Закарпатець став другим у конкурсі кінопроектів про Шевченка (ВІДЕО)

І отримав 80 тисяч премії та зацікавлення українського кінопродакшн "Pronto Film".

Закарпатець став другим у конкурсі кінопроектів про Шевченка (ВІДЕО)

6 березня у столичному музеї Тараса Шевченка назвали імена переможців конкурсу кінопроектів, присвячених 200-річчю з дня народження Шевченка. Кращим автором сценарію і кінопроекту став київський сценарист Олександр Денисенко. Друге місце посів ужгородський письменник Олександр Гаврош.

До нас надіслали 33 заявки з кінопроектами, – каже організатор конкурсу Сергій Проскурня. – Після першого кола ми відібрали трьох учасників і попросили їх написати за два місяці сценарій. Один з фіналістів, публіцист Андрій Окара, зробити цього не встиг".

Напередодні проголошення переможців Денисенко і Гаврош публічно перед журі захистили свої проекти і сценарії. Фіналістів судили академік Микола Жулинський, кінорежисер Володимир Тихий, кінооператор Юрій Гармаш, політик Віра Ульянченко. На захист в Українському домі прийшли радник президента Ганна Герман та голова Спілки кінематографістів Сергій Тримбач.

Сценарій Олександра Гавроша називається "Історія одного доносу". "Ми кругом бачимо Шевченка у монументальному образі мученика і страждальця, – каже автор. – Сучасні українці не хочуть асоціювати себе з мучеництвом. Ми знаємо, що у його житті були страждання, але він був дуже успішний чоловік. Навіть Олесь Бузина, який "любить" Шевченка, каже, що поету у житті фортунило. Молодь хоче себе асоціювати з успіхом. Тому на запитання "З ким хочете себе асоціювати?", будуть відповідати, що з братами Кличками. У житті Шевченка був успішний період. Це 1845 рік. Шевченку всього 31 рік. Він – молода людина, перед якою стелиться світ. Чоловіку замовляють портрети найбагатші українці. Він виграє конкурс на вчителя малювання у Київському університеті. Якщо порівняти автопортрет цього періоду з автопортретом намальованим за рік – побачимо різних людей. У фільмі хочу відповісти, яка драма сталася з Шевченком за рік".

Сценарієм Гавроша зацікавилася український кінопродакшн "Pronto Film". Запропонували зробити серіал. Олексанр Денисенко каже, аби зняти стрічку за його сценарієм "Прощання з пустелею" необхідно 30-40 мільйонів гривень. Це буде фільм про звільнення Шевченка з Новопетрівського укріплення у Казахстані. 2014-го його мають випустити в національний прокат.

– У моєму сценарії основна думка Шевченка — бути йому вільним чи ні.- розповідає Денисенко. – Чи йти йому до свободи, яка знову закінчиться несвободою, чи залишитися у пустелі, де він знайшов гармонію і самого себе? Ця колізія робить Шевченка живим, а його вчинки і дії – природними. Я не йду за біографією. Тут є любовний трикутник, який я вигадав. У сценарії є 90% моєї вигадки, 10% – біографічна правда про Шевченка.

Призовий фонд, 200 тисяч гривень, журі вирішило поділити на двох. 120 тисяч дали за перше місце, 80 – за друге. Конкурс організував благодійний фонд "Велика Родина".

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, днями співзасновник і генпродюсер продюсерського центру «Інсайтмедіа» (який продюсував фільм «ТойХтоПройшовКрізьВогонь») Володимир Філіппов повідомив про те, що  на колегії Мінкульту був затверджений проект під назвою «Іван Сила». Дитячий фільм про найсильнішу людину світу на початку ХХ століття Івана Фірцака (Кротона), заснований на творі закарпатця Олександра Гавроша "Неймовірні пригоди Івана Сили", за фінансової підтримки держави зніматиме режисер Віктор Андрієнко.

За інформацією Gazeta.ua

06 березня 2012р.

Теги: Шевченко, Гаврош

Коментарі

Погляд від народу 2012-08-30 / 00:40:17
Радуємось за нащого земляка. Він прославив Закарпаття. Це наша гордість. Хочу бачити кінцевий результат-цікавий фільм про Івана Силу

Сара Мей - СашУ ГаврошУ 2012-03-07 / 22:45:14
Слухай, Фалічний Маче, у тебе стільки зараз бабла в жебі буде, що я вся спотіла й горю з тобою роман зав"язати. Мені - 21, у мене модельна фігура, шовкове й тужаве тіло, ідеальний і рум"яний фейс, соковиті й хмільні груди, фіномна й пружна попка. І ноги від вух. То не біда, що ліва довша від правої - я все одно породиста дівка. Усі твої фантазії втілю в реальність. І головне: я ненавиджу Леся Бузину, ладна будь-коли їхати в Київ й плюнути йому межи очі. Я не годна більше писати, бо цілком сп"яніла, дивлячись тут на тебе. Нараз телефонуй, бо з глузду з’їду: 095-327-78-39 (Сара, Сарочка, Срачка).

Галина Малик 2012-03-07 / 14:20:59
Дуже-дуже рада і пишна за Вас, Сашко!!! Молодець!!!

Хрипти 2012-03-07 / 07:59:10
Вітаємо, Олександре. Ти приємно вражаєш і надалі.
І дуже файно, що труди твої оцінено. Наша родина радіє твоїм успіхам і бажає нових.

Пан Баклажан 2012-03-06 / 23:38:43
Вітаю Сашка і бажаю йому успішної екранізації.

Ідея взята абсолютна вірна. Тарас Шевченко сам вигадав цей образ старого дідугана в шапці, тоді як його інший образ - "завсєгдатая" пітерських салонів, в циліндрі, по тодішній моді, із сигарою та келихом дорогого вина, до сих пір багатьом здається блюзнірством, замахом на ікону...

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини