Закарпатська галерея організувала мистецький пленер на Прикарпатті

Прикарпатська Коломия – магічне місто, яке притягує до себе. Міські пейзажі і краєвиди навколо столиці Покуття відображені на багатьох полотнах, але щоразу митці намагаються знайти нові ракурси, нові погляди, нові техніки зображення звичних оку речей. З цією метою минулих два тижні в писанковому місті проходив Всеукраїнський симпозіум-пленер митців «Коломия – 2012 – весна».

Закарпатська галерея організувала мистецький пленер на Прикарпатті

Організатором мистецької акції виступила галерея сучасного мистецтва «Обрій», яка знаходиться в місті Хусті, що на Закарпатті. Починаючи від 1993 року, керівництво галереї постійно проводить симпозіуми, виставки, конференції та пленери художників. У Коломию художники приїжджають вже втретє: двічі минулого року і тепер. Шістнадцятеро художників зібралися, щоб у різних куточках нашого міста замалювати етюди, зібрати матеріал, який вони доопрацюють вже вдома.

Художники, які малюють Коломию, приїхали з усієї України, зокрема з Ялти, Сімферополя, Севастополя, Харкова, Одеси, Тернополя, Києва, Хуста, Івано-Франківська. Пліч-о-пліч із гостями пленеру працювали коломийці Мирослав Ясінський, Олена Зотова, о. Володимир Касіян, Юрій Холоднюк.

Цей пленер діє у рамках програми «Карпатський хребет», яка покликана привернути увагу митців до краси карпатського краю. Йосип Блецка, керівник галереї «Обрій», впроваджує різні програми та мистецькі акції від 1979 року.

В Коломиї гості провели два тижні. За цей час у них була насичена пізнавально-історична культурна програма. Вони відвідали найцікавіші та найкрасивіші місця Івано-Франківської області, побували на гірськолижному курорті «Буковель». Все це для того, щоб учасники пленеру сповна могли насолодитися красою Прикарпаття, аби потім передати яскраві враження у своїх полотнах.
 
Цікаво те, що для художників Кримської школи, які досконало вміють передавати красу Кримських гір, було відкриттям відмінність у зображенні Карпат. Додало чудового колориту акції й те, що пленер проходив ранньої весни, коли щодня розпускаються бруньки, нові первоцвіти, коли природа оживає на очах, щоденно змінюючи колір лісів і полонин.

Нюанси рожевого і бузкового в далеких планах, м’яке освітлення, насичений колір неба, хмар, зеленувата прозорість бурхливої карпатської річки – це все надзвичайно мальовничо і неповторно.

– Я живу в Хусті, але якби в мене був вибір де мешкати, то я вибрав би Коломию. Тут дуже привітні люди, які розуміють митців, які самі є митцями у своїй справі. Вони вже пізнають художників на вулиці, підходять, розпитують, навіть бувало, що дарували подарунки. Нам дуже приємно малювати Коломию. Я думаю, що ця традиція триватиме, – висловив своє сподівання Йосип Блецка.

Митці завдячують Любомиру і Ростиславу Сав’юкам, які допомогли з помешканням і харчуванням. Вони створили сприятливі умови для того, щоб художники могли плідно працювати.

Мистецтвознавець із Севастополя Олена Самойлова зауважила, що пленери для сучасних художників не втрачають актуальності. На її думку, робота на природі дозволяє привести художнє бачення до вихідної точки (чи то композиція, перспектива чи колір).

У приміщенні готелю «Прикарпаття» відбувся заключний вернісаж. Пізніше картини, які вони намалювали в Коломиї, художники представлятимуть на своїх персональних виставках.

Софія Маковецька, "Коломийські Вісти"

05 квітня 2012р.

Теги: пленер, галерея, Коломия

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини