За сприяння Світового банку в Берегові відкрили центр соціальної допомоги

До цього соцпрацівники мали справу з допотопними комп’ютерами

За сприяння Світового банку в Берегові відкрили центр соціальної допомоги

Міністерство праці та соціальної політики і Світовий банк ще у 2006 році почали впроваджувати проект «Удосконалення системи соціальної допомоги в Україні».  На нього Світовий банк виділив 99,4 млн. дол. США, що були спрямовані на підвищення ефективності системи соціальної допомоги у місцевих (районних/міських) відділах праці та соціального захисту.

6 лютого 2012 року в рамках проекту в Берегові було урочисто відкрито нове приміщення для працівників відділу державної соціальної допомоги. Будівлю, в якій колись розміщувалося медичне училище, тепер не впізнати – її було реконструйовано та оснащено новими меблями, сучасною комп’ютерною  технікою. Кошторис проекту склав близько 200 тисяч гривень, 13 тисяч гривень було надано з місцевого бюджету – ініціативу підтримали районна рада та адміністрація, обласне управління соцзахисту.

Відтепер працівники районного управління праці та соціального захисту населення прийматимуть відвідувачів у більш зручних та комфортних умовах. Головний принцип нової системи – це модель «єдиного вікна». Адже в Україні громадяни витрачають багато часу на отримання паспортів, посвідчень, довідок та інших документів. У першу чергу, через довгі черги та бюрократичні процедури страждають люди похилого віку та непрацездатні особи. Впровадження єдиної технології прийому громадян в усіх відділах соціального захисту є гарним прикладом для інших українських адміністративних установ.

«Однією з умов Світового банку була доступність приміщення для всіх категорій громадян, аби наш відділ був розміщений лише на першому поверсі, обладнаний пандусами тощо, – розповів Володимир Терпай, начальник районного управління праці та соцзахисту. – Працюватиме установа за технологією «єдиної заяви»: якщо людина отримує різні види державних допомог, то не потрібно звертатися до нас щоразу, збирати новий пакет документів, що набагато спрощує і нашу роботу, і в людей багато часу не забирає. Це елементи європейського підходу до обслуговування громадян».

«У нас на обліку перебуває нині 5 тисяч сімей, мешканців Берегівського району, – розповідає Любов Ковалевич, начальник відділу соціальної допомоги. – Звертаються інваліди, багатодітні сім’ї, матері-одиначки – загалом передбачено законом 6 видів допомог сім’ям із дітьми. У тому числі родинам, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, малозабезпеченим тощо. Плюс дві субсидії – на тверде паливо та житлово-комунальні послуги».

Проблем із виплатами не виникає – цього року вже на початку січня люди отримали кошти за перший місяць 2012-го. Минулого року різним категоріям громадян на Берегівщині було виплачено 40,8 млн. гривень із 14 видів державних соціальних допомог. Загалом, за рік звернулося до відділу за допомогою та консультаціями 8,5 тис. чоловік.

«За день приймаємо до 50 осіб. Тепер працювати стане набагато легше, – переконана Любов Ковалевич. – Адже з’явився  зал очікування, де відвідувачі мають змогу на місці заповнити документи, заяви, а також упорядкований архів діючих справ. Громадянин спочатку звертається до координатора, який надає інформацію або консультацію. Далі з готовим пакетом документів прямує до громадської приймальні. Там наші фахівці визначають, на які види допомоги претендуватиме та чи інша людина, родина».

До речі, на початку кошти від Світового банку передбачалися лише на оснащення служб соціальної допомоги технічними засобами. Однак згодом побачили, що проблема набагато ширша, адже слід насамперед подбати і про умови праці та прийому громадян. Тому частину коштів було перерозподілено саме на ремонтні роботи.    

У відділі державної допомоги також з’явилися нові комп’ютери, але вони поки що не підключені до мережі – нема програмного забезпечення. «Окрім того, у нас встановлена внутрішня телефонна мережа, яка передбачає прямий зв’язок із будь-яким управлінням соцзахисту по Україні, – каже Володимир Терпай. – Коли з’явиться нове програмне забезпечення, будемо працювати також в одній схемі з надавачами послуг – газовим господарством, електромережею, сільськими радами. На жаль, не всі з них нині вже готові до сучасних технологій, які давно працюють у Європі».

Володимир Ілліч додає, що досі у деяких відділах персонал змушений працювати на застарілих комп’ютерах моделі Intel 286, яким місце хіба у музеї техніки.

Олександр Ворошилов, фото автора

15 лютого 2012р.

Теги: соціальний, берегово, світовий банк

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини