Ужгородці привітали Ліну Костенко з Днем народження (ФОТО)

Учора, 19 березня, Ужгород долучився до Всеукраїнського флеш-мобу з нагоди 82-річчя Ліни Костенко. Організатором цієї масштабної події став студент Уманського державного педагогічного університету Ігор Опацький.

Ужгородці привітали Ліну Костенко з Днем народження (ФОТО)

Ідея привітати Ліну Костенко з Днем народження всією Україною в нього виникала багато разів, але остаточно Ігор наважився на таку масову акцію після розмови з дочкою поетеси Оксаною Пахльовською, котра пообіцяла передати матері всі зібрані привітання. Тоді Ігор почав шукати координаторів. На заклик відгукнулися міста з шістнадцяти областей України.

На Закарпатті акція відбулася завдяки студентам Ужгородського національного університету. Перша частина заходів відбулася безпосередньо в головному корпусі УжНУ. На великій перерві у фойє лунала музика на слова Ліни Василівни, студенти та викладачі заповнювали Книгу привітань, а також декламували свої улюблені твори поетеси.

Друга частина заходів відбулася в центрі міста, де студенти роздавали ужгородцям вірші Ліни Василівни. Роздали не багато не мало – дві тисячі екземплярів. Як повідомив Ігор Опацький, це найбільша кількість розданих віршів по всій Україні, чим ужгородці особливо пишаються.

Організатори заходу в Ужгороді висловлюють особливу вдячність профкому студентів УжНУ за надану підтримку, а також всім студентам та ужгородцям, котрі вчора по-справжньому відчули, що День народження Ліни Костенко – це свято всієї країни!

Максим Молнар, координатор флеш-мобу, для Закарпаття онлайн

20 березня 2012р.

Теги: Ліна Костенко, поетеса, флеш-моб

Коментарі

Фединишинець - Костакові 2012-03-20 / 23:14:12
Пак, няньку, вповічте ми дашто такоє новоє про поетесу, обы я, обы я, обы я випав в осадок, обы я до рана не заснув. Це ж бо Ліна!!! А якщо серйозно, то саме і(!) через таких галасливих патріотів, як ви, Україна котиться в прірву, чи то пак у дупу Росії...
P.S. До речі, хто ви, що ви, звідки і куди йдете?

Костак 2012-03-20 / 22:41:25
Дитино (до Михайла Фединишинця), це ж бо Ліна. Невже ти не лише тупий, але й глупий? Ніколи так не роби. Пам"ятаєш дитячу класику: "Хвалився кіт, що він убрід..."? Отже, і ти ніколи не хвались...". Дивися. Якщо інакше не можеш, то тупо... Хоч в дупу...

Фединишинець - Костакові 2012-03-20 / 20:00:18
А-ууу, шановний, я тут. Нема ніякого парадоксу, а ланцюгова реакція - Лінина поезія спонукала нас повидримбуватися своєю. До речі, це ваш стишок, чи то пак строфа? Якщо так, то терпимо...
Я колись, у 99-му, викладав укр.мову та літ. в 11-х класах. Програма мала серйозні прогалини (нині, кажуть, ліпша, наближеніша до молоді). Але я її намагався (!) дотримуватися, адже випускний іспит, іспит. "Шановні, ось ми наближаємося до кінця. Які з об"ємних творів запали вам у душу?" - запитав я в учнів. В обидвох - і сильному, і слабкому - класах пальму першости дістали романи "Маруся Чурай" Костенко й "Собор" Гончара.
Знаєте, мені здається, якби Ліна Костенко не написала свого слабкого прозового роману "Записки..." й не погодилася його, мовити б, рекламувати з Малковичем по Україні, то, можливо б, нині не було цієї акції. Жінка тоді відчула, що вона вже не має права цілком ігнорувати своїх прихильників, що всі її хочуть бачити, чути. Це я так написав - з поваги до вашого прохання. Більше не буду, бо - не сердіться! - не бачу сенсу. Хіба ми щось можемо свіже сказати про Ліну?! Набирайте в Ґуґлі - і читайте хоч місяць! Хоча, звісно, так цікавіше...
Р.S. О, слухайте, бодай ви щось напишіть мені в блозі під зверненням до Максима Молнара. Дозволяю написати будь-що - обіцяю витримати. Підніміть мені на сантиметр настрій, бо ви ж знаєте, що я в "кущовому" трансі. Ось сиджу і знову тупо дивлюся в монітор.

Костак 2012-03-20 / 18:21:20
Що Гойда, що Патрус... Але парадокс!!! Вшановується Ліна!
...Біля білої вежі чорне дерево. Спи.
Ми самотні в безмежжі. Най нам сняться світи.
Най присниться, що хоче. Поле. Море. Ставок.
Може, хтось нас із неба розглядає в бінокль.
А яке йому діло...
Отож. Яке йому діло? Чому не говоримо про поезію Лінии? Яку роздали в рамцях акції на душу населення?..
Ой, хто в лісі, озовися!..

Фединишинець - Учасниці акції 2012-03-20 / 15:40:43
Літстудія - це добре. Най була б ім. Андрія Патруса-Карпатського. Це був феноменальний віртуоз слова. Правда, колись студія на філфаці функціонувала - ім. Юрія Гойди. Керівником був літературознавець Василь Поп, прощін най буде, зокрема і мною. До речі, він особливо хвалив мій восьмивірш "Не зачаровуй мого серця, мила...", написаний у 15 років. Приємна незнайомко, особисто для вас наберу, з пам"яти:
О.Л.
Не зачаровуй мого серця, мила,
Бо кров пульсує - не вміщають жили,
І серце й так вже б"ється не у такт,
А я ще зовсім, зовсім ще юнак.

О, твоє серце біля мого б"ється,
А може, це лише мені здається,
Бо все боюся - вдаряться і так,
Що розлетиться наш любови мак.

Ну як? Потенціал я, мабуть, мав, але... І ради Бога, залиште ви бодай якийсь комент під зверненням до Максима. А то я вже починаю біситися: у мене фобія, що я є нулем, великим.

Учасниця акції 2012-03-20 / 10:13:13
Акція справді класна, адже багато хто навіть не ознайомлений з цією великою поетесою, а так мав нагоду безкоштовно прочитати для себе її вірші. Ви праві, що можна залучати поезії різних авторів, але тепер приводом було День народження Ліни Костенко, тож зрозуміло, що увага була зосереджена саме на її творах. у майбутньому, якщо буде можливість, то будемо приділяти увагу й іншим авторам. Тим паче, що в УжНУ, наскільки мені відомо, створюється літературна студія. Думаю, вона візьметься за цю благородну справу, а ми допомагатимемо їй в цьому.

Фединишинець - Молнарові 2012-03-20 / 05:22:08
Гей, Максиме, погодься, що симпотною Ліна була в молодости, стильною. Приміром, я б у таку закохався. А поезії спонукали б закохатися по вуха, якщо не вище. Я так зрозумів, що ти моє звернення читав. Правда, сумніваюся, чи виконав просьбу. Якщо ні, то вибачаю. Адже я гадав, що можна декламувати будь-які улюблені вірші - не лише Лінині. А, не забудь якийсь комент під постом писнути, бо мене "0" дуже мереґує. Майся фест!

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини