В Ужгороді святкували 50-річчя "Юності Закарпаття" і 90-річчя її керівника (ФОТО)

Ювілейний творчий вечір «Мої роки – моє багатство», що відбувся в Ужгороді, був присвячений 90-річчю художнього керівника заслуженого самодіяльного ансамблю танцю України «Юність Закарпаття» обласного Будинку культури профспілок, народного артиста України Михайла Суслікова та 50-річчю створення цього аматорського колективу.

ореографічна композиція «Молдавія»;
ореографічна композиція «Молдавія»;

Того суботнього дня в Закарпатському обласному державному українському музично – драматичному театрі імені братів Шерегіїв був аншлаг. Сотні різних за віком шанувальників хореографічного мистецтва прийшли на ювілейний творчий вечір «Мої роки – моє багатство», присвячений  90-річчю художнього керівника заслуженого самодіяльного ансамблю танцю України «Юність Закарпаття» обласного Будинку культури профспілок, народного артиста України Михайла Суслікова та 50-річчю створення цього аматорського колективу. За десятки  років творчої діяльності  самобутній колектив з успіхом представляв хореографічне мистецтво України і Закарпаття  на фестивалях, гастролях, у концертах  у Канаді, Югославії, Франції, Великобританії, Анголі, Італії, Чехословаччині,  Угорщині, Румунії, Польщі, на Кіпрі, в  інших країнах. Він був володарем гран-прі міжнародних фестивалів у Парижі (Франція), Бєлграді (Югославія), Зеленій Гурі (Польща), Лангароне (Італія).

Ювілярів тепло вітали заступник голови Закарпатської облдержадміністрації  Іван Качур, голова облпрофради Іван Король, керуючий справами апарату обласної ради Михайло Попович, представники творчої інтелігенції нашого краю. Було зачитано привітання на адресу одного з кращих аматорських колективів профспілок України та його незмінного керівника від Голови Федерації профспілок України Юрія Кулика. Начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Глеба презентував книгу  «Батя» про Михайла Суслікова, автором якої є відомий закарпатський культурознавець Василь Кобаль.

Гості неповторного святкового дійства побачили чудові номери у виконанні ансамблю «Юність Закарпаття» - хореографічні композиції «Росія», «Молдавія», «Свято в Карпатах»,  танці «Легенда Карпат», «Єврейське весілля», «Гапак», які супроводжувалися аплодисментами, що переходили в овації.  Спалах емоцій, як завжди, викликала хореографічна знахідка, яка має назву «хвиля Суслікова», коли в одному з танців виставлені на сцені  в один ряд танцюристи рухами імітували хвилі бурхливої ріки Тиси.

Вдало вписалися в концертну програму виступи відомих в області і за її межами хореографічних колективів, якими керують  талановиті учні відомого балетмейстера – його дочка Людмила Петрецька, Євген Брежинський, Олена Камінська, Михайло Шютєв – зразкового дитячого ансамблю  танцю «Веселка» обласного Будинку культури профспілок, студії сучасного танцю «Корпорація друзів», народної студії сучасного танцю  «Бліц» ПАДІЮНУ, народного ансамблю угорського танцю «Сонях» Ужгородського коледжу культури і мистецтв,  зразкового дитячого ансамблю танцю «Потічок» будинку культури с. Кам’яниця Ужгородського району, а також заслуженого артиста України Сергія Барвіка – Карпатського та народного артиста України Петра Матія. А імпровізованому танцю у виконанні гордості української хореографії, народних артистів України Клари Балог  і Михайла Суслікова, які ще 60(!) років тому танцювали разом  на обласній сцені глядачі аплодували стоячи.

Отже, чудове свято аматорського мистецтва вдалося на славу. А в  обласному Будинку культури профспілок  (директор Ганна Табакович) було влаштовано виставку до ювілею ансамблю та його художнього керівника.

- Такими колоритними особистостями, як Михайло Львович Сусліков і його самобутній колектив можна тільки гордитися, - говорить головний спеціаліст управління з гуманітарних питань  та роботи з молоддю апарату ФПУ Наталія Кравченко, яка була присутня на концерті. – Вони вписали в історію самодіяльного  мистецтва профспілок України яскраву сторінку. А захоплюючий творчий вечір «Мої роки – моє багатство» - ще одне підтвердження цьому.

Єврейське весілля

Хвиля Суслікова

Ювіляр у колі молодих танцюристів

 

Сергій Баранчиков, Обласна рада профспілок Закарпаття

26 січня 2012р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини