Розчинення українців

Під час всеукраїнського перепису населення, запланованого на цей рік, українцям пропонуватимуть вибрати рідну мову з-поміж української, гуцульської, русинської та навіть карпатороської мови.

Розчинення українців

Цього року загальноукраїнською подією, значно масовішою за парламентські вибори та футбольний чемпіонат Європи, мав би стати всеукраїнський перепис населення (Проведення другого Всеукраїнського перепису населення перенесено з 2012 на 2013 рік. Про це повідомив віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. У 2012 році це буде тільки підготовка до глобального перепису. – Закарпаття онлайн). Хоча дотепер невідомо, чи знайдуться в бюджеті кошти на те, щоб вдруге за часів незалежності облікувати населення України, підготовка до перепису триває. Наприкінці минулого року було створено міжвідомчу комісію, яка повинна активно сприяти його проведенню. Донедавна комісію очолював колишній перший віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв, наразі комісія тимчасово безголова.

Поза тим фахівці Державної служби статистики уже розробили проект програми перепису населення і готують програмно-технологічний комплекс для опрацювання його результатів. Деякі кваліфікаційні документи, зокрема ті, за якими під час перепису визначатимуть етнічний та мовний склад України, нещодавно було винесено на розгляд громадськості.

Як стало відомо "Галицькому кореспонденту", цими днями на адресу громадських організацій Івано-Франківщини надійшли проекти переписних документів із Держстату для ознайомлення з переліком етнічних груп та мов населення України. Найперше, що впало у вічі, - надзвичайно великий вибір самоназв для українців, які пропонуються у переписних листах. Тут і традиційні бойки та гуцули, і територіальні галичани та слобожанці, і рідкісні литвини та пінчуки (з українською самосвідомістю обидва), є також русини (руські), карпатороси і ще багато всяких інших етнонімів. Зрештою, всі вони об'єднані назвою етнічної групи (національності) - українці.

Значно дивніше виглядає запропонований перелік мов, за яким після перепису буде характеризуватися мовний склад населення України. Як передбачається, українці зможуть вибрати свою рідну мову серед української, бойківської, лемківської, гуцульської та русинської мов. Примітка зазначає, що в переписних листах можуть зустрітися навіть такі назви мов, як рутенська, карпатська (?) і карпато-русинська.

За даними перепису 2001 року, понад 85 відсотків українців визнали своєю рідною мовою українську, трохи менше 15 відсотків - російську. Прикметно, що ніхто з українців не обрав рідною будь-яку іншу мову. Очевидно, тепер ситуація може змінитися. Якась частина українців обов'язково зголоситься, що говорить по-русинськи чи по-гуцульськи. До чого може призвести маніпуляція з мовним питанням? Кому вигідно розчинити українську мову у середовищі діалектів? Щоб з'ясувати ці питання, "Галицький кореспондент" звернувся до експертів.

Сергій Адамович, депутат обласної ради, доктор історичних наукСергій Адамович, депутат обласної ради, доктор історичних наук:

"Як відомо, назва "Україна" вперше згадується в Київському літописі ще під 1187 роком, але називати себе українцями ми почали не так давно - лише від початку дев'ятнадцятого століття такий етнонім набув поширення на території центральної та лівобережної України, яка перебувала у складі Російської імперії. У той же час на території Росії у зв'язку з відомим Валуєвським циркуляром та Емським указом розвиток української мови був сильно ускладнений, тому українська інтелігенція з тих теренів змушена була друкуватися на Галичині, іноді навіть емігрувати до Австро-Угорщини. Значною мірою під впливом "східняків" формувалося галицьке українство. І Франко, і Павлик, скажімо, перебували під сильним впливом Драгоманова.

На Галичині аж до часів Першої світової війни на Галичині паралельно побутували дві самоназви - українці та русини. У цей же період етнонім "українці" вперше було визнано офіційно владою Австро-Угорщини. А вже до середини ХХ століття, за радянської влади, термін русини застосовувався виключно в етно-культурному значенні, так само як гуцули чи бойки, переважно на території Закарпаття.

На початку дев'яностих років рух русинів відродився вже на суспільно-політичному рівні. Я досліджував у своїй кандидатській дисертації тему соборності та регіонального розвитку України, тому маю достатньо матеріалів для того, щоб говорити про зацікавленість тодішніх комуністів у створенні сильної русинської організації. У 1990 році, уже після "революції на граніті", на політбюро ЦК КПУ перший секретар Закарпатського обкому М. Волощук хвалився, що комуністам вдалося "створити спеціальне товариство на противагу іншим організаціям". За моїми дослідженнями, комуністи впроваджували русинство на Закарпатті в обхід київської партійної верхівки, працюючи напряму з Москвою.

Відтоді на Закарпатті перманентно виникають ідеї щодо визнання русинів окремою нацією, яка послуговується власною русинською мовою. Є припущення про фінансування русинських організацій з інших країн, особливо - з Росії. Не випадково вони активізувалися з початком президентства Віктора Ющенка, коли загострилися російсько-українські стосунки.

Ситуація із запропонованим переліком мов в Україні може стати ще одним стимулом для активізації русинського руху, якщо це буде на користь Москві чи тим українським політикам, яких вона підтримує. Однозначно можу сказати, що на користь держави така "багатомовність" не піде. Статистичні дані перепису можуть стати підставою для того, щоб показати, що в нас багато державотворчих націй. Тоді серед бойків, лемків, гуцулів та русинів почнеться змагання за те, кого держава має більше підтримувати як новонароджену націю, а в окремих політиків з'явиться нагода позагравати з електоратом. З іншого боку, це дозволить штучно зменшити кількість людей, які ідентифікують себе українцями, носіями української мови.

До речі, під час останнього перепису населення в Російській Федерації у 2010 році русинів записували в анкетах як окрему національність, хоча під час перепису 2002 року вони вважалися лише однією із самоназв українців. Чи не повториться така ж маніпуляція згодом і в Україні?"

Василь Ґрещук, директор Інституту мовознавства Прикарпатського національного університету, доктор філологічних наукВасиль Ґрещук, директор Інституту мовознавства Прикарпатського національного університету, доктор філологічних наук:

"Кожна нація виробляє свою літературну мову, яка є нормативною і кодифікованою у відповідних граматиках, словниках. Відхилення від цієї норми, пов'язані з використанням діалектних особливостей в офіційному мовленні, в принципі, не є позитивним явищем. Однак, будь-яка нормальна людина, виходячи з філософії малої батьківщини, зберігає це в собі, як щось таке, що підкреслює її корені.

На початках українська літературна мова формувалася двома річищами - Наддніпрянським і Наддністрянським, і ця тенденція викликала велику лінгвістичну дискусію між "східняками" Грінченком, Нечуй-Левицьким і галичанами Франком, Кукурудзом та іншими. Фактично подолати мовні особливості двох українських літературних мов не вдавалося буквально до середини двадцятого століття, аж до входження Галичини до складу тодішньої УРСР.

Південно-західне наріччя української мови має найбільшу діалектну строкатість. Тут виділяється східно-карпатський, або гуцульський, говір, північно-підкарпатський, або бойківський, говір, середньо-карпатський, або закарпатський, говір і нарешті західно-карпатський, або лемківський, говір. Є ще надсянський, наддністрянський, подільський, волинський, буковинський, покутський говори.

Але для того, щоб діалект виріс у мову, повинен бути етнос, який не тільки спілкується цим місцевим різновидом мови, але й створив нею свою художню літературу. Окрім того, загальнонаціональна мова, на відміну від діалектів, обслуговує усі сфери суспільно-політичної діяльності, а діалекти не мають сили піднятися до літературної мови, поки не мають розбудованих структурно-функціональних стилів. Говорити про те, що гуцульський чи слобожанський діалект може бути мовою - просто смішно.

Ці всі маніпуляції з підігрівом етнокультурних груп на те, що вони можуть претендувати на свою мову, можуть призвести до того, що у нас з'явиться стільки мов, скільки є діалектів. Насправді, щоб можна було констатувати народження нової мови, повинна бути критично нагромаджена кількість відмінностей у фонетиці, граматиці, лексиці. Наразі всіх тих відмінностей, які існують у говірках, значно менше, ніж того, що споріднює їх з українською літературною мовою. У Німеччині ніхто не ставить питання про запровадження баварської, саксонської чи вестфальської мови. Хоча ці діалекти значно більше віддалені від німецької літературної мови, ніж українські діалекти від української.

Зрозуміло, що все це робиться для того, щоб дезінтеґрувати українство. Усі прекрасно розуміють, що мова - це серцевина нації. Не треба завойовувати націю, досить забрати у неї мову. Тоді народ стає винародовленим, він втрачає приналежність до свого етносу. Недарма німецький лінгвіст Гумбольдт писав, що мова народу є його духом".

Богдан СКАВРОН

P.S.

У супровідному листі до надісланих Держстатом матеріалів йшлося про те, що зауваження та пропозиції від громадських організацій приймаються до 5 березня 2012 року. Редакція "Галицького кореспондента" просить розцінювати цю публікацію як висловлення думки окремих фахівців.

 

02 березня 2012р.

Теги: перепис, етнічний

Коментарі

Istvan 2012-03-10 / 18:46:05
Я поверю в демократии в Украине, когда все депутаты ВР начнут только за себя голосовать. До тех пор тут марно говорить обо всем...

Критик 2012-03-06 / 10:15:20
Пол гола прошло , а здесь все по старому, сорри, местный, да еще "несколько пар, посменно работающих на благо непонятно кого и чего" провокаторов отстаивают несостоявшуюся историю унитаризации Украины. Успокойтесь парни, хотите вы этого или нет, а природа жизни берет свое. Украина всегда была многонациональной территорией. и быть ей таковой. Русины жили в Подкарпатье - и будут там жить,. Никакие ваши пропагандистские штучки и истор.фальсификации этого не искоренят. Байки о 90 годах и прочие ваши домыслы оставьте своим горе - патриотам и радуйтесь, что такой край де-факто относится к Украине, такого подарка в ближайшие пару сот лет не будет.

Obozryvatyl 2012-03-04 / 18:47:20
Пан є пуд числом 747 як "справжмій професіонал" силових iнштітуцій и так ай думає - обмежено и дештруктивно с неспособностьов акцептовати факта. Се суть для нього характерні свойства, які приписує другим.

местный 2012-03-04 / 17:27:39
2Братен Бич ("Мосад лэ модиин... Будь осторожен МЄСТНЫЙ, они уже до тебя добрались")

БУДЬ СПОК! У меня кроме обязательного чеснока на "их" силу еще и штурмгевер припасен

statistic 2012-03-04 / 15:46:07

Усі ці дані є в зазначеній інформації на Закарпаття онлайн. Адмін

statistic 2012-03-04 / 14:05:51

Для чого просто дублювати в коментарях інформацію, яка вже є на сайті в цій самій рубриці - http://zakarpattya.net.ua/News/93565-Zahalna-kilkist-rusyniv-i-ukraintsiv-Slovachchyny-zrosla-na-maizhe-6-tysiach-DOPOVNENO ? Адмін

Русин В 2012-03-04 / 12:56:19

Я, Валєрка Ляшкун, мацкальський наймит і пацієнт Берегівського коргазу, що нині живе за мацкальські гроші у Чехії і працює проти України так званим "русином", привселюдно стверджую, що я ідіот, хворий чоловік і просто нещасна людина.

O. 2012-03-04 / 12:53:56

Братен Бич 2012-03-03 / 23:40:12

המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים 2012-03-03 / 14:39:49

Перевод: Мосад лэ модиин вэ лэ тафкидим миюхадим - Заведение по осведомлению и для специальных операций.
Будь осторожен МЄСТНЫЙ, они уже до тебя добрались.

834 2012-03-03 / 21:29:10
Знову ці двоє, що вернулися з вечірньої прогулянки.
Поки палату провітрювали.

ярослав орос 2012-03-03 / 20:44:19

Перебор. Коментар видалено. Адмін

747 2012-03-03 / 14:54:45
Цікаве поєднання позиції і думок, що тут поруч демонструють Учитель та Obozryvatyl. Єдине, чим справді об'єднані, їх дурнуваті радість і зловтіха - з придуманого ними ж фіктивного "свята перемоги", проте тільки дрібної перемоги запустіння і прогресуючої деградації над самим здоровим глуздом.
Хоч наче і зовсім різні ці люди. Перший - із вродженою життєвою впертістю риби-прилипали, що гарно живиться з чужого тіла. Завжди знає, що робить. Зростив у собі "європейський стандарт" надцинізму при повній зневазі до тих, з ким поруч виріс і тепер живе. Своєрідне собі "культурне" гендлярство.
Другий - це, можливо, вже кінечний результат тої роботи, подібний до майбутніх жертв діяльності Гендляра. Недалекий, обмежений, а від того ще більш агресивний продукт національної деградації (достатньо одних його слів про Мушинку й Сополигу, щоби все про нього зрозуміти).
Втішаймося тим, що й не таких пережили. Вони ж поки живляться мертвим. Кажуть, погрібникам інколи ще й непогано платять. Але живого з них не стане.

местный 2012-03-03 / 14:42:33
2Учитель ("Я нахожу, что вы имеете отношение к МОССАДу")
бу-га-га, так как в старом еврейском анекдоте (о том, что евреи продали России): "Где я могу получить свою долю?" - куда обращаться за получением з/п, какие доки нужны? прокунсультируйте (не за бесплатно - сам понимаю), Вы ж в теме :)

המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים 2012-03-03 / 14:39:49
Г-н Местный, желательно не трогать наших работников.

Учитель 2012-03-03 / 14:33:00
местный 2012-03-03 / 14:20:34
2Учитель по поводу Вашего коммента 2012-03-02 / 23:12:29 на мой местный 2012-03-02 / 14:48:36
Учитель… Вам разве не приходила из МОССАДа новая шифровка: русинов побоку, взяться за ядерные объекты Ирана?
ПРЕДЛАГАЮ ПЕРВЫЙ В ИСТОРИИ ИНЕТА ОТКРЫТЫЙ СУДЕБНЫЙ ПРОЦЕСС: Учитель против Местного. Вы типа обвиняете меня в клевете за то, что типа я назвал Вас агентом иностранной разведки....

Меесный, Я думал, вы серьёзно относились к изучению в университете логики, а вы так...
Я нахожу, что вы имеете отношение к МОССАДу...

местный 2012-03-03 / 14:28:37
2Учитель ("з 7430 осіб, які у Словаччині під час перепису за національною ознакою визнали себе «українцями», лише 5689 осіб назвали своєю материнською мовою «українську мову». Тобто є ще «українці», а саме 1741 особа, які, вірогідно, своєю рідною мовою вважають русинську або ж іншу")

Нас, носителей славянских языков, до глубины души трогает та забота, с которой Вы, представитель семито-хамитской языковой семьи, относитесь к нашим вопросам. Благодарим также других представителей Вашей семито-хамитской языковой семьи, таких как Дмитрий Табачник или Валид Арфуш, много сделавших для развития славянских языков, в т.ч. украинского...

Но, не считаете ли Вы по меньшей мере некорректным, если исключительно чужеродные инонациональные элементы без конца и края будут лезть в наши внутренние дела, искушая и подталкивая на то, чтобы решительно отбить охоту (вместе с печенью) лезть в НАШИ дела?

местный 2012-03-03 / 14:20:34
2Учитель по поводу Вашего коммента 2012-03-02 / 23:12:29 на мой местный 2012-03-02 / 14:48:36
Учитель… Вам разве не приходила из МОССАДа новая шифровка: русинов побоку, взяться за ядерные объекты Ирана?

ПРЕДЛАГАЮ ПЕРВЫЙ В ИСТОРИИ ИНЕТА ОТКРЫТЫЙ СУДЕБНЫЙ ПРОЦЕСС: Учитель против Местного. Вы типа обвиняете меня в клевете за то, что типа я назвал Вас агентом иностранной разведки. Так если есть квалифицированные юристы среди читателей, хочу подчеркнуть, что я лишь спросил, получали ли Вы шифровку из МОССАДА и выразил удивление, если не получали. С юридической точки зрения обвинений в шпионаже или чем-то таком нет. Так что если принимаете вызов инет_судебного_спора требую или публичных извинений, или пожизненного бана ;)

Obozryvatyl 2012-03-03 / 13:00:08
українець, тихо и дуже тихо маєш боти! Паразитованю на надуманом Українстві, яку иштьи вождь Сталін наказав є КОНЕЦЬ (КАПУТ) на Словакії! Не маєш право кричати, бо 30 367 чахів Словакії дустає на культуру 176 000 €, а вождьом Сталіном надуманих 7 430 українців дустає на культуру 155 000 €. Сесе є ясно, што є абнормальне и як Мушинка так ай Сополига ce знавуть уже давно. Зато обая, ай пан Мушинка ай пан Сополига, боляче завили в Ужгороді проти русинам, бо не можуть уже брехати так, убо 4 аж 5 разів булше грошей доставали як чехи и другі меншини на Словакії.

Україна укаже місце? а як? Пошлете десантні дівізії? Попровбуйте и увидите як вас НАТО розбомбардує так, што лем ваші посрані ноги аж в ріці Дон будете мочи поумивати.

Учитель 2012-03-03 / 12:45:59
Відтерміновуючи на 2013...чи 2014 рік проведення перепису Україна не лише визнає свою фінансову нездатність провести перепис, не лише декларує свій неєвропейський вибір (адже перепис відбувся не лише в Словаччині, на черзі нові результати по інших державах, й статистика кожної держави зводиться до статистики в цілому по Єворопі),але й використовує футбольний чемпіонат, вибори парламенту...вибори Президента...тощо як прикриття, щоб вичекати більш зручного часу та отримати бажані результати.
Хіба я скажу щось нове, коли зауважу, що серед умов, які дали б можливість Україні інтегруватися до ЄС, хай і не у першій десятці, але стоїть умова визнання національності "русин" окремо від національності "українець"?!
Проведи Україна сьогодні перепис населення, то до критичних зауважень, які вже лунають та свідчать про крах будь-якого зацікавлення Європи допомагати недемократичній державі, додалися б й зауваження щодо етноциду карпатських русинів. В цілому, ігнорування Україною всіх цих вимог свідчить, що Європейський простір (економічний, політичний, соціальний, культурний)не сприймається Україною як важливий життєвий простір, що Україна – не європейська держава, що більш важливе місце у її життєдіяльності має євро-азійський простір. Значуща кількість та якість цих зауважень та реакція на них України свідчить, що Європа втрачає надію щось тут вирішувати та, очевидь, позбуваючись ілюзій деяких політиків, головно польських, поступово виведе Україну з поля своїх інтересів. Це не тільки буде значити, що Україна перейде у ново-стару якість євро-азійської держави, це також може викликати ейфорію у московському Кремлі та призвести до територіальних втрат України...
Для чого Україні голослівно декларувати, що вона хоче в Європу? Щоб під боком у Росії так-сяк балансувати під захистом своїх інтересів Європою та виторговувати кращі умови у Євроазійському митному союзі? Щоб бути посередником у рухові якісних європейських товарів на схід та сировини на захід, й по цінах, з одного боку, для внутрішнього європейського ринку їх брати у Європи та продавати з зиском на схід? Та продавати хоть щось свого у Європі по добрій ціні, яка годує олігархів, а не український народ?
Європі вже набридла ця стабільна брехня. Їм потрібні докази європейськості України. І хай не у першій десятці, але у списку вимог стоіть визнання "русинів".
Україна визнає русинів – доказ її європейськості.
Україна не визнає русинів – це не європейська держава.
А усі ці спроби розмити карпаторусинську проблему у гуцульсько-полищуківському морі – це від лукавого!
Є європейський стандарт. Щойно його продемонструвала під час перепису Словаччина. Тому й результати є, до речі, для русинів обнадійливі.

Русин В 2012-03-03 / 12:13:33

Через порушення "Правил коментування" видалено 4 коментарі одного автора. Адмін

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини