Словаччина: нова політична доба

У Словаччині настає нова політична доба. Початок їй відкрила беззастережна, небувала за останні 20 років історії політичного життя країни перемога лівоцентристської партії "Напрямок – соціальна демократія" (Smer-SD) на дострокових парламентських виборах.

Роберт Фіцо
Роберт Фіцо

У результаті тріумфальної виборчої ходи провідній політичній силі дісталося у законодавчому органі 83 із 150 депутатських місць і практично необмежені можливості монопольного впливу на розвиток країни.

Прийшовши до влади в умовах фінансово-економічної кризи і кризи довіри населення, її харизматичний лідер Роберт Фіцо, якому доручено сформувати уряд, отримав важіль чи не одноосібного управління країною. Здобутий інструмент влади, чутливий і гострий, мов бритва, у разі вправного його застосування, містить у собі колосальний потенціал впливу на прогрес суспільства. Чи скористається ним вміло і по державницьки Роберт Фіцо, який повторно прийшов до влади і постав перед світом з новим обличчям?

На думку окремих аналітиків, Роберт Фіцо зробив висновки з помилок попереднього циклу власного правління (2006-2010 р.р.). Тоді кроки діючої коаліції, що перебувала у лещатах Словацької національної партії (SNS) одіозного Яна Злоти та Народної партії "За демократичну Словаччину" непоступливого Владіміра Мечьяра (LS-HZDS), часто набували нераціонального, конфронтаційного характеру.

Попри більш-менш помірковану реалізацію економічної політики, перший уряд під керівництвом Фіцо грубо втручався у діяльність органів правопорядку, ЗМІ, обмежував права національних меншин, намагався прибрати до рук приватні пенсійні фонди. Країна, як і нині, здригалася від корупційних скандалів. Роберт Фіцо змушений був навіть звільнити двох міністрів, замішаних у сумнівних оборудках. І, незважаючи на те, що у червні 2010 р. Smer-SD знову стала переможцем парламентських виборів, жодна з парламентських партій не захотіла створити з нею правлячу коаліцію.

Нині же позиція домінуючого переможця, навченого попереднім досвідом, відкриває перед Фіцо і його урядом нові можливості.

Нова влада обіцяє соціальну безпеку, більше робочих місць, краще життя бідним і середньому класу, а вищий рівень податків – лише з найбагатших. Із скасуванням єдиного податку з прибутку більш гнучкою обіцяє бути податкова політика.

Але новосформований уряд має намір також вдатися до непопулярних заходів для додаткового скорочення видатків державного бюджету на 4,6 відсотка. Гострим залишається питання, чи буде спроможним уряд Фіца тримати під контролем такий процес перетворень, здійснення яких було нав'язано Словаччині відомим фіскальним пактом Євросоюзу.

Колись непримиренна до опозиції, правляча партія розпочала діалог з керівниками парламентських партій щодо визначення і реалізації стратегічних завдань розвитку країни, законів, що приймаються конституційною більшістю парламенту. Представникам 5-ох опозиційних партій ліберального атунку запропоновано очолити 9 із 19 парламентських комітетів та дві посади заступників голови парламенту. Правляча більшість домовилася з опозицією про внесення у програму уряду питань щодо скасування депутатської недоторканості, внесення поправок до прийнятого під тиском колишнього уряду Фіца закону про громадянство, яке позбавляло громадянства словаків, які отримали друге громадянство. Досягнута домовленість про шляхи врегулювання проблеми з генеральним прокурором країни, посада якого є вакантною вже 2 роки. Врегульованою обіцяє бути і проблема, пов'язана з актуалізацією колишнім урядом Фіца декретів чехословацького президента Бенеша 1945-1946 років, згідно з якими з теренів колишньої Чехословаччини за національною ознакою були виселені понад 3 млн. 600 тис. німців та угорців.

Більш прихильно глава майбутнього уряду нині спілкується і з представниками преси, яких раніше обзивав "ідіотами та гієнами". Всі ці прояви багато хто розцінює як позитивні ознаки того, що старий-новий глава уряду буде соціальним демократом і в своїх діях. "Треба стояти на двох ногах на землі, і так робити своє діло, щоб не соромно було вийти на вулицю" – це кредо, з яким Фіцо приступає до творення нового обличчя Словаччини.

Степан Ваш, Укрінформ

19 березня 2012р.

Теги: Роберт Фіцо, Словаччина

Коментарі

НОВИНИ: Різне

01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
» Всі новини