Чопська митниця порушила 20 справ на мільйон

Цієї середи (08.02.2012) у прес-центрі Закарпатської ОДА відбулася спільна прес-конференція під егідою керівника краю Олександра Ледиди, керівників правоохоронних, контролюючих та фіскальних органів з представниками мас-медіа.

Чопська митниця порушила 20 справ на мільйон

Приводом для даного заходу стали нещодавні зміни в законодавстві України, що стосуються кримінальних злочинів у сфері економіки та господарської діяльності.
Відомо, що з 17 січня цього року вступили в дію ряд змін, внесених на законодавчому рівні, в Кримінально-процесуальному, Кримінально-виконавчому та Митному кодексів України про адміністративні правопорушення. Зміни стосуються заміни кримінальної відповідальності (покарання) на застосування штрафних санкцій, тобто декриміналізації деяких економічних злочинів.

Відтепер 16 видів злочинів виключені із розділу VІІ Кримінального кодексу України «Злочини у сфері господарської діяльності» та віднесені до адміністративних правопорушень. Ще у майже 30-ти випадках в Кримінальному кодексі замінені покарання за господарські злочини з позбавлення волі та виправних робіт на штрафи.

Розмір штрафів у даній категорії злочинів, в залежності від тяжкості вчиненого, відтепер сягають від 1-2-х тисяч неоподаткованих мінімумів громадян (17-34 тис.грн.) до 50-ти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян (850 тис.грн.).
Про основні зміни, що стосуються митного законодавства, журналістів ознайомив начальник Чопської митниці Олександр Похилько. «По-перше, це декриміналізація так званої товарної контрабанди. Злочином на сьогодні може вважатись лише переміщення через митний кордон України культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї та боєприпасів, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, - повідомив Олександр Іванович».

До речі, така позиція законодавчо узгоджується із європейською практикою притягнення до кримінальної відповідальності лише за соціально-небезпечну контрабанду предметів, вилучених із легального обігу та контрабанду культурних цінностей. У разі виявлення правопорушення, через суд приймається адміністративне рішення, товар конфіскується, а на правопорушника накладається штраф.

«По-друге, - продовжив головний митник Закарпаття, - підвищення рівня відповідальності за такі правопорушення митних правил, як: переміщення поза митним контролем (ст.351 МКУ), приховування від митного контролю (ст.352 МКУ), зберігання, перевезення чи придбання товарів, транспортних засобів, ввезених на митну територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю (ст.353 МКУ)»

Вчинення таких протиправних діянь відтепер тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі не менше 100 відсотків вартості цих товарів та їх обов’язкову конфіскацію, а також конфіскацію товарів із спеціально виготовленими сховищами та транспортних засобів, що використовувалися для переміщення товарів через митний кордон України.

Насамкінець свого виступу Олександр Похилько зауважив, що такі новації суттєво збільшать надходження до бюджету за рахунок вартості конфіскованих товарів та штрафів.

Станом на 08.02.12 Чопською митницею вже запроваджено 20 справ про порушення митних правил за ст.ст.351, 352 Митного кодексу України на загальну суму мільйон гривень. Наразі здійснюються провадження по цим справам, які будуть направлені в судові інстанції для остаточного рішення, - повідомила Закарпаття онлайн прес-секретар Чопської митниці Вікторія Сенгетовська.
 

08 лютого 2012р.

Теги: митниця, кримінал

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

14:54
У Костилівці на Рахівщині троє грабіжників у масках і зі зброєю погрозами вбивством відібрали в 79-річної жінки $8,5 тис. і "ювелірку"
17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
» Всі новини