Ужгородська мерія намахлювала з коштами для автономних котелень?

Секретар Ужгородської міської ради Віктор Щадей звернувся до правоохоронних органів з вимогою перевірити махінації міських чиновників.

Ужгородська мерія намахлювала з коштами для автономних котелень?

Серйозний скандал розгортається в Ужгородській міській раді. У центрі уваги – півтора мільйона гривень, які міська влада вирішила направити на технічне обслуговування автономних котелень бюджетних установ. Відповідне рішення було прийнято на передноворічному виконкомі 29 грудня. Відповідно до встановлених розцінок, за технічне обслуговування автономок школа мистецтв, для прикладу, мала сплачувати щомісяця 9 179 грн., школи №9 і № 20 – по 11 000 грн., садок № 28 – 11 800грн. А міська лікарня взагалі згідно нових тарифів мала платити по 27 800 грн. щомісяця. Водночас в ціну включили одразу і експлуатацію, і поточний ремонт. Керівники освітніх та медичних закладів почали протестувати – по-перше, звідки взялись такі завищені тарифи, а, по-друге – як це хтось наперед вирахував вартість поточного ремонту, зокрема в нових котельнях?

У міськвиконкомі відреагували: в понеділок, 7 лютого, було оголошено про звільнення начальника управління культури Анатолія Салая, який виступив проти таких тарифів для підвідомчих закладів. Також почалось цькування начальника управління освіти Мар’яна Комарницького, який став на захист директорів шкіл і садків. Зрозуміти головного освітянина можна: сьогодні школам ледь вистачає грошей на зарплати і електроенергію, звідки ж знайти ще й на оплату додаткових послуг?

Минулої п’ятниці для затвердження нових тарифів знову було скликано позачерговий виконком, єдиним питання стали нові тарифи для бюджетних закладів. Півтора мільйони цього разу розбили на дві частини: 780 тис. грн. просили на експлуатацію, а залишок – на ремонт автономок.

Однак обговорення цього питання пройшло дуже бурхливо. Секретар міської ради Віктор Щадей виступив проти прийняття цих тарифів, назвавши їх завищеними і необґрунтованими, банальним розбазарюванням коштів міського бюджету. Він звинуватив чиновників у тому, що вони нав’язують школам, садкам та медичним закладам непотрібні послуги – насправді все «обслуговування» зводиться до того, що раз в місяць на об’єкт з’являється представник «Уж-Енергії», питає, чи все в порядку і йде геть.

Виступив проти нових тарифів і головний лікар міської лікарні Іван Курах. За його словами, грошей на оплату цих нових послуг лікарня не має і буде змушена знімати їх з медикаментів, що неприпустимо – адже ліків і так катастрофічно не вистачає. Також він підтвердив, що до нього на об’єкт за два місяці тільки двічі приходили з обслуговуючої фірми і за це тепер просять платити по 12 600 за кожне таке відвідування, а ще 15 000 передбачили на поточний ремонт. Хоча раніше обслуговування обходилось лікарні всього в 3 600 грн. Чого раптом так виросли тарифи, чиновники на чолі з мером так і не змогли пояснити. Голова ДПІ у м.Ужгород Марія Бадида також висловила критичні зауваження щодо проекту рішення, зокрема, щодо того, як формувались озвучені цифри.

Міський голова Віктор Погорєлов переконував затвердити нові тарифи, аргументувавши тим, що зима в розпалі і тому треба прийняти те, що пропонують, а озвучені цифри відповідають дійсності. Натомість секретар ради Віктор Щадей попросив мера не робити жителів міста заручниками подібних схем, і не шантажувати членів виконкому, вимагаючи голосувати за подібні рішення – адже ніхто не заважав розглянути це питання ще влітку.

Зрештою більшістю голосів рішення було прийнято. Утримались від голосування за нові тарифи лише 3 члени виконкому: В. Щадей, І. Курах, О. Волосянський.
Секретар міської ради Віктор Щадей прокоментував журналістам ситуацію навколо цього питання: «Однозначно, нові тарифи незаконні. По-перше, витрати на таку серйозну суму (а йдеться про півтори мільйони гривень) повинні йти лише через відкритий конкурс. Зараз же ми бачимо, що фактично з бюджету через непрозору схему виводять кошти на підконтрольну структуру. По-друге, розмір тарифів нічим не обґрунтований. Таке враження, що їх просто взяли зі стелі. Для міської лікарні цифру підняли у 8 разів – без будь-яких пояснень. І, по-третє, послуги, за які з бюджету хочуть списувати кошти, є фіктивними. Насправді ніякого щоденного обслуговування, як нас запевняють, не відбувається – раз в місяць підійде хтось, запитає, як справи – ось і все обслуговування».

За словами Віктора Щадея, він вже підготував відповідні звернення в прокуратуру, міліцію та КРУ з вимогою провести перевірку нових тарифів на предмет законності і припинити вимивання грошей з медицини та освіти міста.

10 лютого 2012р.

Теги: котельні, тарифи

Коментарі

мукачівець 2012-02-16 / 17:36:17
Правдиві оба останні коментарі. Ужгород чекає те, що зараз в Мукачеві, де куплені за Балогівські гроші мер і 90 відсотків міської ради чесно працюють на один клан в місті, а інші 10 відсоткі БЮТ, Фронт змін, ПР переживають за свою шкуру, мовчать і думають, щоб і їм дещо перепало від барського столу. Нічого голосувати на виборах за гроші, але це не означає, що не треба брати гроші...

Ужгородко 2012-02-12 / 21:52:49
Честована компанія, що за питання? І до кого? Хто бюлетені в урну закидував, вибираючи з двох мультимільйонерів з кримінальним минулим, а не нормальних людей. Мадяре з Шарошпатака, чи словаки з Собранце. Наші продажні русини. А зараз сербайте, те що маєте. Ну і я з вами, звичайно, куди ж подітися, та ще і з дітьми. А головний кукловод недавно у Кисельова виступав-дебютував-позорився сам та й нас з вами. Хто крайній. До мене недавно далекий родич звертався з проханням допомогти працевлаштувати синка в ДАІ бо там чоловіком буде. Як вам така постановка? І це на 90% населення має схоже мислення. І що нас далі чекає, а ви за якісь 1,5 мільйона на обслуговування котелень хай підняли. Як в садочку треба було по 200 грн. на вікна скидуватись, крім звичайно інших "дробязків", так і школі зараз "компенсуємо"затрати на обслуговування котелень, які проблеми.
Он післявчора "шефа" "Реформ ради майбутнього" спіймали на брехні-оборудці, яка дала-б можливість нн-ну кількість котелень на "автономку" перевести, і що, мовчать усі. Та з Польщі би на другий день депутати сейму розбігалися, як Керенський у жіночій юбці, спасаючись від праведного гніву платників податків. А тут бидло "моя хата з краю" і "щоб у сусіда корова здохла" мерзне і думає, що його лихо омине. Не омине, доказано і голодом в 30-х і в багатьох, а практично у всіх випадках історії нашої держави.

Ужгородець 2012-02-12 / 19:08:47
Шановні! Ламаєте голову наче в іншій країні живете. Ви що, не памятаєте як вибори проходили, як голоси куплялись? Чи може за свою професійність та високоморальність обрано мера. Погорелов був обраний за Балогине бабло. Для початку, в подяку за підтримку на виборах, дозволив Трикуру та Чубірці обставити себе на ключових посадах Балогівськими людьми. А тепер розмова проста! Або відпрацьовуй, або гони бабки з відсотками. Погорелов спробував до регіоналів відскочити. Не помогло. Там де гроші, політики не має. От і ламає голову як вернути борг. А той хто дав гроші на вибори, так просто з гачка зістрибнути не дасть. Його шавки вставлятимуть палки в колеса постійно! Та ще й подаватимуть це як хвилювання за народ. А причина тут банальна - пиріг не поділили! Жадність взяла верх!

депутат 2012-02-11 / 18:02:13
Так Щадею Погорелов взагалі до лампочки - його секретарем міської ради депутати вибрали, і знімають тоже депутати - тому і не боїться прижимати нашого мера-афера

Вітя 2012-02-10 / 20:34:33
Я взагалі не розумію Щадея! Спочатку в Погорєлова яйцями жбурляв а потім попав до нього секретарем!? Як таке може бути?

Сторонній 2012-02-10 / 20:19:23
Щадей несе відповідальність за обрання мером Погорєлова. Він що раніше не знав, що той афер? Просто тепер відпрацьовується схема по усуненню Погорєлова. В.о. буде Трикур. А Щадей вестиме сесії і підписуватиме їх рішення.

Ужгородка 2012-02-10 / 19:46:20
Это "обычный"-криминальный деребан, бюджет города на 80% рассасываеться по карманам "правильных" людей, не за нас же им "беспокоиться", если есть своя семейка у каждого, да и на выборы надо поднакопить бабла. А фамилии в списке Валіка Волошина - просто список "последователей" юльки.
Дай-то бог ....

Умка 2012-02-10 / 19:31:04
опа, а Щадей піариться!
на рівному місці: всьо дорожає, а я вас захищу!
маладєц, правдолюб!
що далі?

Дмитро 2012-02-10 / 19:16:04
А мені теж цікаво як повелися інші члени виконкому?!

Однозначно намутили тут щось у місті. от для чого пан мер у регіони вступив, щоб вони тепер його витівки крили. Криса він.

Валік Волошин 2012-02-10 / 17:24:54
Зачекайте. Троє з членів виконкому виступили проти бардака: В. Щадей, І. Курах, О. Волосянський. У виконкомі ще є: Трикур,
Геворкян, Варцаба, Вовканич, Грузіна, Мощак, Бадида, Панасенко,
Пьянков, Фленько, Холодняк, Чубірко, Цьока, Савицький. Вони підтримали аферу чи утрималися?

Чиновник 2012-02-10 / 16:22:38
Чистої води кримінал, який без проблем проходив у минулі роки, зараз проблема - брак коштів. В МУКАЧЕВІ ідуть іншим шляхом: розморозило опалення в декількох освітніх закладах міста, зараз пробують збирати гроші на ремонт з зарплат працівників, а потім ці гроші спишуть з бюджету і покладуть в кишені.

Ігор Баран 2012-02-10 / 14:07:10
Який поточний ремонт нових автономок ? Щадею плюс

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 1
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини