Мирослава Каламуняк: Довіра – категорія не лише моральна, а й економічна

Останнім часом у моду повертаються прості, відомі нам з давніх давен тканини – льон, ситець. Хотілося б, щоб і серед політиків «модними» стали порядність і чесність перед суспільством і між собою.
Докладніше про моду в одязі і політиці «СЗ «Паланок» запитав директора ЗАТ «Ужгородська швейна фабрика», депутата облради Мирославу Каламуняк.

Мирослава КАЛАМУНЯК.
Мирослава КАЛАМУНЯК.
— Мирославо Михайлівно, на дворі вже практично літо. Звісно, одягу потрібно менше, та все ж які новинки для нинішнього сезону підготувала Ужгородська швейна фабрика?

— Особливість і перевага нашої роботи – щосезону маємо щось нове. Літні колекції одягу завжди приємніше і цікавіше шити і продаються вони краще. Нинішня колекція, як завжди, з натуральних тканин, ми нарешті працювали з ситцем, а це для фабрики рідна тканина, багато льону. До того ж, колекція дуже жіноча – у ній мало брюк, хоча вони, як правило, добре продаються, зате багато платтів, спідниць.

Ми вже отримали перші результати продажу літньої колекції – маємо зростання на 80% і це просто чудовий результат. Проте… ми вже живемо майбутнім — на фабриці завершується підготовка осінньо-зимової колекції на сезон 2007-2008 років, яку у червні почнемо відшивати. Тому якраз намагаємося запропонувати жінкам щось особливе, здивувати, вгадати настрої, смаки.

— Які модні тенденції в одязі можете відзначити і порадити закарпатцям?

— Ми зауважили і, ризикнувши, повторили у власній колекції, що нині немає різниці між модою для 18-річних і для 50-річних. Мода стала настільки демократичною – мабуть такий у нас демократичний час, що немає якихось рамок – це модне, а те – ні. Немає і яскраво вираженого кольорового спектру – все ще в моді салатові кольори, актуальними стали яскраво сині, але присутні і білий, і рожевий, і, як завжди, класика – чорний. Тішить, що повертається горошок, і він уже є в нашій літній колекції, а ще більше буде в осінній. До речі, у Парижі кожен бутік вважає за необхідне мати бодай сумочку чи парасольку в горошок.

— Ще одна «мода» останнього часу, яка стосується політики, — розпуск Верховної Ради Президентом. Як оцінюєте цей крок глави держави з точки зору керівника чималого підприємства?

— Звичайно, будь-які серйозні, радикальні дії на рівні держави, у сфері державної політики позначаються на роботі економічних структур, зокрема промислових підприємств. Хоча, дякувати Богу, наше підприємство поки не відчуло особливого дискомфорту.

Проте я задумуюсь над іншим — що було б, якби Президент — такий толерантний, демократичний, схильний до переговорів і пошуків компромісу, не зважився і не прийняв це радикальне рішення. Чи влаштувало б це українців, бізнесові структури? Події, які останнім часом відбувалися в парламенті, виходили за будь-які рамки і порушували всі можливі – конституційні, людські і моральні норми. Перехід депутатів з однієї політичної сили в іншу, цинічне перекуповування депутатів, порушили політичну рівновагу і довіру виборців, яку вони висловили тим чи іншим партіям на минулорічних виборах. Вважаю, Президент не міг не реагувати. Він досить довго намагався домовитись, попереджував, переконував, але брутальні дії проурядової коаліції змусили, саме змусили Президента розпустити Верховну Раду і розпочати переговори. Власне, він все ще намагається йти демократичним шляхом, діяти методами домовленостей, шукати компроміси.

— А з точки зору політика, депутата обласної ради? Адже у нас Партія регіонів працює в обласній раді в єдиній коаліції з «Нашою Україною»...

— Думаю, що було б неправильно політичні стандарти, які існують на вищому, державному рівні, механічно переносити на місцеві рівні. Якщо депутати з Партії регіонів, так само як депутати з інших партій, хочуть працювати на користь області, району чи міста, не можна нав’язувати думку, що вони погані тільки тому, що перебувають в іншій партії, а тим більше, що політичні опоненти є ворогами. Ми -- партнери, працюємо на розвиток регіону і покращення добробуту всіх закарпатців, а не тільки прихильників якоїсь однієї політичної сили.

— Опоненти Віктора Ющенка весь час наголошують, що дострокові вибори недоцільно проводити саме з точки зору економіки. Мовляв, це дестабілізує ситуацію в країні, негативно позначиться на зростанні виробництва. Поділяєте цю точку зору?

— Я особисто не перебільшувала б вплив дострокових виборів на економіку. У розвинутих демократичних країнах демократичні вибори — явище абсолютно нормальне. Думаю, що негативну думку про них породжують і активно пропагують саме ті політичні сили, які бояться втратити владу. Тому вони і відтягують цей процес. Якщо це заважає економіці, шкодить -- то давайте швидше це пройдемо і не будемо нагнітати проблеми в державі. Вибори обов’язково відбудуться і ми працюватимемо в стабільній, у тому числі, політично стабільній державі. На жаль, демократичні перетворення не проходять безболісно, однак вже ніхто не сумнівається у їх необхідності. Ми обов’язково це подолаємо!

— Незабаром офіційно розпочнеться парламентська виборча кампанія, які аргументи ви, як представниця «Нашої України», будете наводити людям, щоб переконати їх віддати свій голос саме за партію Віктора Ющенка?

— Думаю, особливо переконувати не буде потреби, адже саме в нинішній ситуації яскраво видно всі плюси і переваги нашої політичної сили. Тим більше на Закарпатті, де всі ми бачимо позитивні кроки нашої влади. А саме з іменем нинішнього Президента України Віктора Ющенка, з його баченням розвитку держави, асоціюється і політична партія «Наша Україна».

Суспільство стало більш демократичним, просто ми дуже швидко звикаємо до хорошого і не задумуємось як було раніше. Маємо свободу слова. Хлопці в армії служать тільки 11 місяців. Суттєво збільшено виплати при народженні дитини. Пенсії підвищили до мінімального прожиткового мінімуму. Звичайно, це не багато, але зростання відбувається постійно. Так само, як і зростання зарплат бюджетників. Хтось, може, заносить це в актив нинішнього уряду, але ми пам’ятаємо, що саме Президент Віктор Ющенко наполягав на збільшенні виплат під час бюджетного процесу. Члени ж коаліції прийняли державний бюджет, згідно з яким незначне підвищення зарплат і пенсій мало відбутися лише у грудні, тобто люди, фактично, отримали б ці гроші у 2008 році.

Очевидно, одна з основних причин нинішньої ситуації в Україні полягає у кризі довіри. А як показує досвід економічно успішних країн – довіра – категорія не лише моральна, а й економічна. Можливо, саме через кризу довіри минулого року так довго створювалася коаліція. А Президент, виходячи з моральних критеріїв, намагався знайти спільну мову з Віктором Януковичем. Але навіть підписаний документ – Універсал той одразу ж почав порушувати. І нині укази Президента, намагання провести дострокові вибори спрямовані, у тому числі, якраз на відновлення довіри людей до політиків.
Лариса ПОДОЛЯК, "Старий Замок "Паланок", Мукачевo.net
22 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини