Закарпаття підписало новий договір про співпрацю з чеською Височіною

П’ЯТЬ РОКІВ ПЛІДНОЇ СПІВПРАЦІНинішнім літом минає 5 років, як представники краю Височіна побували на Закарпатті. Їх зачарувала природа, високі гори, дзвінкі потічки, гостинність людей, які тут живуть. А через місяць наш край відвідала вже офіційна делегація, до складу якої входили представники всіх політичних партій Ради краю й керівники крайової адміністрації. На зустрічі з керівництвом Закарпатської області і було домовлено про встановлення партнерських відносин між двома регіонами.

Закарпаття підписало новий договір про співпрацю з чеською Височіною

Восени того ж року депутати регіональних органів  самоврядування  обох країв  прийняли рішення про встановлення  партнерства та схвалили відповідну угоду, яка передбачає співпрацю в економічній, освітянській сферах, екології та охорони довкілля, туризму та  інших сферах життя.

28 лютого 2008 року  у чеському  місті Їглава в урочистій обстановці   Договір про співробітництво між Закарпатською областю України та  краєм Височіна Чеської Республіки був  скріплений підписами тодішніх голови Закарпатської  облради Михайлом Кічковський та гетьмана   краю Височіна Мілоша Вистрчіла.

За  цей  час спільно з краєм Височіна  в області реалізовано більше 25 спільних інвестиційних проектів у  галузі туризму, екології, а також соціальній  сфері: реконструкція  дитячих дошкільних закладів, шкіл,  медичних установ, центрів  соціальної реабілітації – загальною вартістю  більше 16 мільйонів гривень. Крім того реалізовано ряд проектів гуманітарно-культурного спрямування. Налагоджено співпрацю  також між вищими навчальними закладами, установами  соціального  забезпечення, колективами  культури та  мистецтва, рядом  територіальних громад.

Але  термін дії Договору про співпрацю між  Закарпаттям та  краєм  Височіна  незабаром  мав скінчитися, оскільки був укладений на п'ятирічний термін. Тому під час  візиту до Закарпатської області  у вересні 2011 року делегації  членів  Постійної конференції краю Височіна  на  чолі з гетьманом краю Їржі Бєгоунеком  чеською стороною була внесена пропозиція про продовження  дії  Договору  на невизначений  термін, що було схвально сприйнято керівництвом  області. З цього питання прийнято і відповідні  рішення органів  самоврядування. 

У п’ятницю, 16 березня,   у приміщенні Мукачівської міської ратуші відбулися   урочиста  церемонія підписання  документів  про співпрацю, на  яку  з Чеської республіки  приїхала  численна  делегація на  чолі  з гетьманом  краю Височіна  Їржі Бєгоунеком. В її складі не  тільки  депутати  крайового органу самоврядування, міста  Пельгрімов, а й  члени Сенату та  Палати депутатів  Чеської  Республіки. На  церемонію  прибули  також Надзвичайний та  Повноважний  посол Чеської республіки Іван Почух та  Генеральний  консул Чеської Республіки Давід Павліта

З  української сторони  участь  взяли  голова Закарпатської облради Іван Балога, заступник голови облдержадміністрації  Володимир Гоблик,  депутати обласної та  Мукачівської міської ради.

Перед  підписанням  до  присутніх з короткими  привітаннями звернулися  голова  Закарпатської  облради  Іван Балога , гетьман краю Височіна Їржі Бєгоунек , сенатор Чеської Республіки,  почесний  голова  Асоціації друзів Закарпатської області  Мілош Вистрчіл, Надзвичайний і Повноважний  Посол  Чеської Республіки в Україн Іван Почух,  заступник голови ОДА Володимир Гоблик, голова постійної комісії облради з питань транскордонного співробітництва Михайло Кічковський, мер   міста Пельгржимов Леопольд Бамбула та   Мукачівський  міський голова Золтан Ленд’єл.
Вітаючи  представників краю Височина та парламенту Чеської Республіки на Закарпатській землі, Іван  Балога відзначив: «Мені надзвичайно приємно, що розпочате п’ять років тому співробітництво між Закарпаттям та Височиною успішно розвивається. За ці роки контакти між нашими регіонами набули регулярного характеру – як між керівними органами, так і на рівні міжособистісних зв’язків  громадян, працівників різних установ та організацій. Сьогодні тут зібралися люди, які стояли біля джерел нашої співпраці. Підписання у лютому 2008 року Договору про співробітництво між Закарпатською областю України та краєм Височина Чеської Республіки стало знаковим етапом у міжнародному співробітництві не тільки крайових громад, а й двох братніх народів. І це стало для всіх гарним прикладом ефективної міжнародної співпраці на регіональному рівні. В кінцевому підсумку це позитивно проектується на зміцненні міждержавних зв’язків.

Усе це дає впевненість в тому, що наші дружні стосунки будуть і надалі зміцнюватися та поглиблюватися. Попереду – нові ініціативи та нові досягнення. Їх відкривають досягнуті домовленості та документи, які нам належить сьогодні підписати».

У своїх привітаннях виступаючі відзначали  історичні  корені  дружби та співпраці двох регіонів, їх значення  для міждержавного  та  міжнародного співробітництва.
 Так, гетьман краю Височіна Їржі Бєгоунек відзначив, що наші краї – партнери, в яких склалися майже родинні стосунки. «Мені надзвичайно приємно, що нині ми пролонгуємо нашу угоду. Ми і надалі будемо наповнювати її зміст реальними кроками. Наші стосунки за ці роки стали надзвичайно динамічними, ми реалізували чимало важливих проектів – і все це зближує наші народи. Також можу констатувати, що тут, на Закарпатті  ми знайшли нових друзів», - зазначив пан гетьман.

Опісля  голова Закарпатської  облради Іван  Балога та гетьмана  краю Височіна Їржі Бєгоунек підписали Додаток до Договору про співробітництво між  Закарпатською областю та краєм Височіна.

Також     Іван  Балога   від імені  обласної ради  та  почесний  голова Асоціації друзів Закарпатської області  в  Чеській Республіці  Мілош Вистрчіл підписали  Меморандум  про  співпрацю.

В цей  день  місто  Мукачево  здобуло ще  одного   побратима - місто Пельгржімов, про що Мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл  та його  чеський  колега  Леопольд Бамбула підписали відповідну  Угоду.

Цього ж дня чеські  гості  планують ознайомитися   з обласною  дитячою клінічною лікарнею,  експозиціями Мукачівського замку «Паланок», в  якому,  між  іншим, окремий  розділ  присвячений  співпраці з краєм  Височіна.

А  на  завершення  урочистостей  з нагоди  приїзду  гостей в Мукачівському драматичному  театрі  відбудеться  концерт майстрів мистецтв Закарпаття, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі облради.


 

16 березня 2012р.

Теги: Височіна, чехи, договір про співпрацю

Коментарі

Ірина Йосипівна 2012-03-16 / 13:28:42
Безмежно вдячні і радіємо за прекрасну, добре продуману програму між нашими областями, яку проводить наш край та край Височина.Чимало плодів цієї роботи уже видно.Недавно виданий, за фінансової підтримки благодійного фонду "ВІЗА",навчальний підручник "Чеська мова для українців", принесе користь багатьом хто хоче вчити та удосконалювати чеську мову.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини