Благодійна організація «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» отримала міжнародну премію (ФОТО)

Сьогодні в Закарпатській обласній раді відбулися урочистості з нагоди вручення високої міжнародної правозахисної премії «Відкриті кордони» благодійній організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті», який очолює Наталія Кабацій.

Благодійна організація «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» отримала міжнародну премію (ФОТО)

У заході взяли участь  голова обласної ради Іван Балога, його заступник – Андрій Сербайло, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович.

Розділити радість нагороди та засвідчити свою повагу на урочистості прибули у рамках робочого візиту на Закарпаття Крістіан Шьоненбергер, Посол Швейцарії в Україні, та його дружина пані Барбара Цендер Шьоненбергер.

На вручення премії приїхав  і запрошений Дік Марті, відомий європейський політичний діяч, юрист, спеціаліст з міжнародного кримінального права: депутат  від Швейцарії в Раді Європи, президент Асамблеї кантону Юра (до складу федеральної держави Швейцарія входять 26 кантонів- авт.),  а також Йоганес Райзер -  представник Європейського громадського форуму, Міхаель Рьослер- представник Асоціації «Коло друзів Корнеліуса Коха» та ін.

Посол Швейцарії в Україні, вітаючись до присутніх,  зазначив, що радий бути на  врученні премії благодійній організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті», яка покликана підтримувати соціально  мало захищені верстви населення краю. Йдеться про підтримку  і допомогу біженцям і людям з обмеженими можливостями.  «Вдячний за те, що недержавна закарпатська організація тісно співпрацює з державною організацією Швейцарії. І те,  що представник від Швейцарського парламенту приїхав на цю подію,  ще раз підкреслює хороше співробітництво, яке є  між Українським Закарпаттям і Швейцарією. А співпраця між регіонами, державами дуже важлива не тільки на високому рівні, а й тоді,  коли співпрацюють і знаходять шляхи для комунікації недержавні організації. Це свідчення  суспільного розуміння в Швейцарії, коли держава знаходить рамки для роботи, а наповненням займаються недержавні організації», – підкреслив він.

Іван Балога відзначив, що ця приємна подія співпала із візитом Посла Швейцарії в Україні на Закарпаття. «Під час коротких перемовин, я висловив подяку пану Послу за ту допомогу, яку здійснила громадськість і жителі Швейцарії щодо будівництва проекту «Парасолька» на Тячівщині. Хотів би також щиро подякувати ініціаторам, громадським діячам вашої держави, благодійній організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» і сказати: ми пишаємося, що  в нашій області з вашою допомогою  зроблено таку  прекрасну справу. Своєю роботою, поведінкою ви вклали частинку душі Швейцарії дітям незахищених верств населення Закарпаття і це дуже важлива і суттєва допомога нам у вихованні і збереженні  таких дітей. Сподіваюся, що добрі наші справи не закінчаться на цьому, вони матимуть логічне подовження», наголосив Іван Іванович.

Дік Марті виголосив  щиру, теплу промову, в якій відзначив старання, небайдужість та заслуги Благодійної організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті», та з гордістю розповів про те, що Швейцарська правозахисна премія «Відкриті кордони» вручається особам чи групам, які активно працюють в галузі захисту прав біженців, мігрантів, соціально незахищених верств і меншин. Премія є політично та релігійно незалежною.

Проникливою була його  розповідь про засновника цієї високої премії –   священика Корнеліус  Коха (1940-2001), відомий як Капелан біженців. Він започаткував премію «Відкриті Альпи – відкриті кордони». Першим, хто отримав цю премію, був Дон Ренцо Беретта. У своїй церкві в Понте Чіассо (Північна Італія) він у свій час надав притулок сотням біженців, які були повернуті із швейцарського кордону. Відтак цю премію отримували інші. Після смерті Капелана Коха (у серпні 2001 року) премію певний час не вручали. Але 2010 році асоціація «Коло друзів Корнеліуса Коха», дала премії нове ім’я: з того часу премія називається «Відкриті кордони». Мета і дотація премії залишилися тими самими, а премія знову почала шукати своїх лауреатів.

Сьогодні в її рядах – закарпатські благодійники.

Як розповіла Наталія Кабацій, благодійна організація була створена  українським персоналом французької гуманітарної асоціації «Комітет Медичної Допомоги» з метою реалізації програм в Україні. А вже з березня 2000-го року БО «КМДЗ» діє як самостійна благодійна організація. На її рахунку численні програми з розвитку солідарності та допомоги хворим та малозабезпеченим особам, створення центру для молодих людей з обмеженими можливостями  «Парасолька» (м. Тячів), просвітницька робота, допомога біженцям і шукачам притулку в Україні.

У квітні 2006 р. вона отримала Премію уряду Франції за внесок у розвиток Вільшанського дитячого будинку-інтернату та допомоги дітям інвалідам. А нині свою діяльність Комітет здійснює у трьох напрямках: права людини, соціальний захист та охорона здоров’я.

Інші промовці з боку гостей наголошували, що люди часто не замислюються про проблеми інвалідів, не уявляють,  що змушує біженців приїжджати  у чужії краї. Це –  байдужість. Тим не менш, не всі з нас байдужі – хтось ці проблеми вирішує, а тому суспільство не втрачає свого гуманного обличчя.

До таких належить  Благодійна організація «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті», якій вручили найвищу міжнародну відзнаку. Цю почесну місію  виконав  Дік Марті.

Іван Балога  відповідно до розпорядження нагородив Грамотою  обласної ради за вагомий внесок у реалізацію благодійних проектів у краї та активну громадянську позицію  членів благодійної організації «Комітет Медичної Допомоги в Закарпатті» – БАЛЕГУ Катерину Юріївну, ДАНЧ Надію Володимирівну, ЮРІЙЧУК Оксану Василівну.

У коментарі Крістіан Шьоненбергер наголосив, що він радий зустрічі із головою облради. Вона допоможе підтримати і розвивати співпрацю, яка на   хорошому рівні, але можна її покращувати й надалі в різних галузях та активізувати на рівні громадських організацій.

Іван Балога, на запитання про активне налагодження співпраці облради з іноземними партнерами, позитивні результати яких є очевидними,  він підкреслив, що коли його обирали  головою облради,  то обіцяв краянам, що впершу чергу основною роботою облради має стати налагодження тісних дружніх стосунків  з країнами Євросоюзу, знаходження там партнерів. Це зовнішній фактор, але  має нам допомагати знаходити себе у Європі, має нам допомагати у соціальній сфері, розвитку екології Карпат та її збереженні,  розповсюдження новітніх технологій, які є у світі, але, на жаль,  їх поки що нема у нас. Приїзд пана Посла  – знакова подія для Закарпаття, він цим  підтвердив намір розвивати в майбутньому дружні стосунки з нашим краєм у  різних напрямках. Приклад тому, прекрасний спільний проект закарпатських лісівників у відновленні лісів FORZA  та будівництво Центру «Парасолька». Сьогодні ми обговорили можливість підписання в майбутньому угоди про співпрацю Закарпаття і одного з катонів Швейцарії.

 

Прес-служба Закарпатської обласної ради

03 квітня 2012р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини