Закарпатські хакери під прицілом СБУ

Протиправні дії з використанням комп'ютерів викликають захоплення не лише свіжих претендентів у хакери, котрі охмурені думками про легку наживу. На прицілі вони, щоправда далекому від щирого захвату, і в працівників правоохоронних органів.

Закарпатські хакери під прицілом СБУХоча в Україні в свідомості переважної більшості громадян склалася думка, що подібні дії легко сходять з рук або на них узагалі не зважають.
Мусимо таких легковажних засмутити, що справа ця постійно на оці бравих хлопців з СБУ.

З компетентних джерел стало відомо, що протягом 2006 року слідчими СБУ розслідувалися 20 кримінальних справ про комп'ютерні злочини. До останніх належать несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів, цебто), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження чи збут, несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в ЕОМ, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації, несанкціоновані дії з інформацією, що оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, котра має право доступу до неї, порушення правил експлуатації ЕОМ, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, або порядку чи правил захисту інформації, яка в них обробляється, перешкоджання роботі ЕОМ шляхом масового розповсюдження повідомлень електрозв'язку.

Перелік, як бачимо, значний. За вказані діяння закон передбачає кримінальну відповідальність у вигляді штрафу до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 гривень), виправних робіт строком до двох років з конфіскацією програмних або технічних засобів, за допомогою яких було вчинено злочин, а також позбавлення волі на строк до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

АНАТОМІЯ ЗЛОЧИНУ

У травні 2006 року до управління СБУ в Закарпатті надійшло повідомлення одного з ужгородських інтернет-сервіс-провайдерів про вчинення злочину. Анатомія його була в тому, що в квітні 2006 року працівниками провайдера було виявлене порушення порядку маршрутизації у телекомунікаційній мережі, яке полягало в несанкціонованому використанні "ІР"-адрес, що належать до адресного простору провайдера та зареєстровані за його абонентами. Використовуючи чужі "ІР"-адреси, порушник постійно змінював "МАС"-адреси мереж-них карток і таким чином перешкоджав провайдеру виявити себе. Водночас клієнти провайдера, чиї"ІР"-адреси використовував зловмисник, почали звертатись із скаргами про вичерпання власного ліміту трафіку, який з невідомих для них причин різко зменшувався. Крім цього, коли правопорушник, наприклад, "скачував" відеофільми та музичні файли, користуючись чужою "ІР"-адресою, клієнт, за яким вона закріплена, отримував повідомлення про неможливість підключення до Інтернету. В результаті злочинних дій провайдеру була завдана значна матеріальна шкода на суму 21425 гривень.

Співробітники СБУ провели дослідчу перевірку за фактом. За допомогою провайдера був установлений порушник. Ним виявився 21-літній ужгородець, котрий раніше навчався на денному відділенні інженерно-технічного факультету УжНУ, а згодом був відрахований з університету за неуспішність. Молодик, займаючись підприємницькою діяльністю в царині торгівлі комп'ютерною технікою, обладнав у дворі приватного будинку офіс, де встановив персональний комп'ютер. Згодом він став абонентом зазначеного провайдера, отримавши доступ до мережі Інтернет. Одначе в подальшому, в зв'язку з несвоєчасною оплатою отриманих послуг, був відключений провайдером.

Ужгородський міськрайонний суд надав дозвіл на проведення огляду у вказаному приміщенні, в ході якого спритник був затриманий на "гарячому", коли "скачував" ряд відеофільмів, не санкціоновано втрутившись у роботу комп'ютерних мереж провайдера.

Під час огляду був вилучений системний блок, в якому спеціалісти виявили специфічні програмні засоби, що використовувалися при вчиненні протиправних дійств, зокрема призначених для скасування мереж та зміни "МАС"-адрес.

Карта була бита.

Через те наступного дня хакер добровільно звернувся до слідчого відділу УСБУ в Закарпатті із явкою з повинною та дав пояснення із зізнанням, визнавши факти використання чужих "ІР" та "МАС"-адрес для доступу в мережу Інтернет. З приводу цього слідчим відділом служби безпеки була порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України.

На допитах розвінчаний обвинувачений показав, що нахабно бажав отримати безкоштовний доступ до Інтернету, який відтак використовував для "скачування" відеофільмів, музики, працював з програмою обміну повідомленнями "ІСQ", а також для поновлення власного веб-сайту.

До останнього "герой" нашого часу сподівався, що всі обвинувачення з нього зніме суд. Свою поведінку на слідстві пояснював тим, що не вірить, аби в Україні за подібні діяння могли притягнути до кримінальної відповідальності.

ЗАКОНОМІРНИЙ ФІНАЛ

Крапку в цій історії поставив Ужгородський міськрайонний суд, який визнав обвинуваченого винним у вчиненні несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж та мереж електрозв'язку інтернет-сервіс-провайдера, що призвело до витоку, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації та порушення встановленого порядку її маршрутизації, що заподіяло провайдеру значну шкоду в сумі 21425 гривень.

Суд призначив винному покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки із звільненням від відбування покарання з випробуванням та встановленням іспитового строку протягом одного року. Одночасно суд повністю задовольнив цивільний позов інтернет-сервіс-провайдера на суму завданих злочином збитків у розмірі 21425 гривень і зобов'язав винного їх відшкодувати.

До речі, вилучений системний блок, мережні картки та інше обладнання судом конфісковані.
Василь ТАНАСІЙЧУК
25 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини