Паводко-акумулюючі резервуари України та Угорщини об’єднують в одну систему (ФОТО)

Відповідно до плану заходів проекту Програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна "Подальший розвиток і гармонізація Верхнє-Тисайських українських і угорських програм розвитку протипаводкового захисту та створення інтегрованої системи прогнозування паводків із застосуванням моделей на основі ГІС" 3 лютого 2012 року відбулася робоча зустріч партнерів проекту та субконтрактора VIZITERV Kft. з метою обговорення питань щодо виконання роботи з приведення паводко-акумулюючих резервуарів на угорській та українській територіях до однієї системи.

Паводко-акумулюючі резервуари України та Угорщини об’єднують в одну систему (ФОТО)

Як повідомили Закарпаття онлайн в Басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса, керівник проекту Володимир Чіпак інформував присутніх щодо основних заходів проекту, а також, що відповідно до результатів тендеру в січні 2012 року підписано договір з угорською проектною організацією VIZITERV Kft. на виконання робіт щодо приведення паводко-акумулюючих резервуарів на угорській та українській територіях до однієї системи. Керівник проекту звернув увагу присутніх, що як на українській, так і на угорській територіях протягом останніх років відбулись значні зміни в організації протипаводкового захисту, завдяки виконанню робіт з реконструкції протипаводкових дамб (на українській території) та введенням в експлуатацію двох польдерів на угорській території. Звичайно, ці заходи вплинуть на паводковий режим на українсько-угорському держкордоні. Тому, потрібно добре подумати яким чином гармонізувати заходи на обох територіях з метою досягнення позитивного ефекту, а не навпаки. Він також наголосив, що всім необхідно зрозуміти, що ми хочемо мати в кінцевому результаті і відповідно це вимагати від організації -субконтрактора.

Адже, результат цієї роботи має стати значним кроком вперед щодо застосування сучасних технологій у розвитку водного господарства. Оскільки ми отримаємо оперативну модель, що дасть змогу якісно і на сучасному рівні здійснити оцінку водогосподарської ситуації на річках, в тому числі і в період паводку, а також модель, яка на стадії проектування вже дасть можливість визначити ефективність роботи запроектованих гідротехнічних споруд.

Золтан Луцо, який представляв угорського партнера проекту, коротко ознайомив учасників зустрічі щодо виконання заходів проекту на території Угорщини. Відповідно до національного комплексного плану протипаводкового захисту (Плану Вашаргелі) в Угорщині знаходяться в стадії будівництва за рахунок коштів Європейського Союзу два акумулюючі польдери Берег (58 млн. м3) і Самош-Красна (120 млн. м3). Звичайно, це є дороговартісним будівництвом, але спорудження аккумулюючих польдерів визнано пріоритетним напрямком організації протипаводкового захисту в Угорщині як безальтернативний спосіб реагування на кліматичні зміни та небезпеки посух і паводків.

В Україні, державною Комплексною програмою протипаводкового захисту в басейні р.Тиса 2006-2015 роки передбачено будівництво 42 гірських сухих акумулюючих ємностей та 24 польдерів. Але, у зв'язку з недофінансуванням державної програми, будівництво ємностей знаходиться тільки на стадії проектування (4 сухі гірські ємності) і тільки в стадії будівництва знаходиться один польдер в районі сіл Вари-Четово.

Щодо заходів проекту з угорської сторони, то з метою оновлення національної протипаводкової програми нещодавно був оголошений тендер на виконання цих робіт, в результаті якого укладений договір з консорціумом організацій. Луцо Золтан зазначив, що на сьогодні головним завданням є підготовка даних для проведення моделювання, що необхідно завершити в першому кварталі цього року.

Враховуючи завдання, які ставить бенефіціар та партнерські організатори, субкотрактором було представлено графік виконання запланованих робіт, зазначено, які дані необхідно підготувати як бенефіціару, так і партнерам з метою проведення моделювання. Він також зазначив, що для моделювання дуже важливо - це достовірні і точні дані. Які вихідні дані будуть внесені в модель, такий результат ми отримаємо.

В результаті узгодження технічних завдань та термінів їх виконання, визначення відповідальних виконавців, експерти проекту як бенефіціара, так і партнерських організацій разом з субпідрядниками будуть працювати відповідно до графіків і завдань.

11 лютого 2012р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини