Лише третина закарпатців користується водопровідною водою

Напередодні Всесвітнього дня води в Ужгороді обговорили проблеми й перспективи водопостачання закарпатців: якою є якість питної води в області, який стан справ із її централізованим постачанням та водовідведенням, зокрема і в Ужгороді, про крайову програму «Питна вода».

Лише третина закарпатців користується водопровідною водою

Начальник управління житлово-комунального господарства Закарпатської ОДА Василь Романець каже, що води на Закарпатті достатньо, але культура її споживання – кульгає. На Заході взагалі прийнято, що пити  треба бутильовану воду, а та, що тече з крана, – для побутових потреб. «Вода має бути якісною і дорогою, тоді її будуть економити й цінувати», – вважає Василь Петрович.

Загалом, за його словами, Н2О у нас відповідає ГОСТу, однак із очисними спорудами є проблеми, в тому числі й через паводки, які, починаючи з 1998-го, їх пошкоджували. Допомогти в цьому питанні має обласна програма «Питна вода» (вона діє у рамках загальноукраїнської), якою заплановано державне фінансування ряду конкретних об’єктів на 2012 – 2015 роки. Передбачається, що на 2012-й під програму виділять 5,8 – 5,9 млн. грн. бюджетних коштів. У першу чергу їх спрямують на завершення вже розпочатих об’єктів. Наприклад, на реконструкцію водозабору в Великому Березному, Виноградові, центрального водогону в Іршаві, станції підвищення тиску в Сторожниці.

Василь Романець відзначив, що йде тенденція до цілодобового водопостачання населених пунктів, і таке завдання ставить обласна програма. Без графіків наразі вже працюють Іршава, Виноградів, Берегово, Великий Березний.

Василь Петричко, завідуючий санітарно-гігієнічним відділом Закарпатської обласної СЕС, наголосив: людина на 70% складається з води, а тому її вплив на здоров’я важко переоцінити. Наразі водопровідною водою в області користується лише 32% населення. Крім комунальних, є й відомчі джерела централізованого водопостачання, а ще – 4 тисячі колодязів. СЕС вибірково контролює всі категорії. «Останнім часом якість води покращилася: торік тільки 5,6% проб із водогонів були нестандартними, а з колодязів – 8%. Та й то виявлені відхилення не є особливо небезпечними. Варто зазначити, що норми якості води стали нині  жорсткішими, більш наближеними до європейських», – розповідає Василь Ілліч. Утім, при цьому він окреслив серйозну проблему: при будівництві нового індивідуального житла чомусь забувають про проектування водопостачання й водовідведення. А це потрібно враховувати в першу чергу. Крім того Василь Петричко вважає, що вода в містах має подаватися цілодобово, інакше в перервах між графіками у труби через пошкодження потрапляють забруднювачі. «Наразі ж я можу сказати, що Водоканали відпускають якісну воду, а чи така надходить до споживачів, враховуючи стан мереж, гарантувати не беруся», – зізнається фахівець.

Директор КП «Водоканал м. Ужгорода» Юрій Омельяненко теж наголосив на тому, що Ужгород довго розвивався без Генплану і цілі мікрорайони розбудовували без прокладених водогону та каналізації. І за великим рахунком потужності водоканалу на них і не розраховані – коли запускали Минайський водозабір ( крім нього Ужгород іще споживає й воду з дериваційного каналу), планували, що він розвиватиметься далі, а де-факто все застрягло на рівні 80-х минулого століття. А на  реконструкцію за торішніми цінами треба було 13 млн. грн. Вода ж у Минаї справді унікальна, чиста – якби не транспортування трубами, вона взагалі не потребувала б хлорування, а так воно є мінімальним.

Щодо цілодобового водопостачання в Ужгороді, то за словами Юрія Віталійовича наразі така перспектива можлива лише для нового мікрорайону. «Якщо підвищувальну станцію в Сторожниці, розпочату ще в 2004-му році, у рамках програми таки завершать, то новий мікрорайон матиме воду без графіка. А для решти міста технічно це можливо, однак все упирається у відсутність коштів, причому дуже великих. Знайдуться гроші – вода буде постійно», – запевнив Юрій Віталійович.

За словами очільника КП «Водоканал м. Ужгорода» жорсткі санкції стосовно боржників таки мали ефект, проплата зросла до 118 %. У п’ятницю відключеним кооперативним будинкам воду повернули, сподіваються, ті борг погасять. А з травня, обіцяє Юрій Омельяненко, боржників відключатимуть точково: уже є проект договору з Полтавським водоканалом, який виконує такі роботи, очікується відповідне рішення виконкому, послідують офіційні попередження і відключення, - повідомили з прес-центру «Закарпатської Правди».

20 березня 2012р.

Теги: вода, акція, водопостачання

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини