Внука Петра I виховував виходець із Закарпаття

На Закарпатті знають про свого відомого земляка Івана Зейкана, вченого, перекладача, дипломата. Щоправда, про нього є зовсім небагато відомостей. Адже досі точаться суперечки щодо того, де народився Іван Зейкан: у селі Карачин теперішнього Виноградівського району чи у селі Імстичеве Іршавського. Колишня вчителька української мови Ганна Орос з Імстичевого, досліджуючи у бібліотеках та в архівах історію села, впевнена: він народився у них. Цей факт підтверджує і те, що рід Зейканів веде свій початок з 15 століття саме з цього села, яке їм подарував угорський князь. Тим паче, як каже Ганна Юріївна, і дотепер більшість селян має таке прізвище.

Відомо, що Іван Зейкан народився 1670 року. Освіту здобував у Відні, Празі та Регенсбурзі, де вивчав слов’янські мови, латинь, філософію, добре володів угорською, німецькою, французькою. Перебуваючи у Відні, він звернувся в російське посольство з проханням прийняти його на службу як перекладача. При дворі Петра І Зейкан перебував з 1698 по 1727 рік. Видатні дипломати Росії високо цінували його як перекладача та вченого. Він супроводжував двоюрідних братів Петра І, Наришкіних, у наукових поїздках в Англію, Францію, Голландію, Італію, Іспанію. При царському дворі Іван Зейкан прославився як талановитий педагог, на що звернув увагу сам імператор. Тому протягом трьох років був призначений вихователем Петра ІІ, внука Петра І. Після того, як Меншикова усунули від влади, Іван Зейкан 1727 року виїхав на Закарпаття, до села Карачин на Виноградівщині, давши перед тим розписку, що не буде нічого писати проти Росії. До речі, перед від’їздом з Росії Зейкан відправив своїх синів до Угорщини з бочками золота й срібла, які нібито сховав воєвода Дмитро Рац, однак коли Рац відмовився повернути скарби, Зейкан розпочав судову тяганину проти воєводи, але смерть позивача 1739 року перервала цей процес. Жодні архівні дані, які вивчала Ганна Орос, не проливають світла на те, де похований дипломат. Можливо, як припускає місцевий краєзнавець, у східній Угорщині – саме звідти через Інтернет відгукнулося понад сто п’ятдесят Зейканів. Невідомо також, як виглядав видатний перекладач – не знайдено жодного його портрета.

Більше про історію села Імстичеве (зокрема, і про його відомих вихідців) можна було б дізнатися з дослідження, яке ще два роки тому підготувала до друку Ганна Орос. На жаль, коли побачить світ книжка 72-річної Ганни Юріївни – невідомо. Як завжди, на добру справу немає коштів..

Олена Павлюк, Вісник+К

25 січня 2012р.

Теги: Іван Зейкан, Петро І

Коментарі

Русин1 2012-01-25 / 20:58:44
Родился Иван Зейкан в 1670 г. в селе Имстичево в Угорской Руси. Уехав рано из дома, жил какое-то во Львове, Праге, Вене и Регенсбурге. Досконально знал философию, латынь, немецкий, французский, венгерский и славянские языки. В 1697 году в Европу прибыло так называемое «Великое русское Посольство» во главе с молодым царем Петром. В период пребывания Посольства в Вене Иван Зейкан пришел с челобитной к государю, был благосклонно выслушан и уже через месяц получил серьезное дипломатическое поручение при переговорах между Турцией и Священной Лигой России, Австрии, Польши и Венеции. Официально в делегации «В.П. посольсва» он, совместно с Иваном Лаховичем и Петром Вульфом занимали пост переводчиков (первый осуществлял перевод с турецкого на русский, а латынский текст переводили Вульф и Зейкан). Вплоть до 1727 года он добросовестно нес службу при дворе Петра I. Авторитет этого русина в глазах российского императора был настолько высок, что 17 мая 1722 года Петр I милостиво обратился к нему с таким письмом: «Господин Зейкан! Понеже время приспело учить внука нашего, того ради, ведая ваше искусство в таком деле и добрую вашу совесть, определяем вас к тому; которое дело начни с Богом по осени, а именно в октябре или в первых числах ноября, конечно. Петр I». В помощники И. Зекану приставили дьяка Семена Марвина.
Исходя из доступных нам источников, занятие воспитанием царского отпрыска сослужило Зейкану дурную службу. По проишествии некоторого времени Петр I проверил знание внука и пришел в ярость: тот не умел объясняться по русски, немного знал язык немецкий и латынь (заслуга Зекана) и гораздо лучше – татарские ругательства. Император, как водитя, лично поколотил дьяка и Зейкана, но более достойных наставников Петр Алексеевич так и не нашел.
При дворе российских царей Иван Зейкан жил и работал до 1727 года, выполняя кроме всего прочего различные дипломатические поручения – не без его участия проходили переговоры между Россией и Венгрией. Видимо бесследно не опрошел опыт воспитателя (Зейкан служил также в качестве наставника и гувернера двоюродных братьев Петрп Великого- Александра и Ивана Нарышкиных).
Источники утверждают, что И.Зекан был также учителем отца известного поэта О.П.Сумарокова.
После смерти Петра I в России начинаются так называемые дворцовые перевороты, Зекан попадает в опалу. Все его имущество конфисковывают , а самого высылают на Родину- Подкарпатскую Русь (Венгрию).
Позже И.Зейкан неоднократно пытался вернуться в Россию , но поскольку Австро-Венгрия в те времена в отношении России была весьма недружественной в возвращении ему было отказано….

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини