тепер, коли нібито відмічають Скунцеві знаменні дати, маму ніколи не запрошують. А вона - це ж часточка Скунця.

Ольга 2012-05-16 / 10:03:37
Дякую Галин1 за такий коментар Дякую тим хто проводить так1 вечори Люди роблять це безкоштоано бо хотять щоб таких як Петро Скунць шанували Спасиб1 !!!!!

Галина 2012-05-15 / 19:36:03
Те, що відбулося за останні 5 років з Україною, П.М. не пережив би. Стільки підлості і такого глумління його велике серце точно би не витримало. Так що він пішов у свій час і нехай йому земля буде пухом. А поезія його і справді вічна, і житиме вічно. Він ж бо Геній!

Ольга 2012-05-15 / 18:53:23
Ваш коментар лиш показуе ваш глупий розум А веч1р був прекрасний Студенти 1 викладачка з коледжу читали чудово да Скунць - особист1сть !!!!!! Зараз би його на всю цю свору !!!

ІВАН 2012-05-15 / 18:09:58
Що то за посада "Начальник управління культури, спорту, сімї та молоді"?

800 2012-05-15 / 15:09:14
Добре, що хоч дядя Женя прочитав ті вірші. Скунцю бути в компанії ужгородського тамади мабуть сподобалося би.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини