До закарпатського фестивалю «Гамора» лишається менше двох місяців

Проте нарада в Іршавській райдержадміністрації, на якій, серед іншого, піднімалось і питання організації свята ковалів у найстарішій і єдиній водяній кузні Закарпаття, пройшла лише у вівторок.

До закарпатського фестивалю «Гамора» лишається менше двох місяців

Та й то – торкнулись цього питання, так би мовити, «опосередковано». Головною метою наради стало створення громадської ради з питань туризму при Іршавській райдержадміністрації, яка займатиметься, плюс до всього, і організацією фестивалю «Гамора». Яким чином – хай ламають голову самі члени громадської ради, керівником якої призначено Дениса Добру, вирішили місцеві чиновники. Представниками влади, які ніби то зацікавлені у проведенні фестивалю на якісному рівні, не озвучено ні конкретних планів, не утверджено навіть положення фестивалю.

Та найбільш дивним є те, що на нараду не було запрошено голову громади ковалів Закарпаття Сергія Тяска, який вже кілька років виступає одним із головних натхненників і організаторів «Гамори». Саме Сергієм Тяском у співпраці з Денисом Доброю і був кілька років тому зініційований фестиваль ковальського мистецтва і фольклорної пісні, який кілька років поспіль проходив зі значним резонансом і став уже своєрідною «візитівкою» нашої області.

Разом з тим, буквально за якийсь час до цього представники місцевої влади з якогось дива зв’язувались із ковалями Житомирщини – для того, увага: аби ті допомогли з організацією фестивалю на Закарпатті! Це при тому, що «Гамора» вже не перший рік проходить на достойному рівні, і всі роботи з її підготовки весь цей час здійснювали крайові майстри.

Додзвонитись в Іршавську райдержадміністрацію за коментарем з приводу сьогоднішніх рішень по «Гаморі» не видалось можливим: відповідальна за підготовку була на черговій нараді. Тим часом, зв’язатись вдалось із нинішнім орендатором кузні-музею Віктором Петровцієм, який також, за задумом чиновників, буде задіяний в організації фестивалю. З його слів підтвердилось: на сьогодні визначено лише дату проведення «Гамори» – 30 червня. А ще однозначно, що «будуть залучені ковалі, вже і запрошення розіслали, проте поки про участь вони не підтвердили, тому остаточна кількість присутніх майстрів наразі невідома», розповів Віктор Петровцій.

За його словами, сьогодні навіть вирішується питання про створення асоціації ковалів Іршавщини, щоправда, не дуже зрозуміло, чому необхідно робити це саме зараз –  певно, «під фестиваль». А до нього, до речі, лишається вже трохи менше двох місяців. І яким чином в такі короткі терміни можливо провести масштабну роботу з підготовки до «Гамори» – невідомо.

Свого часу розуміння цього ніби то підтвердив голова Іршавської райдержадміністрації Віктор Феєр, коли на черговій нараді пообіцяв: до фестивалю ковальського мистецтва готуватимуться впродовж року. Та, як вже повелось, слова так і лишились словами: нині відома хіба що дата проведення «Гамори». Крім того, протягом року жодної акції в підтримку і для популяризації Гамори проведено не було. Не враховуючи передвеликодню акцію з виготовлення ковалями писанки, яка більше скидалась на якесь гротескну невдалу пародію, аніж на промо-акцію кузні і фестивалю ковалів.

Лишаються відкритими і багато питань, пов’язаних і власне з кузнею. Так, унікальна кузня-музей і до цього часу немає визначеного статусу. «Гамора» має статус музею лише місцевого значення – як пам’ятка архітектури, але чомусь не як пам’ятка історична. Та й то, відповідну табличку («Пам’ятка архітектури») орендатор переніс на внутрішнє приміщення споруди кузні. За словами Віктора Петровція, це зроблено для того, аби уберегти сам цех: «Законом, як пам’ятка архітектури, охороняється тільки власне кузня – за паспортом лише вона є історичною цінністю. Щоб ніхто там не лазив, не ходив, і перенесли табличку, вона має знаходитись на тій будівлі, яка є під захистом держави».

На жаль, статус пам’ятки архітектури носить взагалі лише споруда кузні, хоча для її нормального функціонування важливі і технологія, і обладнання. Та й статус території навколо кузні – так і не визначений. Територія ця є на балансі Довжанського держлісгоспу, тож у будь-який момент вона може бути здана в оренду, продана і т.д.

Видається, що сьогоднішнє зібрання, до якого в ідеалі вже мала бути вирішена більшість організаційних питань з приводу ковальського фестивалю, стало просто ще однією безрезультатною нарадою у довгому «ланцюжку» аналогічних зустрічей. Занадто багато амбіцій, але при цьому повна некомпетентність чиновників, котрі мали би сприяти розвитку фестивалю, можуть принести гіркі плоди.

Жодного конкретного рішення щодо проведення фестивалю так і не прийнято (хіба що, повторимось, рішення стосовно дати проведення). До фестивалю «Гамора», який заявлений трохи як не міжнародний, і якому влада свого часу обіцяла повну підтримку, лишається все менше часу. Але підготовка до нього – і нині на етапі «розкачування». Тим часом, фестивалі такого масштабу, як показує практика, вимагають капітальної і тривалої підготовки. Наприклад, робота з підготовки до «Свята ковалів» в Івано-Франківську, з якого нещодавно повернулись і закарпатські ковалі, продовжується протягом усього року.

Тож, яким чином до «Гамори-2012» вдасться підготуватись в такі короткі терміни, і чи буде ця підготовка проведена на достойному рівні, залишається лише гадати.

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

10 травня 2012р.

Теги: Гамора, фестиваль

Коментарі

спостерігачеві 2012-05-15 / 21:22:18
...ситій -хло, дале ти сам біля витоків ....

Спостерігач 2012-05-15 / 13:20:03
Бажання Тяска та Добри контролювати бюджет фестивалю цілком зрозумілі, але не вони стояли біля витоків фестивалю, у минулому році свою роль у фестивалі вони звели просто до організації елементарної п"янки з фатьовами та такої, що місцеві жителі довго мали про що поговорити.

дохтор 2012-05-12 / 09:56:29
Миколо, упий валерянки, бо штось тебе гет колбасить)

Репортер 2012-05-12 / 02:17:18

Я, Микола Староста (Жалива), повний дебіл - у мене є справка з Береговського коргазу. А що ищи май хуже - брат у мене Іван Бушко, заступник ледиди. Вун иппен такий ги я. Пробачте мене, люди.

РДА 2012-05-11 / 12:13:14
Вчора в нас в РДА зашуршали - Вітьо Феєр мало напряг клерку. Може дашто з того вийде :-)

Совість 2012-05-10 / 12:21:00
без тяска і ковалів знов просруть фест

Вуйко з верховини 2012-05-10 / 02:29:23
Гамора потребує уваги влади не в день проведення фесту, а в проміжок часу між фестивалями. Якраз на самому святі найменше хочеться бачити нашу владу - набридло це політиканстство. Нехай попрацюють під час організації "Гамори", і приходять як звичайні відвідувачі на фестиваль.

Федір 2012-05-10 / 01:51:25
Гнати нах* таку владу, яка не здатна дати раду такій безцінній спадщині!!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини