Колочава відзначила День села (ФОТО)

Минулої неділі Колочава мала особливо піднесений настрій — осідок над Тереблею відзначав День села. Подібне свято вже стало традиційним.

Колочава відзначила День села (ФОТО)

Славу селу зараз робить туризм, який у цьому мальовничому куточку з року в рік набуває широкого розвою. Будемо щиро відвертими, мало яке село на всій Україні може похвалитися, скажімо, аж десятьма музеями, які гостинно запрошує відвідати Колочава. Є тут унікальний скансен “Старе село”, що своїми численними і рідкісними експонатами яскраво у всіх барвах відображає неповторний життєвий колорит і дух стародавньої Верховини. Глибше пізнати цей край можна завдяки музеям Івана Ольбрахта, колочавській вузькоколійці, бункеру опришка Штаєра, чеській та радянській школам, пам’ятці дерев’яної сакральної архітектури 1795 року — церкві Святого Духа та іншим закладам культурного ґатунку. А ще тут є з два десятки пам’ятників, що всебічно ілюструють історію села.

Що магнітом тягне мандрівників з усіх-усюд у це село, то тягне. І минулої неділі їх було як зблизька, так і здалека. Цьогорічний День села за ідеєю Станіслава Михайловича присвячувався місцевим талантам. Де-де, а тут їх сила-силенна, вони не лише гордість однієї батьківщини. Про них гонорово говорять у різних куточках світу. Обдарованість колочавців проявляється у багатьох сферах життя і діяльності. Мають своїх відомих науковців, які удостоєні кандидатських та докторських ступенів, поетів і прозаїків, художників, скульпторів, музикантів, вишивальниць… Та хіба перелічиш всі поприща, на яких гучно дають про себе знати ці працьовиті та скромні люди!

Після мелодії трембітаря Івана Мацоли зі сцени з празником села колочавців тепло вітали закордонні гості — Генеральний консул Чеської Республіки в м. Львів Давід Павліта, староста Семіл — рідного міста Івана Ольбрахта Ян Фарскі. Саме завдяки чеському письменнику, який у 30-і роки минулого століття тут творчо працював, існує міцна дружба і плодами увінчується тісна співпраця двох європейських народів. Зичили добра і щастя своїм краянам наш земляк — заступник голови обласної ради Андрій Сербайло, голова райради Іван Ярема, колишній сільський голова Колочави та теперішня виконуюча обов’язки першого газди села — відповідно Юрій Хланта та Тетяна Дербак. За свого привітання нардеп Станіслав Аржевітін сповістив землякам приємну і обнадійливу новину про те, що село цього року нарешті буде мати газопостачання.

А потім ведучими красного дійства Марією Шетелею та Василем Худинцем на сцену раз за разом викликалися творчі таланти, які декламували свої вірші, чарівно співали, грали на музичних інструментах… З презентаціями власного авторства книгами (до речі, напередодні Станіслав Аржевітін фінансово допоміг видати десять книг літераторам місцевого коріння) виступали перед багаточисельною публікою Михайло Хланта, Василь Малета, Іван Штаєр, Олена Росоха, Ганна Дербак, Марія Рущак, Іван Шмулига, Іван Фриган, кіноактор Юрій Фриган, поетеса-пісняр Наталія Тумарець-Царенко, скульптор Петро Штаєр, концертмейстер Василина Двуйло, селекціонер птахів Василь Макар, музичний гурт Марковичів, трембітар Іван Мацола, співачки Яна Гордійчук, Олена Барна, Наталія Галатиба, гуморист Андрій Беца, сопілкар Федір Беца, “Хор колишніх хлопчиків” під керівництвом В. М. Дербака, школярі всіх тутешніх шкіл, а регіональний представник “Ажіо-тура” Марія Шетеля ознайомила з програмою “10 музеїв Колочави”. Всі виступаючі пожинали гучні оплески глядачів за свої самобутні таланти. Що не кажи, а є в чому солідно показати себе колочавцям! Про своїх земляків добре слово мовив і заслужений вчитель України Антон Ледней.

Видовищним видалося свято — працювали дитячі атракціони та торговельні намети, пригощала кашею військова польова кухня, була можливість покататися на кінських каретах та бронетранспортері, діяла виїзна корчма єврея Вольфа з музею “Старе село”. На спортмайданчику біля школи присутніх розважала естрадно-циркова група Мукачівського будинку культури. Масу вражень справила виставка творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, зокрема, їх демонстрували Іван Шмулига, Павло Ваколя, Юрій Павлович, Олесь Орнищук, творче об’єднання художників і народних майстрів Хустщини “Арт-Вишково”…

Цього дня вручалися нагороди переможцям конкурсу на краще подвір’я, обласних шкільних олімпіад, розігрувалася лотерея. А фіналом стали вечірня розважальна програма для молоді, святковий феєрверк та запуск “ліхтарів бажання”.

11 травня 2012р.

Теги: Колочава, День села, Аржевітін

Коментарі

Для Цікаво і Свалявця 2012-05-14 / 10:40:38
Почитайте коментарі і знайдете відповіді http://zakarpattya.net.ua/News/96235-Zakarpatsku-Kolochavu-pokazhut-na-parlamentskomu-telekanali-Rada

цікаво 2012-05-12 / 17:05:07
Хто знає чому на святі не видно голову Міжгірської райдержадміністрації?

Свалявець 2012-05-11 / 21:47:58
а чому п Аржевітін не повідомив Колочавцям що заслуга про газифікацію села це не його заслуга а губернатора Закарпаття, і не тільки колочава буде газифікована а і інші села Закарпаття ! Що п Аржевітін знову чужі заслуги приписує собі, так як і будівництво дороги в даному населеному пункті присвоїв собі ! Звісно передвиборна агітація !!

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини