Мирослав Дочинець: «Криничар» – книжка не просто про життя, це – саме життя»

Третій роман закарпатця Мирослава Дочинця «Криничар» побачив світ зовсім нещодавно, однак у літературних колах на нього вже зачекалися.

Мирослав Дочинець: «Криничар» – книжка не просто про життя, це – саме життя»

Навіть якщо ви не читали жоден з попередніх творів автора,  то неодмінно чули про нього, адже Мирослав Дочинець – письменник, з яким мало хто з колег може «потягатися» у накладах та продажах. Зокрема і на Закарпатті, де читають, на жаль, вкрай мало.

Отже, Мирослав Дочинець про роман «Криничар» і не тільки – відверто, розумно та переконливо. 

– Назвіть п’ять причин, чому слід прочитати вашу нову книгу?

– По-перше, тому що книги треба читати.

По-друге, тому що книги треба читати добрі.

По-третє, тому що ця книжка не просто про життя, це – саме життя.

По-четверте, тому що в ній достатня порція Світла, нового Знання, Віри, Надії й Любові. Це головна вимога, яку я ставлю собі, пишучи.

По-п’яте, тому що ця книжка вчить – як не бути дурним і бідним у цьому світі.

– На Вашу думку, як виглядає Ваш читач?

– Колись ми з дружиною прогулювалися вечірньою вулицею одного турецького міста. Нав’язливі торговці навперебій закликали до своїх лавок. Та запам’яталося лише одне звертання шляхетного турка: «Умные лица, у меня есть для вас хороший товар». Своїх читачів я уявляю з розумними обличчями й допитливими очима, котрі запитують себе: «Хто я, звідки я, для чого я, куди я йду?» І тут немає ні вікових, ні освітніх, ні національних розмежувань. Вчора, приміром, я відправляв книжки в Нью Джерсі, а позавчора передали цілу коробку для посольства Росії. А один єврей-бізнесмен добровільно доклав зусилля, щоб «Криничар» було надруковано на приємному папері з соломи, не рубаючи для цього дерев. Це відповідає духові книги.

Нещодавно Вашу творчість порівняли з творчістю Пауло Коельо. Що можете сказати з цього приводу?

– У читацькому сенсі Коельйо – не мій письменник. Він езотерик, містик і синтезатор різних релігій, що подає це у доступному для масового «травлення» вигляді. Я ж прибічник неоромантизму, поєднаного з магічним реалізмом. Можливо, читачів  вводить в оману схожа притчевість його і мого письма, наявність підтексту між рядками. Але в нас різні світи, різна поетика й естетика текстів. Моя творчість для більш вибагливого читача, ніж коельївська. Гадаю, що в ній більше аромату прози.

Цьогоріч Вас домінували на премію Т.Г. Шевченка. Як вважаєте, чи дадуть її два роки поспіль закарпатцю?

– Якщо заслужить і якщо більшість там проголосує ствердно, то дадуть. І, звичайно, якщо закарпатець буде домінантом на цю премію. Мені недавно надійшов лист із Комітету Шевченківської премії. Там ідеться, що мій «Вічник» був високо оцінений членами Комітету, але… І що вони рекомендують неодмінно подавати цю книжку на здобуття премії і на наступний рік, як це було з Рутківським. Комітет – це як маленький парламент зі своїми групками і своїми лобі. Як вони домовляться між собою в день голосування, так і буде. Я не вважаю, що цю відзнаку дістали тільки найкращі українські письменники. А щодо ще одного шансу для закарпатців, то ми й так ухопили добрі шматки цього пирога. Цьогоріч ми змусили повернути очі зарозумілого Києва до закарпатського закутка, де, виявляється, твориться вартісна і своєрідна література.

Чому, на вашу думку, закарпатці мало читають? 

– Тому що вони мають серйозніші заняття. А якщо серйозно, то це склалося історично. Читання літератури – елемент національної культури, укладу життя, складова патріотизму. Він передбачає ментальну довіру до того, що читаєш. А це завжди було чужим, не рідним,  неприйнятним. За всіх режимів. Закарпатці вимушено їх слухали, а робили своє, жили  серцем. Тому вони й зберегли свою ідентичність, свою мову краще, ніж ті, що жили на теренах Запорозької Січі. Якби ми прониклися мадярськими, чеськими чи румунськими книгами, хто б ми були й де б ми були зараз… Спрацював механізм самозбереження і вроджена недовіра до чужорідного. Це ще й далі триває, бо своя якісна культура й література тут почала з’являтися лише під середину ХХ століття. Хоч і вона розмита тоталітарними впливами. 

Зараз теж непросто пересічному закарпатцю вибрати книгу, щоб там було і близьке йому, і загальнолюдське, та ще й чесно й талановито написане. Ми завжди були й будемо якоюсь мірою осібним, «замкненим у собі» окрайчиком Європи. Але в цьому й сила наша, і нашої літератури в тому числі. Українці взагалі читачі ліниві. Коли ще Шевченко писав: «Либонь, уже десяте літо, як дав я людям «Кобзаря», а їм неначе рот зашито…» А згодом і Коцюбинський: «Як трудно працювати без читацької оцінки, йти в темряві, навпомацки…» Та ба, це наш шлях, тих, хто пише. Хоча я мав би гріх, якби нарікав, що не маю читачів. Щоправда, в переважній більшості за Карпатами і за Дніпром, і за кордоном.

Вікторія Сабо, Мукачево.нет

19 березня 2012р.

Теги: Дочинець, Криничар

Коментарі

Лойчі 2012-03-20 / 21:15:33
Цікаво. Треба почитати.

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини