Завтра суд прийматиме рішення в справі банкрутства кредитної спілки "Централь-Старт"

У вівторок, 17 квітня , о 9-й годині відбудеться засідання Апеляційного Суду Закарпатської області, який має прийняти рішення чи повертати на дорозслідування справу банкрутства однієї з найбільших кредитних спілок Зарпаття "Централь-Старт" в прокуратуру чи назад в міськрайонний суд новому судді. Ймовірність останнього рішення дуже висока.

Завтра суд прийматиме рішення в справі банкрутства кредитної спілки "Централь-Старт"

На думку потерпівлих вкладників, облпрокуратура та МВС області фактично майже 3 роки блокують розслідування справи по розкраданню коштів в Закарпатській Обласній кредитній спілці "Централь-Старт".  Головою Правління КС Джандою М.І. , її родиною та ще рядом осіб за 2001-2008 роки вкрадено у понад 700 ужгородців та закарпатців понад 30 млн.гривень. А також біля 20 млн. гривень – в банках.

Фактично, постраждала кожна сота родина в м. Ужгороді. Понад 80% вкладників – пенсіонери, інваліди та соціально незахищені, викладачі, лікарі, творча інтелігенція, які вклали в спілку всі заощадження і тепер не мають коштів для лікування та гідного існування. За період розслідування померло біля 15 вкладників.

Незважаючи на те, що Спостережною Радою  КС «Централь – Старт»  неодноразово інформувалася  прокуратура Закарпатської області та слідчий відділ УМВС про наявність понад 700 постраждалих вкладників на суму понад 30 млн. гривень та клопоталося про розгляд справи в повному обсязі,  жодних оперативних та слідчих дій в цьому напрямку не було зроблено.

За період 2009 – 2011 року до правоохоронних органів області надійшло понад 500 заяв  від потерпілих вкладників. Половина із них слідством навіть не розглядалась ( тобто, крім відповіді, що заява передана  в відповідні слідчі органи, більшість постраждалих нічого не отримали та на допити не викликалися ).

Слідством накладений арешт на майно родини Джанди в сумі 24 млн. гривень, більшість якого знаходиться в заставі у банках, і отримати його для покриття збитків в КС практично неможливо. Водночас на десь таку ж суму є борги родини Джанди перед банками. Тобто слідчі дії по пошуку понад 30 млн. гривень, вкрадених в КС «Централь – Старт» не були проведені. Крім того, ніхто не цікавиться, яким чином були отримані ці кредити та звідки бралися кошти на їх погашення.

Прокуратура в жовтні 2011 року подає в суд "завершену" справу на 2,8 млн. з 31 постраждалим, фактично, епізод, досліджений ще осінню 2009 року, іншим пояснюючи, що їх виділили в окреме провадження і ось-ось, по вже новій кримінальній справі, почнеться справжнє розслідування.

Тим часом, з віртуозністю факіра, прокуратура та слідство «виймає з рукава» різні, весь час нові аргументи, чому цю справу не можна розслідувати, не говорячі про її прискорення та чим би треба занятися постраждалим вкладникам. Ось деякі з цих постулатів :

- Слідчий не є спеціалістом по економічних злочинах, тому потрібен ревізор КРУ, який розбереться в документах, і скаже слідству хто винен і що робити далі;
- Оскільки Джанда М.І. відмовляється співпрацювати зі слідством та ревізорами КРУ, ви повинні її усунути та дати нам нових голову правління та головного бухгалтера – матеріально відповідальних осіб;
- Ви повинні терміново судитися з банками, які можуть забрати та реалізувати  арештоване майно;
- КРУ не може приступити до ревізії, тому, що вони перевіряють тільки діючі підприємства на їх території при наявності компетентних керівників, - а у вас бардак;
- Ревізор КРУ почала перевірку, але не зможе її завершити, тому що відсутній ряд касових документів ( з червня 2009 року всі документи вилучені міліцією і ревізія КРУ осінню 2009 року не виявила такої проблеми );
- Для ревізії КРУ ви повинні відновити баланс (відсутні документи ). Для цього треба найняти аудитора за 50 тисяч гривень і т.д.

В результаті справа штучно затягується і досі знаходиться на початковому етапі розслідування.  Крім того, вже завершена справа по 31 потерпілому має багато недоліків ( в т. ч. перекручення показів свідків слідчим в постановах про притягнення Джанди М.І. та Донець М.А. в якості обвинувачених), які однозначно приведуть до повернення справи на дорозслідування, але вже через декілька років судових розглядів.

На запитання чому злочинці на свободі, прокуратура аргументує:

- Джанду М.І. випустив суд під заставу і ми не можемо змінити міру запобіжного заходу, але ми це зробимо, як тільки передамо справу в суд і виділимо 500 заявників у нове впровадження і нову кримінальну справу;
- По новій кримінальній справі ми не можемо її посадити, оскільки нова справа – продовження старої, по якій суд вже прийняв рішення по запобіжному заходу;
- Навіть якщо ми її посадимо, її  суд знов випустить – в неї дуже серйозні адвокати;
- Рішення про арешт має прийняти суд після розгляду справи і т.д..

Тим часом злочинці на свободі, ніхто не шукає вкрадених мільйонів.

В лютому 2012 року Спостережна Рада КС  «Централь – Старт»  подає клопотання в суд першої інстанції, який отримав на розгляд «завершену справу» по 31 потерпілому, з проханням повернути справу в прокуратуру на дорозслідування, спираючись  на всі вищевказані аргументи . Суд задовольняє це клопотання.

Маючи рішення суду про повернення справи на дорозслідування, СР КС «Централь – Старт» аргументовано просить прокуратуру передати справу на розслідування в СБУ. Відповідь – ваша скарга розглянута, справа за нашої подачі в апеляційному суді.

Апеляцію подає також і адвокат Джанди М.І. – її, як і прокуратуру, влаштовують зібрані докази слідства, тому ні про яке дорозслідування не може йти мова.

Все вищевикладене можна легко пояснити, якщо повірити настирливим чуткам, що тут замішані закарпатські високопосадовці.

Інформація надана Спостережною радою кредитної спілки для ЗМІ.

Судове засідання відбудеться - м. Ужгород, вул. Довженка, 7. Апеляційний суд Закарпатської області. Початок - 9:00.

Напередодні, під час та після судового засідання, потерпівлі члени Кредитної спілки та члени Спостережної ради, готові надати коментарі ЗМІ.

16 квітня 2012р.

Теги: кредитна спілка, Централь-Старт

Коментарі

Юрий 2012-04-17 / 21:02:50
так то все повязано, аферист Джанда, прокурвор Петрунь і антібіотік. капусту поділили, а поки будуть "розслідувати" пенсіонери зклеять ласти

Микола 2012-04-17 / 09:47:50
"... облпрокуратура та МВС області фактично майже 3 роки блокують розслідування справи по розкраданню коштів..." Петруні і Русин не дадуть можливості адекватно розслідувати цю справу.

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини