На Закарпатті засудили молодих грабіжників, що нападали на жінок

Одними з найпоширеніших злочинів на Закарпатті, поруч із крадіжками, залишаються пограбунки. За інформацією управління карного розшуку УМВС України в Закарпатській області, торік в краї було зареєстровано 205 грабежів. Міліція встановила особи 155 зловмисників, 41 з яких заарештовано. 130 затриманим нападникам уже пред’явлено обвинувачення і справи направлено на розгляд у суд.

На Закарпатті засудили молодих грабіжників, що нападали на жінок

 

Уже цьогоріч маємо в області 16 пограбунків, за якими встановлено особи 17 зловмисників, 9 з яких заарештовано.

Як свідчить статистика, злочини цієї категорії зазвичай вчиняють раніше судимі особи, молоді люди з наркотичною або алкогольною залежністю. Нерідко напади скоюються під дією чергової дози спиртного або наркотиків. Жертвами грабіжників здебільшого стають самотні перехожі: жінки, підлітки, люди похилого віку. Інша група ризику—захмелілі відвідувачі звеселяючих закладів, які через надмірну дозу спожитого алкоголю теж не здатні вчинити серйозний опір нападнику а, головне, опісля мало що пам’ятатимуть про те, що з ними сталося…

Аби не «засвітитися» у власному населеному пункті, грабіжники часто їздять на свій злочинний промисел в інше місто, де їх ніхто не знає в обличчя. От і два персонажі цієї кримінальної історії, остаточний  вирок по якій нещодавно виніс Апеляційний суд Закарпатської області, теж їздили грабувати жінок на вулицях із Перечина до Ужгорода. На щастя, вже на третій своїй жертві грабіжники попалися міліції й понесли заслужене покарання.

Жителю райцентру Перечин Закарпаття Олександру—лише 22. Сам він уродженець аж далекої Киргизії, переїхав свого часу з батьками на Закарпаття. Працювати хлопець  не хотів, вів антисоціальний спосіб життя: пиячив, дебоширив. За що й поплатився. Кілька років тому був затриманий міліцією за скоєння хуліганства й вироком Перечинського районного суду у липні 2009 року засуджений за  ч. 1 ст. 296 КК України («Хуліганство»). Феміда тоді поставилася до молодика досить поблажливо, присудивши два роки позбавлення волі із застосуванням випробувального терміну, тобто покарання він отримав умовне. Однак ця поблажливість аж ніяк не пішла хлопцеві на розум. Він і далі робив біду. Зокрема, взявся за пограбунки. Напарником у своєму злочинному ремеслі Олександр обрав на два роки молодшого перечинця Івана. Цей хлопець раніше не судимий, після школи працював підсобником на місцевому лісокомбінаті. 

І от тепер друзяки вирішили роздобути  «легкі» гроші. Маршруткою дісталися Ужгорода, де стали нападати на вулиці на самотніх перехожих жінок. Обравши жертву, що мала при собі сумочку, ішли за нею, вичікуючи, доки та зайде в темне малолюдне місце, й нападали.

Першою жертвою перечинських грабіжників листопадового вечора стала ужгородка Валентина, котра поверталася з роботи додому. Напад на неї вчинили близько півдевятої вечора біля  під’їзду будинку на вул. Минайській в Ужгороді. Один із нападників, згаданий Олександр, схопив потерпілу за шию й здавив її. Другою рукою затулив рот, аби жертва не кричала. Жінка впала на коліна на землю, а напарник бандита, той самий Іван, вихопив з її рук сумочку. Після цього обидва грабіжники розтанули в темряві. Відбігши подалі від місця скоєння злочину, перевірили вміст сумки. У гаманці було лише десять євро, а в сумці знайшли флешку до комп’ютера, жіночий косметичний набір, шкіряні рукавиці, сонцезахисні окуляри та документи. Загалом потерпілій було заподіяно матеріальну шкоду на суму 3200 гривень.

Не знати, як поділили подільники награбоване, однак через три дні вони вже знову були в Ужгороді. Цього разу з інтервалом у півгодини жертвами зловмисників стали аж дві ужгородки. Спершу на вул. Пестеля вони підстерегли жительку обласного центру Ірину. Діяли за аналогічним сценарієм: один затулив рота й душив, інший відбирав сумку. Цього разу поживою нападників став мобільний телефон «Сіменс» із   зарядним пристроєм, жіночий косметичний набір, а також приладдя для стрижки волосся (потерпіла працювала перукарем). Загалом заподіяні збитки склали понад півтисячі гривень.

Перевіривши вміст сумочки й побачивши, що грошей там нема, бандити вирішили вчинити повторний напад, аби не повертатися додому з порожніми руками.  Через півгодини на перехресті вулиць Капушанська–Погорєлова напали на жительку міста Анастасію. У гаманці жертви знайшли лише 19 гривень, зате в сумці, крім косметики, були аж два дорогі мобільні телефони  «Нокіа» та «Самсунг», окуляри,  два музичних СД диски, а також ключ від квартири та документи. Загалом потерпілій було заподіяно матеріальну шкоду на суму понад чотири тисячі гривень.

На момент скоєння другого пограбунку міліція вже знала про перший, тому в цей район було направлено патрулі. Таким чином на місці пригоди було затримано згаданих перечинців і доставлено в міськуправління. Далі обох їх заарештували, порушивши кримінальні справи за ст. 186 ч.2 Кримінального кодексу України («Грабіж»). Грабіжникам предявили обвинувачення за трьома епізодами. Вони в усьому зізналися, до того ж і потерпілі опізнали своїх кривдників і вкрадені речі. Було вилучено й речові докази скоєння злочинів. Після закінчення розслідування справу направили в суд.

У травні минулого року вироком Ужгородського міськрайонного суду обох грабіжників було засуджено. Олександр одержав чотири з половиною роки позбавлення волі, його молодший подільник—на рік менше.

Обидва засуджені подали апеляції, в яких просили їх амністувати, посилаючись на те, що вони визнали свою вину й щиро розкаялися,  активно сприяли слідству, відшкодували потерпілим заподіяну шкоду й ті до них не мають претензій…

Натомість представник прокуратури вважав вирок щодо грабіжників занадто мяким і з цих міркувань просив його скасувати, а саму справу направити на новий розгляд.

Заслухавши доповідь судді про суть вироку, доводи сторін,  перевіривши матеріали кримінальної справи, колегія суддів Закарпатського апеляційного суду у складі: головуючий – І. Стан, судді -  М.Машкаринець та Н.Мишинчук, розглянувши наприкінці січня ц.р. подані апеляції, залишила засудженим попередні терміни увязнення. Вирок стосовно грабіжників набув законної сили.

Володимир Павлюх, СЗГ УМВС України в Закарпатській області
 

02 лютого 2012р.

Теги: грабіжник, жертва

Коментарі

9952 2012-02-02 / 18:46:43

Admin, яке відношення має це все до розділу "культура"?


Ніякого. )) Адмін

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини