Таке видання варте великої уваги

Коли береш до рук цю книжку, то зразу у вічі кидається цікавий малюнок, на якому зображений головний герой і тріумфальне вшанування: сидячого на мольберті з пензлем у руці, якого поціновувачі підкидають вище своїх голів. Довідуюсь, що це малюнок із святкового видання міської газети «Munkacs» за 3 березня 1882 року. Цілком логічною до нього і назва книги – «Повернення додому Міхая Мункачі…»

Таке видання варте великої уваги

Постать відома, але тільки не для загалу. Бо нинішня молодь, зокрема учні та студенти, знають про нього зовсім мало. Хіба тільки бачили його бюст на площі Миру, чули про художню школу імені Мункачі, або ходили вулицею, названою в його честь. Картини його не доводилось бачити, тим більше розуміти їх зміст.

А про славного нашого земляка годилось би знати більше. Цю прогалину, як на мене, у дуже  вдалий спосіб заповнили автори книги: історик і журналіст Іван Лендьєл та кандидат педагогічних наук Олександр Галай.

Пропонована книга вдало укладена, проілюстрована кольоровими знімками, в ній подано життєвий і творчий шлях всесвітньо відомого художника, його повернення у рідне місто у картинах та скульптурах, святкування ювілеїв, проведення виставок робіт, хронологію життя і творчості. До великої честі авторів є і те, що ними зібрано і опрацьовано біля п’ятдесяти одиниць літературних джерел, архівних матеріалів, публікацій газет і журналів, видань вітчизняних та зарубіжних. Це робить науково-популярне видання про нашого земляка, почесного громадянина Мукачева, всесвітньо відомого художника Міхая Мункачі (1844-1900) більш достовірним, просвітницьким і цікавим у багатьох аспектах. Двомовність друку – українською і російською мовами – теж виправдана: стане більш доступною широкому колу читачів.

Популярності виданню додає і те, що вступне слово зробив народний депутат України, Мукачівський міський голова 2003-2007 років Василь Петьовка. Він, зокрема, називає майже всі головні картини майстра, які ввійшли до скарбниці світового образотворчого мистецтва. Відрадно, що вони представлені і у виданні. Це такі: «Позіхаючий інаш», «Камера смертника», «Нічні бродяги», «Мілтон, який диктує своїм донькам поему «Втрачений рай», «Христос перед Пілатом» та інші.

Народний депутат Василь Петьовка переконаний, що ця книга про нашого земляка, відомого художника, та про його масштабну виставку творів у Мукачеві 2007 року – це знаменні культурно-мистецькі події, які роблять вагомий внесок у розвиток нашої загальної культури і зміцнюють гуманні відносини між Україною та Угорщиною.

Рецензована книга викликає велику довіру правдивості історичних фактів, біографічних даних, достовірністю фотоілюстрацій. Доказом цьому висновку є і те, що вона рекомендована до друку Вченою радою ДВНЗ «Ужгородський національний університет» 31 серпня 2011 року.

Таким чином, залишається лише подякувати авторам за їх копітку працю, за цінну лепту у царину культури і мистецтва нашого міста, краю, країни та світу. А відтак – висловити ще і особисте бачення: тираж у 450 примірників явно недостатній, бо, зважаючи лише на кількість шкіл, вузів, бібліотек, творчих спілок, шанувальників митця в нашому місті, не говорячи про область, всім не вистачить. І друге: фотоетюди з відкриття виставки робіт Міхая Мункачі в Мукачеві доцільно було підписати. Там є також відомі особистості, про яких мав би знати теж широкий загал.

А втім – визнаємо: зауваження і рекомендації легше давати, ніж виконати в наш час таку серйозну і потрібну працю. Видана книга – великий подарунок мукачівцям.

Василь Гарагонич, заслужений вчитель України для Закарпаття онлайн

12 квітня 2012р.

Теги: Мункачі, художник, книга

Коментарі

Іван 2012-04-14 / 11:17:37
Щира вдячність за підтримку. Книга з різних причин вийшла невеликим тиражем і тому, в першу чергу, була предана до бібліотек міста Мукачева, щоб широке коло мешканців мало змогу її прочитати.Передана вона також безкоштовно до інших закладів нашого міста з цією ж метою.При першій же нагоді книги будуть передані до бібліотек Ужгорода. Два дні тому, вона була передана до книжкових магазинів міста Мукачева ("Друг читача" та "Всесвіт"). Нам цікава думка читачів. Вона буде врахована у подальшій роботі.

Тіна 2012-04-14 / 00:21:44
На мою думку стаття дуже цікава! До того ж Міхай Мункачі мій улюблений художник, тому дуже хочу придбати цю книгу (до речі підскажіть де це можна зробити)А щодо "поціновувача мистецтва", як то кажуть: " на вкус і цвет..."

... 2012-04-13 / 23:56:13
Добре, що ще є справжні поціновувачі мистецтва, які вкладають свій час і зусилля, щоб показати публіці такого професійного майстра пензля, як Міхай Мункачі.І не важливо зкомпільована інформація чи ні(я думаю про таку відому постать багато хто писав, тому важко знайти щось нове і унікальне), головне - це памятати про нього і цінувати його творчість.Подяка авторам, що висвітлили життєвий і творчий шлях нашого земляка і великого митця.

Іван 2012-04-13 / 18:33:06
Раз "поціновувач мистецтва" називає Альошину, значить, або перелядав, або навіть читав книгу. І нічого іншого не залишається, як взяти до уваги його коментар і подякувати, що не полінувався залишити свій відгук. Це навіть краще, як нічого.

поціновувач мистецтва 2012-04-13 / 16:37:36
Вибачте, але це не праця - це карикатура по мукачівськи (при всій повазі до спосорів та людей які переймаються творчістю М.Мункачі). Зкомпільована інформація про відомого художника із різних джерел (з Альошиної та ін.) з делітанською поліграфією (дивись фото обгортки). Ганьба, що такого професійного майстра пензля на такому низькому рівні презентують. Він на це незаслуговує.

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини