Зимовий туристичний сезон Закарпаття провалило?

Принаймні, так стверджує голова правління ЗАТ «Закарпаттурист» Наталія Товтин. Виступаючи цього вівторка в прес-центрі «Закарпатської Правди», вона розповіла: якщо на період новорічних свят турбази ще були заповнені, то після 15 січня – справи кепські.

Зимовий туристичний сезон Закарпаття провалило?

Далися взнаки й погодні умови: когось злякали повідомлення про сильні морози в Карпатах, когось – про сходження снігових лавин. Де саме є їхня загроза – туристи не дуже уточнювали, просто відмовилися від заброньованих місць.

Щоправда, свої висновки Наталія Михайлівна робила, виходячи з аналізу стану справ  на 10 комплексах, що входять до очолюваного нею ЗАТ. Утім і на приватних, котрі туляться поблизу «розкручених» брендів, за її спостереженнями, справи не кращі: сувора й сніжна зима  виявилася не на руку туристичній галузі. Стосовно ситуації конкреино в «Закарпаттуристі», то вона зараз не найкраща – застаріла матеріально-технічна база вимагає значних інвестицій для оновлення, а вкладати гроші, не маючи гарантій заповненості об’єкта, ніхто не хоче. І хоч торік на модернізацію засновники виділили 792 тис. грн. – це крапля в морі. Враховуючи, що «Закарпаттурист» чи не єдина турорганізація, яка працює абсолютно прозоро й сплачує всі податки та офіційно оформляє всіх працівників, конкурувати на ринку їй дуже важко. Зате 58% відрахувань усієї туристичної галузі краю в бюджети різних рівнів у 2010-му (даних за 2011-й ще немає, але навряд чи вони суттєво відрізнятимуться) припало якраз на 10 баз цього ЗАТ. Зауважте, що загалом туристичних об’єктів на Закарпатті  не менше 300, отож  цифра промовиста.
Торік «Закарпаттурист» надав послуг приблизно на 7 млн. грн., але при цьому 6 його комплексів були збитковими. «Випливли» за рахунок мукачівської «Латориці», хустського «Нарцису». Хоча й ужгородський «Світанок», рахівська «Тиса», «Синевирське озеро» є добре відомими брендами далеко за межами краю. Напевно, читачам важко уявити, як за нинішніх цін на відпочинок турбази можуть бути збитковими, але Наталія Товтин пояснила: робота переважно сезонна, а в холодну пору, заповнені об’єкти чи ні, обігрівати їх все одно треба. Котельні ж старі й неефективні, от і вилітають гроші в трубу. А стосовно високих цін, то більше половини забирають …посередники. Наприклад, туристи зі Сходу України обурювалися, мовляв, умови  в «Нарцисі» не відповідають тим 450 грн. за добу з одної особи, які вони сплатили. Але виявилося, що турбаза бере лише 170 грн., решту «накрутили» туроператори. Аналогічно в «Латориці»: з вартості 500 грн. за людину тільки 220 грн. отримував  сам комплекс… Виходить, вигода – посереднику, який практично нічого не витрачає, а збитки – власне надавачам послуг, котрим доводиться утримувати всю матеріальну базу й обслуговуючий персонал. Та попри це, в «Закарпаттуристі» залишаються оптимістами: розробляють нові туристичні маршрути, зокрема й до Євро-2012, випускають карти Закарпаття угорською та німецькою. І покладають великі надії на  ПАТ «Проф-тур», котре є засновником «Закарпаттуриста».

14 лютого 2012р.

Теги: туризм, Закарпаття, Наталія Товтин

Коментарі

Фахівець 2012-02-14 / 22:18:48
Як на мене людина, що працювала взагалі майже весь час в профспілках культури, немає права і рота розкривати про ситуацію в туризмі Закарпаття, бо вона десь такий є фахівець як і горе-очільник регіонального управління туризму Алко- Марченко(Алко-це похідне від всього що має градус більше 40,- в чому вони дійсно специ-:)Хай краще скаже, що як вони свідомо палять ряд закладів по області,щоб звести їх до банкрутсва. Першою ластівкою буде напевно "Плай" у Воловці, який мертво стоїть декілька років,а теперішня гореочільниця "Закарпаттуриста" призначила була директором людину взагалі без освіти і досвіду роботи Траслера Томаша, в якого потрібно було довідку з деяких адекватних закладів охорони здоровя питати для початку. Поки такі люди як Товтин, Марченко, Доктор будуть керувати в туризмі-не бачити розвитку закарпатського туризму ніколи.

петро 2012-02-14 / 21:25:34
я не згоден що закарпаття провалило туристичний зимовий сезон, бо ви паніко майже не читаєте другі закарпатські сайти, на яких пише що у міжгірї депутат "фронтовик) мішко щур побив київського міліонера, а починали щурі недавно з чупа федьки а вже перейшли на царів а далі на столичних міліонерів, а ви каже провалили, тепер до нас всі садомозахісти будут приїзжати отдихати, може і сам сеня яцько приїде оби го щуряки потовкли.

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини