На виставці «Спадщина Августина Волошина» представили близько півтори тисячі меморіальних речей

З нагоди 10-річчя відкриття Меморіального музею Президента Карпатської України Августина Волошина в Закарпатському краєзнавчому музеї відкрилася стаціонарна виставка «Спадщина Августина Волошина» (із фондів музею). На виставці вперше експонуються близько сотні меморіальних особистих документів, знімків, рукописів, книг, подарунків, особистих речей Августина Волошина та його родини.

Августин Волошин із сестрами-василіанками у Празі
Августин Волошин із сестрами-василіанками у Празі

Найбільшою подією за десять років діяльності Меморіального музею Августина Волошина була передача спадщини президента на його батьківщину зі Словаччини 17 березня 2006 року на 132-гу річницю з дня його народження.

Передані реліквії зберігалися в рідних о. А. Волошина у Празі, згодом у Пряшеві, а останніми роками у племінниці А. Волошина Емілії Дутки (сестри Володимири ЧСВВ) у Пряшівському жіночому монастирі. Через рік після передання спадщини сестра Володимира відійшла у вічність. Збирання і довголітнє зберігання (попри небезпеку з боку каральних органів) безцінних реліквій і передача їх Меморіальному музею в Ужгороді були найбільшим її життєвим подвигом. Спадщину до Ужгорода привезли син племінниці Августина Волошина Ольги Дутки Августин Туркеняк із Кошиць, багатолітній в’язень сумління, диригент хору «Карпати» у Кошицях Левко Довгович, віце-консул України у Пряшеві Віталій Усатий.

Спадщина налічує близько півтори тисячі меморіальних речей. Крім матеріалів Августина Волошина, багато документів, знімків і речей належали його сестрам, племінникам, знайомим, відомим людям краю. Кілька десятків документів і знімків були представлені й раніше. Сьогодні ж експонуються найкращі й найбільш цінні частини спадщини із фондів музею.

У першому розділі виставки представлено знімки родини А. Волошина, його сестер — Ольги, Олени та Елеонори, документи Ірини Петрик, дружини А. Волошина, та її батьків. Другий розділ присвячений педагогічній діяльності А. Волошина, якій він присвятив понад 45 років, спочатку в Ужгороді, згодом у Празі. Саме його зусиллями були написані та видані за свої кошти підручники для учнів народних шкіл, середніх і вищих навчальних закладів — «Читанка угро-русской молодежи», «Методическая грамматика угро-русского литературного языка для народных школ», «Мала читанка», «Наука о числах», «Логіка», «Педагогіка». В експозиції демонструються рукописи рецензій на праці А. Волошина, його наукові праці на педагогічну тематику.

22 березня 1897 р. о. Августина Волошина було висвячено на священика і він почав працювати капеланом Ужгородської Цегольнянської Преображенської церкви, а пізніше священиком Ужгородського Кафедрального собору. Тож на виставці представлені рукописи його церковних проповідей, молитовники та збірники   «Місяцеслова».

В Ужгороді у 20—30-ті роки з іменем А. Волошина пов’язано кілька великих благодійних справ. У 1932 році він разом із дружиною Іриною подарував власний будинок під дитячий сиротинець. 5 листопада 1933 року сиротинець був освячений. В ньому сестри-василіанки виховували понад 20 дівчаток-сиріт. Сиротинець утримувався за кошти А. Волошина. На виставці показані знімки освячення сиротинця, групове фото дівчат із наставниками 1935 року, малюнок будинку з помітками розміщення кімнат тощо.

Однією з унікальних пам’яток, виставлених на виставці, є подарунок А. Волошину від Руського жіночого союзу з нагоди 50-річчя з дня народження (1924 р.).   Це лавровий вінок, на кожному з листочків якого вигравірувано прізвище кожної з 50 найбільш відомих і шанованих жінок Ужгорода.

Ще один розділ виставки присвячений празькому періоду життя А. Волошина: з березня 1939 по травень 1945 р., тут подані знімки будинку, в якому жила родина А. Волошина, каплички в цьому помешканні, кілька світлин сестер А. Волошина з родичами та знайомими. Унікальний експонат — рукопис заповіту, згідно з яким о. А. Волошин розпорядився своїм майном, фінансами, залишив політичний заповіт. Свідками складання заповіту були Михайло Бращайко та о. Людвіг Миня.

Вперше демонструються унікальні роботи — церковні та світські вишивки, зроблені руками членів родини А. Волошина, сестрами, племінницями. Серед них два єпитрахилі, обруси на престол, серветки, пояси тощо.

Іван Орос, старший науковий працівник Закарпатського краєзнавчого музею

16 березня 2012р.

Теги: Августин Волошин

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини