Притисянська автономія: збереження культури чи угорський сепаратизм?

Закарпаття – найменша область України. У гірських селах регіону досі мешкають довгожителі, які пережили 7 влад і держав, не виходячи із власного обійстя. Серед мільйонного населення регіону, переважно компактно, проживають 145 000 етнічних угорців, тобто майже 15% населення регіону. Це люди, які тут народилися і виросли. Близько половини з цих етнічних угорців не володіє державною українською мовою.

Притисянська автономія: збереження культури чи угорський сепаратизм?

Тут - угорськомовні школи і класи у школах, двомовні вивіски на торгових закладах і навіть державних установах. Повністю угорськомовні села. Збережені угорські національні традиції, музика, культура, побут. Відзначення угорських свят, пам’ятники угорському поету-співцю свободи Шандору Петефі і понад півтора десятки чинних угорських культурних товариств – від товариства угорської інтелігенції Закарпаття і аж до Товариства угорських бібліотекарів. Всі вони роблять настільки великий внесок у збереження угорської культури поблизу кордону своєї історичної батьківщини, що найвидатніші з діячів отримують угорські державні нагороди.

Поруч із угорцями мирно живуть закарпатські українці, які не вбачають жодної загрози чи проблеми ані з боку своїх угорськомовних співвітчизників, ані сусідів з іншої держави, у гості до яких часто їздять на шопінг і відпочинок за системою "малого прикордонного руху".

Однак ще свіжа у пам’яті і спроба берегівських депутатів виконувати угорський державний гімн разом з українським на відкритті засідань сесії райради. Того разу все обійшлося. Депутати відмовилися від своїх намірів.

Тим часом населення Закарпаття продовжує отримувати посвідчення закордонного угорця і навіть угорські паспорти – останніми минулого року навіть цікавилася СБУ.

ВВС Україна поспілкувалося із кількома закарпатцями "з вулиці" - жителями закарпатського райцентру Берегове. Саме це місто вважається "угорськомовною столицею Закарпаття".

ВВС Україна: Як ви ставитеся до заяв про можливий (угорський) Притисянський автономний округ на території Закарпаття?

Ганна, 70 років, пенсіонерка: - Якщо від цього рішення щось зміниться на краще, звісно підтримаю. В перше чергу, мене турбує моя пенсія - вона дуже мала, мені не вистачає. Якщо пообіцяють всім пенсіонерам угорську пенсію - однозначно проголосую на виборах за таке. Також лякає поки що робити угорське громадянство, бо не хочу і в Україні все втрачати. Бо нікуди звідси їхати не збираюся, тут мій дім, велика частина родини, сусіди, друзі...

Чому говорять про закарпатський сепаратизм

21 січня ц.р. на засіданні Змішаної угорсько-української міжурядової комісії з питань забезпечення прав національних меншин сторони не підписали протокол щодо прав нацменшин. Це сталося через те, що угорці вимагали створити на Закарпатті Притисянський адміністративний район з компактним проживанням угорців. Україна відмовилася зважити на цю ініціативу, а деякі українські ЗМІ назвали її ультиматумом.

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Мігай Баєр підтвердив українським ЗМІ інформацію про те, що українські угорці добиваються створення автономії. Саме це він, начебто, мав на увазі, кажучи 22 березня про те, що ідея автономного округу обговорювалася на засіданні угорсько-української міжурядової комісії із забезпечення прав нацменшин.

"Сепаратизм" - лунало у численних коментарях читачів у інтерактивних виданнях та блогах, що поширили цю новину. Лунали навіть заклики до видворення посла з України начебто за втручання у внутрішні справи держави.

Сам посол на ці заяви відповідав, що ініціатива йде від однієї з двох угорських партій, локалізованих на Закарпатті. Також посол підкреслив, що заяви про можливе приєднання майбутньої автономії до території Угорщини не мають підстав.

"Ми підписали Гельсінкський акт, за яким зобов'язалися поважати кордони в Європі. Угорщина була першою країною, яка 6 грудня 1991 року підписала з Україною двосторонній базовий договір, де зазначається, що у нас немає жодних територіальних претензій до незалежної України. Тому мова про угорський сепаратизм недоречна", - зазначив пан Баєр.

Ласло, 48 років, столяр: - Це - земля наших предків, тут жив мій батько, дід. Багато років тому нам просто сказали - це вже інша країна. Я вважаю, що автономія - це шлях до повернення історичної справедливості. Ми маємо на це повне право. Тому я за. Адже потрібно нам зберегти нашу культуру, розвивати угорську мову, аби її не забували в школах, садочках. Угорщина нам не може допомагати у повній мірі, поки в нас не буде автономії. Думаю, що і кордони стануть більш відкритими. Сподівання лише на краще. Адже Україна про нас не турбується - може, хоча б Угорщина допомагатиме...

Тетяна, 25 років, вчитель: - Категорично проти будь-якої автономії. Адже угорці і так мають занадто прав, в той час, коли українці позбавлені багатьох привілеїв... Наприклад, я теж мешкаю у 50-кілометровій зоні, але маю перепони, аби без проблем отримати шенгенську візу. Для цього мені кажуть, що мої діти мають ходити в угорську школу, в угорську церкву, бути членом певного культурного товариства. Не розумію, чим я відрізняюся від інших... Адже угорці на Закарпатті - теж громадяни України. Якщо буде автономія - нам взагалі перекриють кисень?

Мені не подобається, що в державних установах та банках деякі вимагають, аби з ними розмовляли лише угорською мовою. Ніби ми за кордоном живемо.

Діти шкільного віку раз на рік отримують по 25000 форинтів (це 1000 гривень) на покупку шкільного приладдя. Це лише в угорських школах. Дуже прикро, що чужа країна може це робити, а наша - ні.

Їхні вчителі забезпечені потрібною літературою, мають можливість безкоштовно навчатися на курсах підвищення кваліфікації, навіть подорожувати за кордон на різні конференції. Угорці спокійно відзначають свої свята, мають свої школи і садочки, розмовляють своєю мовою.

На мою думку, створення автономії - це перший крок до сепаратизму. Якби така пропозиція була від Франції або Італії - я б ще подумала, а так категорично проти. Я не хочу відчувати себе "у гостях" у себе на батьківщині. Бо іноді і так себе так почуваєш...

Світлана, 40 років: - Автономія буде практично приєднанням нас до Угорщини. А навіщо нам це потрібно? Адже зарплати там такі самі, політика така сама... Ми маємо угорське коріння, однак в Угорщині ніколи не будемо почуватися рівноправними громадянами - хіба що як "другий сорт".

Якщо угорці отримають автономію, то цього почнуть вимагати всі інші національності в Україні. А чому ні? На цьому фоні можуть початися заворушення у Криму - і кому це все потрібно? Та й що докорінно зміниться? Ну хіба місто наше (Берегово. – ред.) перейменують одразу у Берегсас.

Олег, 36 років, економіст: - Щодо угорської автономії однозначно не можу однозначно сказати ні проти, ні за. Звісно, хочеться мати від цього якийсь зиск. Наприклад, якщо всім пообіцяють видати Шенгенські візи на 5 років і безкоштовно - думаю для багатьох це стало б вирішальним фактором на референдумі. Але якщо буде створений новий прикордонний район, то це буде незручним для самих угорців – аби добиратися, скажімо, з Вишкова у райцентр Берегово, щоб зробити якусь довідку. Тому думаю, що всі це питання піднімають лише перед виборами - це нереально здійснити як у практичному, так і юридичному плані.

"Зелена книжечка"

13 березня надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Мігай Баєр на урочистому прийомі в Генеральному консульстві Угорської республіки в Ужгороді з нагоди 164-ї річниці революції та визвольної боротьби 1848-го року вручив п’ятьом закарпатцям відзнаки від імені Президента Угорщини: срібні та золоті хрести за заслуги перед Угорщиною. Серед нагороджених була і керівник фракції "КМКС" у Виноградівській райраді Йолана Мілован.

Саме згадана "КМКС" є найвпливовішою угорською організацією у Закарпатті. Вірніше, партією. Саме партія "КМКС" (KMKSZ), назва якої перекладається як Товариство угорської культури Закарпаття, свого часу видавала "паспорти закордонного угорця", і від її функціонерів залежало отримає закарпатець омріяну "зелену книжечку" чи ні. Згодом ці функції передали консульським установам.

Видача "зелених паспортів", схоже, сягає свого апогею. Адже на початку березня планувалося, що до середини цього місяця угорське громадянство за спрощеною процедурою загалом отримають 150 тис. угорців, які проживають за межами своєї батьківщини. Про це повідомив віце-прем'єр-міністр Угорщини Жолт Шем'єн, вручаючи в угорському Сейкешфегерварі такі документи черговій групі закордонних угорців. За словами Шем'єна, за межами батьківщини проживає третина угорців. Дані про кількість українських угорців, які вже здобули угорське громадянство, консульство в Ужгороді не надає, посилаючись на те, що всі остаточні дані надходять до Будапешту.

Балога і Баєр: ніякого сепаратизму

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Мігай Баєр заявив виданню Weekly.ua, що підтримує ініціативу "однієї з угорських партій" щодо створення автономії, однак підкреслив, що Угорщина не має до України територіальних претензій. Саме це він, начебто, мав на увазі, кажучи 22 березня про те, що ідея автономного округу обговорювалася на засіданні угорсько-української міжурядової комісії із забезпечення прав нацменшин.

Міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога, який має на Закарпатті суттєвий авторитет, зустрівся 23 березня у Києві із Надзвичайним і Повноважним Послом Угорщини в Україні Мігаєм Баєром. Зустріч відбулася в рамках підготовки до чергового засідання українсько-угорської змішаної комісії з транскордонного співробітництва, запланованого на 28-29 березня.

"Урядовець і дипломат зійшлися на думці, що на сьогодні немає найменших підстав говорити про існування реальних чи удаваних передумов до зародження на Закарпатті сепаратистського руху взагалі. Ані населення краю, ні угорська меншина, що мешкає в області, жодним чином не виявляють якихось автономістських намірів." - повідомили у прес-службі МНС.

"Будь-які розмови на цю тему йдуть врозріз із питаннями, які дійсно сьогодні турбують мешканців Закарпаття. Знаю точно, що закарпатців, як і переважну більшість українців, більше хвилюють соціальні та економічні проблеми, ніж політичні спекуляції", – вказав Балога.

Під час зустрічі відзначалося, що етнічні угорці, які проживають на Закарпатті, всіляко намагаються зберегти свою самобутність, мову, звичаї і традиції – це їхнє право, яке поважає і підтримує Українська держава. Тому переводити ці законні прагнення в політичну площину, безумовно, зашкодить взаєминам між людьми і між країнами. Зі свого боку, Балога запевнив угорського дипломата, що доведе зміст цього прохання до керівництва держави.

Чому говорять про угорський сепаратизм

21 січня ц.р. на засіданні Змішаної угорсько-української міжурядової комісії з питань забезпечення прав національних меншин сторони не підписали протокол щодо прав нацменшин. Це сталося через те, що угорці вимагали створити на Закарпатті Притисянський адміністративний район з компактним проживанням угорців. Україна відмовилася зважити на цю ініціативу, а деякі українські ЗМІ назвали її ультиматумом.

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Мігай Баєр підтвердив українським ЗМІ інформацію про те, що українські угорці добиваються створення автономії. Саме це він, начебто, мав на увазі, кажучи 22 березня про те, що ідея автономного округу обговорювалася на засіданні угорсько-української міжурядової комісії із забезпечення прав нацменшин.

"Сепаратизм" - лунало у численних коментарях читачів у інтерактивних виданнях та блогах, що поширили цю новину. Лунали навіть заклики до видворення посла з України начебто за втручання у внутрішні справи держави.

Сам посол на ці заяви відповідав, що ініціатива йде від однієї з двох угорських партій, локалізованих на Закарпатті. Також посол підкреслив, що заяви про можливе приєднання майбутньої автономії до території Угорщини не мають підстав.

"Ми підписали Гельсінкський акт, за яким зобов'язалися поважати кордони в Європі. Угорщина була першою країною, яка 6 грудня 1991 року підписала з Україною двосторонній базовий договір, де зазначається, що у нас немає жодних територіальних претензій до незалежної України. Тому мова про угорський сепаратизм недоречна", - зазначив пан Баєр.

Олександр Попович, для ВВС Україна

27 березня 2012р.

Теги: Притисянський, автономний, сепаратизм, угорський

Коментарі

Istvan 2012-04-02 / 09:33:44
А насчет "зеленых паспортов": 1. Украина уже с 2007 г. тоже выдает такие-же паспорты закорнонным украинцам.
2. С выдачей "зеленых паспортов" занимался не КМКС, а венгерское Правительство. КМКС всего лишь выполнял роль посредника. А в нвстоящее время выдает "зеленые паспорты" исключительно консульство Венгрии.

Istvan 2012-04-02 / 09:26:41
Не понял: какое отношение 50 километровой зоны к шенгенским визам?

Ember Zoltán 2012-03-31 / 12:54:48
Редко встречаешь такого глупого человека, как Татяна. Каждое ее предложение годится в анекдоы. Один пример, где она явно путает тн. малый прикордонный рух и шенгенскую зону:
Наприклад, я теж мешкаю у 50-кілометровій зоні, але маю перепони, аби без проблем отримати шенгенську візу. Венгры в этом случае говорят: Összekeverte az ingó firmát a fingó Irmával:)

А вот Олег молодець. Согласен с ним на 100!

українець 2012-03-30 / 11:29:22
Засідання Змішаної угорсько-української міжурядової комісії з питань забезпечення прав національних меншин відбулося 20 грудня, а не січня.

Hungi 2012-03-28 / 16:43:29
А что, ”автономия — это сепаратизм” ??
Интересные люди :

(ц) (Тетяна, 25 років, вчитель ) : “Якби така пропозиція була від Франції або Італії - я б ще подумала, а так категорично проти.” - ( Злая ) пропаганда против Венгрии — имеет свои результаты …, хотя всё хорошее налицо :
(ц) ( она же ) : “Діти шкільного віку раз на рік отримують по 25000 форинтів (це 1000 гривень) на покупку шкільного приладдя.”, “Їхні вчителі забезпечені потрібною літературою, мають можливість безкоштовно навчатися на курсах підвищення кваліфікації, навіть подорожувати за кордон на різні конференції.”

Это что ? Чисто человеческая «жаба» ? :))))

(ц) ”...угорці і так мають занадто прав, в той час, коли українці позбавлені багатьох привілеїв...” - А кто виноват - венгры ?! :)))))

В общем, пані Тетяна, живёт по принципу : ”Сам не гам и другому не дам”...

Из Украины в ЕС ”легко” никого не пускают, - так Венгрия старается хотя бы своим ( но, ведь, в данном случае, не только же венграм (!) ) облегчить жизнь ( 50-километровая зона ). Так нет, - пусть бы и венгры не ездили ”...коли українці позбавлені багатьох привілеїв...”

Надо стараться НЕ, ”чтоб не было богатых” ( как мечтал Ленин ), а, наоборот, чтоб ВСЕ были богаты !

Лично мне, как коренному венгру, всё равно — с автономией или без : я и так люблю свою землю без политики. Но, если порассуждать, - не думаю, чтоб автономия ( а ещё надо уточнить о какой автономии люди рассуждают — культурной или экономической ) чего-то плохого нашему ( многонациональному ) краю принесла : наверно либерализацию налогообложения, пополнение местного бюджета, свежие инвестиции, новые рабочие места — соответственно процветание жителей края, ну и свободы ”вероисповедания” ( кто захочет — будет швабом, кто захочет - украинцем, кто захочет - русином и т.д ). При этом, - всё это было бы на территории Украины. ..."маленкая Швейцария в пределах Украины" …

Istvan 2012-03-28 / 16:01:39
Слово пока что идет о Притисянском районе, и о вергерском избирательском округе, а не об автономии. Где тут сепаратизм?

Аноним 2012-03-28 / 14:38:31
сорри 2012-03-28 / 14:16:20

Ваша "вера" мне ни к чему, Ваши фобии, касательно Кремля, дело известное, но как говорят в народе, часто вор и кричит "держи вора".

сорри 2012-03-28 / 14:16:20
Аноним 2012-03-28 / 12:30:37
Я АВТОХТОН. (с)
Не вірю

Перфектно владею украинским и не только, но ПОЛЬЗУЮСЬ "рускоязычием", чтобы кто-то не вздумал идентифицировать с такими как ВЫ, а МОИ меня поймут /не сомневаюсь/(с)
Вам треба, щоби ваші в Кремлі вас розуміли і вчасно поставили позначку у табелі на зарплату?

местный 2012-03-28 / 14:11:59
статья по объему вероятно для ТВ-сюжета, потому как в печатном виде - многабукаф.

а по теме: дык изначально невинные и благовидные намерения уже не одну сотню раз быстренько переходили в нагловатый шантаж и агрессию. и возможность этого в первую очередь зависит даже не от соседей, а от силы или слабости государства, в котором это всё происходит.
сильная ли сейчас Украина? ответ очевиден...

Аноним 2012-03-28 / 13:51:01
нехай 2012-03-28 / 13:12:49

Польша никогда не готовила террористов, чтоб использовать на территории ЧСР, хотя и были претензии по Тешинской области.
Те что "понаехали" в ЧСР в конце 38-39 г. "энтузиасты", зачастую "гонимые и преследуемые" в Польше.
"Специалистов" Абвер готовил в Австрии, но они уже засветились во Львове летом 41 года.
"Татичек" был ВЕЛИКИМ человеком, в этом согласен, но Бенеш мелкий карлик по сравнению с ним.

нехай 2012-03-28 / 13:12:49
"аналогии с межвоенной ЧСР" - за життя "татічека" Масарика навряд чи хтось міг довести справу до розділу ЧСР навіть через Третейський Суд Ліги Націй, операції Абверу типу "грін" чи руками терористів, підготовлених на території Польщі...
Це про роль лідера Держави, який її обєднує і оберігає...
Чи є і чи буде такий у також багатонаціональної України?
А щодо Угорського національного округу - не забувайте, що це також один із результатів референдуму 1991 року!!!

Аноним 2012-03-28 / 12:30:37
сорри 2012-03-28 / 12:23:38

Я АВТОХТОН и мне "не фиолетово", как Чемберлену.
А ВЫ определитесь "кто Вы и зачем", "рускоязычием" не переймайтесь.
Перфектно владею украинским и не только, но ПОЛЬЗУЮСЬ "рускоязычием", чтобы кто-то не вздумал идентифицировать с такими как ВЫ, а МОИ меня поймут /не сомневаюсь/.

сорри 2012-03-28 / 12:23:38
Анономе, а можна ми якось без анонімних русскоязичних "доброзичливців" розберемося, що, як і з ким нам розбудовувати?

Аноним 2012-03-28 / 12:14:31
Я постоянно привожу аналогии с межвоенной ЧСР.
Высокомерные Пражские политики вели себя очень похоже на то, что в Украине.
Рассчитывали, что АНТАНТА, гарантировавшая территориальную целостность на "бумаге" будет "горой стоять", но не тут то было.
Чемберлен сказал приблизительно так, "а какое нам дело до какой-то там страны, неумеющей справиться с внутренними проблемами?"
Подобное ЕС уже говорит Украине, далее следует.

Аноним 2012-03-28 / 12:02:06
А вот это сказал некий Юрий Гаврилечко на "голос юей"

"Если решение венгерского правительства станет примером для руководства других стран, в ближайшем будущем Украину ожидает весьма незавидная судьба: либо войны на несколько фронтов сразу, либо распад, либо существенное территориальное уменьшение. Если Украина не определиться со своим выбором союзников в кратчайшие сроки, то её будущая судьба будет решаться за ее пределами."

Вот так бывает, когда "вопрос" загоняют в угол, а потом говорят "маемо те що маемо".

4474 2012-03-28 / 11:59:20
Тупий матеріал. Ні про що. Що він був, що його нема.

Попович так і не став журналістом.

Istvan 2012-03-28 / 11:07:31
"Саме згадана "КМКС" є найвпливовішою угорською організацією у Закарпатті. Вірніше, партією. Саме партія "КМКС" (KMKSZ), назва якої перекладається як Товариство угорської культури Закарпаття, свого часу видавала "паспорти закордонного угорця" - НЕПРАВДА, БРЕХНЯ!!!
"паспорти закордонного угорця" выдает Венгрия. Также как с выдачей "Паспортов заграничкого украица" занимается Украина.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини