Результати роботи органів прокуратури Закарпатської області за 12 місяців 2011 року – прес-реліз

Результати роботи органів прокуратури Закарпатської області за 12 місяців 2011 року – прес-реліз
Прес-реліз
Результати роботи органів прокуратури Закарпатської області за 12 місяців 2011 року


Слідство прокуратури

Впродовж минулого року в провадженні слідчих органів прокуратури області перебувало 645 кримінальних справ, з яких 361 або 56% закінчено розслідуванням.
За результатами розслідування 329 кримінальних справ (або 91,1%) направлено до суду з обвинувальним висновком, 22 (6,1%) - для звільнення від кримінальної відповідальності за нереабілітуючими підставами, 9 (2,5%) справ - провадженням закрито, ще 1 справу скеровано до суду для застосування примусових заходів медичного характеру.
Протягом указаного періоду органами прокуратури області до суду з обвинувальним висновком надіслано 74 кримінальні справи про злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини (23%), з яких 18 - щодо невиплати заробітної плати (23,1%), 51 або 15,8% - за фактами привласнення, розтрати майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, 78 справ - про зловживання владою та перевищення службових повноважень (24,2%), 52 чи 16,1% - про службову недбалість, 28 - за фактами одержання хабарів (8,7%), 11 або 3,4% - проти авторитету органів державної влади і місцевого самоврядування, 9 - про злочини проти правосуддя (2,8%), 8 - проти безпеки виробництва (2,5%), а також 4 справи (1,2%) - у сфері господарської діяльності, у тому числі 1 - про легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом.
Із направлених до суду кримінальних справ, 38 - про корупційні злочини, що складає 11,8%, 45 справ - про злочини, вчинені у сфері земельних правовідносин (14%), 44 або 13,7% - у бюджетній системі, 55 (17,1%) - про злочини, вчинені у місцевих радах та їх виконавчих комітетах, по 10 - в органах внутрішніх справ та в органах Держземагентства, 7 - у місцевих державних адміністраціях, 3 справи - про злочини, вчинені суддями, по 1 - в митних органах та органах МНС.
За закінченими кримінальними справами у ході досудового слідства відшкодовано 8 млн. 843 тис. грн., що складає 37%, інтересам держави та територіальних громад - 6 млн. 517 тис. грн. або 35,7%, та 24,5% або ж 293 тис. грн. - у справах про корупційні злочини. Накладено арешт на майно обвинувачених вартістю 6 млн. 954 тис. грн., пред’явлено позови на суму 8 млн. 329 тис. грн.

Боротьба з корупцією

Органами прокуратури області поточного року вживались заходи щодо протидії кримінально-караній корупції та хабарництву. До суду скеровано 38 кримінальних справ указаної категорії, з яких 20 - про одержання хабарів, 12 - за фактами зловживання владою та службовим становищем, 5 - про розкрадання майна, 1 - про перевищення службових повноважень.
До кримінальної відповідальності притягнуто 41 суб’єкта корупційних злочинів, з них 7 державних службовців, 16 посадових осіб органів місцевого самоврядування 3-5 категорії, 4 депутатів місцевого рівня, 7 працівників органів внутрішніх справ, 1 службовця облдержадміністрації, по 1 працівнику системи охорони здоров’я та системи транспорту, 1 керівника юридичної особи.
Органами прокуратури закінчено розслідуванням актуальні кримінальні справи.
До прикладу, відділом нагляду за виконанням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції та досудовим слідством прокуратури області направлено до суду із обвинувальним висновком кримінальну справу за обвинуваченням начальника територіального управління Головавтотрансінспекції у Закарпатській області, який в період січня-вересня 2011 року щомісячно одержував від директора ТОВ „Транс-Уж” Кулі О.П. хабар на загальну суму 16500 грн. за сприяння у здійсненні вказаним товариством господарської діяльності пов’язаної із наданням послуг по перевезенню пасажирів.
Корупційними злочинами завдано збитків на суму 3.4 млн. грн. По закінченим справам пред’явлено позовів на суму 766 тис. грн., з них по справах органів прокуратури 161 тис. грн.
Накладено арешт на майно на загальну суму 2 695109 грн., з них 258 000 грн. по справам прокуратури.

Стан роботи правоохоронних органів щодо протидії корупції
(адміністративні корупційні правопорушення)


Після набрання чинності ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції» правоохоронними органами області складено та направлено до суду 26 протоколів про адмінправопорушення з ознаками корупційних діянь, з яких – 18 органами прокуратури області, 4 - УБОЗ в Закарпатській області, 3 - УСБУ в Закарпатській області та 1 протокол - ВВБ при ДПА в Закарпатській області.
Таким чином, хоча Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції» прокуратура визначена як координаційний орган, 73 % (18 з 26) усіх протоколів про адмінправопорушення з ознаками корупційних діянь складено саме працівниками прокуратури, а не іншими суб’єктами у сфері протидії корупції.


Правозахисна діяльність щодо забезпечення захисту прав і свобод громадян та інтересів держави

Органами прокуратури області упродовж поточного року вживалися організаційно-практичні заходи направлені на покращення правозахисної діяльності, особливо на пріоритетних її напрямках.

Оплата праці

З метою ефективної реалізації правозахисної функції та її активізації у сфері дотримання конституційних прав громадян в даному напрямку прокуратурою області вжито ряд заходів організаційного та практичного характеру спрямованих на її покращення.
Розмір заборгованості із виплати заробітної плати в Закарпатській області станом на 1 грудня 2012 року становить 13,6 млн. грн.
Протягом поточного року органами прокуратури області з питань порушень трудового законодавства порушено 33 кримінальні справи, з яких 25 скеровано до суду, розглянуто 238 приписів та подань, за результатами розгляду яких відшкодовано 15 319 тис. грн., до відповідальності притягнуто 43 осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, у т.ч. 12 посадових осіб контролюючих органів та 183 особи підприємств, установ, організацій.

Внески до ПФУ і єдиному соціальному внеску

Прокурори адекватно реагували на порушення законодавства у цій сфері. Так, з питань невчасної сплати внесків до ПФУ прокурорами порушено 7 кримінальних справ, з яких 4 направлено до суду, внесено 123 приписи та подання, за результатом розгляду яких відшкодовано 6 170 тис. грн., до відповідальності притягнуто 31 особу органів влади та місцевого самоврядування, у т.ч. 7 посадових осіб контролюючих органів та 8 осіб підприємств, установ, організацій.
До прикладу, за документи прокурорського реагування, ВАТ „Мукачівський завод Точприлад” погашено заборгованість по внесках до ПФУ в сумі 1 млн.141 тис.грн. та притягнуто до відповідальності 2 посадовців.

Охорона здоров’я

Прокуратурою області приділяється постійна увага здійсненню правозахисної діяльності у сфері охорони здоров’я. Вжито ряд заходів організаційного характеру.
Всього за результатами перевірок у сфері охорони здоров’я протягом поточного року порушено 1 кримінальну справу, розглянуто із вжиттям заходів 39 приписів та подань, задоволено 2 протести, за актами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 23 посадових осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, у тому числі 13 посадових осіб контролюючих органів, а також 46 посадових осіб підприємств, установ, організацій.
При проведенні перевірок додержання вимог Законів України „Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживання ними”, „Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори” виявлялись факти порушення законодавства щодо дотримання порядку обігу та використання наркотичних лікарських засобів та прекурсорів на усунення яких органами прокуратури області внесено 20 приписів та подань, до відповідальності за актами прокурорського реагування притягнуто 22 посадових осіб, в тому числі 4 посадові особи контролюючих органів.
Прокуратурою області виявлені порушення своїх обов’язків службовими особами Закарпатської обласної СЕС. До відповідальності притягнуто 8 головних лікарів райСЕС.

Охорона праці

З питань охорони праці органами прокуратури області порушено 6 кримінальних справ, 4 з яких направлено до суду, розглянуто 34 приписів та подань, задоволено 14 протестів, до відповідальності притягнуто 3 осіб органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, у т.ч. 1 посадові особи контролюючих органів та 59 осіб підприємств, установ, організацій.

Бюджет

Постійна увага приділяється питанням додержання в області бюджетного законодавства, у тому числі при закупівлі товарів і послуг за державні кошти.
Загалом протягом 2011 року прокурорами за результатами здійснення правозахисної функції у цій сфері порушено 37 кримінальних справ, по яких установлено збитків (згідно постанов про порушення) на суму понад 4 млн. грн., внесено 126 приписів і подань, уповноваженими посадовими особами розглянуто і задоволено 68 протестів, до відповідальності притягнуто 180 посадових осів, в т.ч. 11 – контролюючих органів, відшкодовано понад 500 тис. грн.
До прикладу, Хустським міжрайонним прокурором 19.09.2011 порушено кримінальну справу за ст.364 ч.2 КК України, стосовно посадовців відділу освіти Хустської РДА, які уклали новий договір на виготовлення проектно-кошторисної документації по коригуванню робочого проекту по реконструкції Кривської ЗОШ за виготовлення якого без відповідного рішення сесії районної ради оплатили з бюджетних коштів 136,5 тис. грн., чим заподіяли матеріальні збитки інтересам держави.

Податки

Всього за наслідками прокурорських перевірок упродовж поточного року органами прокуратури області у цій сфері порушено 2 кримінальні справи щодо суб’єктів господарювання, що допустили порушення вимог податкового законодавства (іноземне підприємство Петро-Карбо Хем-Мукачево” та ВАТ „Тячівське АТП 12141”. Внесено 113 приписів та подань, задоволено 21 протестів, до відповідальності притягнуто 38 посадових осіб, у тому числі 35 посадовців органів контролю, тобто здійснення правозахисної діяльності орієнтовано на виявлення порушень саме в діяльності органів контролю.

Банківська і кредитно-фінансова сфера

У полі зору органів прокуратури області постійно перебувають питання дотримання вимог законів у кредитно-фінансовій та банківській та сфері, в частині захисту інтересів держави, банківських установ та їх вкладників, про що свідчить наступне.
Протягом 2011 року за результатами перевірок при здійсненні правозахисної діяльності порушено 14 кримінальних справ, з яких 11 - направлено до суду. Всього по направлених до суду кримінальних справах встановлено збитків на загальну суму 1295 тис. грн., з яких в ході досудового слідства відшкодовано 451 тис. грн., а на іншу суму накладено арешт на майно.

Зовнішньоекономічна діяльність

Реагуючи на виявлені порушення у сфері ЗЕД органами прокуратури області порушено 1 кримінальну справу, внесено 18 приписів і подань, до відповідальності притягнуто 16 посадових осіб, в тому числі 12 посадовців органів контролю, за актами реагування відшкодовано 542 тис. грн., в тому числі 537 тис. грн. до бюджету.

Інвестування

Апаратом прокуратури області проведено перевірку по факту проведення розрахунків з використанням іноземних інвестиції при здійсненні будівництва клініко-діагностичного центру в с. В. Лази, Ужгородського району. Встановлено, що 01.12.2009 між замовником та підрядником укладено договір на виконання підрядних робіт по будівництву вказаного вище клініко-діагностичного центру, вартість робіт яким встановлено в сумі 8811000 грн. (еквівалентом – 1 100 000 доларів США).
Проте, як встановлено прокурорською перевіркою замовник, в порушення вимог валютного законодавства, без наявності відповідної ліцензії НБУ, здійснював розрахунки за виконані роботи в іноземній валюті на загальну суму 1 050 000 доларів США.
За наслідками розгляду внесеного апаратом прокуратури області припису, Ужгородською МДПІ вжито заходів та застосовані до замовника фінансові санкції на суму понад 8 млн. грн. На даний час, вказана сума оспорюється відповідачем.

Паливно-енергетичний комплекс

Питання дотримання на території області вимог законодавства про енергозбереження, у тому числі щодо здійснення розрахунків за спожиту електроенергію та природний газ, перебуває на постійному контролі у прокуратурі області.
Завдяки вжитими органами прокуратури області заходами заборгованість за надані послуги з постачання електричної енергії із 173 млн. грн. станом на 01.01.11 зменшилась до 133,1 млн. грн., а за спожитий природний газ відповідно із 138,2 млн. грн. до 132,6 млн. грн.
Протягом 2011 року за наслідками проведених перевірок з цих питань органами прокуратури області порушено 1 кримінальну справу, внесено 72 приписів та подань, опротестовано 19 незаконних рішень, до
відповідальності притягнуто 107 посадових осіб, у тому числі 43 посадовці органів контролю, погашено заборгованість на суму 7459 тис. грн.

Державна і комунальна власність

В ході здійснення правозахисної діяльності на даному напрямку у за 11 місяців 2011 року органами прокуратури області порушено 11 кримінальних справ, з яких 4 – направлено до суду, розглянуто із вжиттям заходів 32 приписи та подання, опротестовано 8 незаконних рішень, до відповідальності притягнуто 22 посадові особи, у тому числі 3 посадовці органів державного контролю, за актами прокурорського реагування відшкодовано 66 тис. грн., у тому числі 36 тис. грн. до бюджету.
До прикладу, 31.10.11 прокурором Тячівського району порушено кримінальну справу за ст.ст. 364 ч.2, 366 ч.2 КК України відносно службових осіб Солотвинської селищної ради, які, зловживаючи службовим становищем, шляхом службового підроблення, без згоди ДП „Солотвинський солерудник”, оформили право комунальної власності на нерухоме майно, що перебувало у державній власності – нежитлову будівлю ангару, чим державному підприємству заподіяно шкоду у розмірі 278967 грн.

Захист прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері

У поточному році відділом захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері прокуратури Закарпатської області вживались заходи організаційно-практичного характеру, спрямовані на активізацію правозахисної діяльності як безпосередньо відділу, так і підпорядкованих прокурорів.
Наслідком належно проведених організаційно-методичних заходів з питань охорони надр є порушення прокурорами Тячівського району, Хустським та Закарпатським природоохоронним міжрайонними 5 актуальних кримінальних справ за фактами незаконного видобування твердих корисних копалин – туфового каменю і глини, а також прісних підземних вод.
Результативні перевірки у поточному році були проведені відділом з питань додержання законодавства про охорону надр, лісових, водних ресурсів, об’єктів тваринного світу, а також поводження з відходами.
За наслідками перевірок порушено дві кримінальні справи, правопорушниками розглянуто із вжиттям заходів 6 приписів і подань, задоволено 3 протести, до бюджету відшкодовано 93 тис. грн. За актами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 29 посадових осіб, у тому числі 25 посадовців органів контролю.


Земельне законодавство

Органами прокуратури області та іншими правоохоронними органами вжито ряд організаційних та практичних заходів спрямованих на недопущення порушень вимог земельного законодавства органами місцевого самоврядування, виконавчої влади, контролюючими органами, іншими суб’єктами господарювання та фізичними особами.
Зокрема, проведеними перевірками встановлені факти порушення вимог чинного земельного законодавства органами місцевого самоврядування та територіальними підрозділами Держкомзему при наданні земельних ділянок у власність та користування, оформленні документів щодо їх приватизації або передачі в оренду.
Як результат, протягом 2011 року органами прокуратури області порушено 39 кримінальних справ, до суду скеровано 31, з них 25 порушених у 2011 році, розглянуто із вжиттям заходів 193 приписи і подання, задоволено 384 протести принесених на незаконні рішення та розпорядження органів виконавчої влади і місцевого самоврядування у сфері земельних відносин. За актами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 107 посадових осіб, з яких 47 контролюючих органів, у тому числі 40 – державного агентства із земельних ресурсів, 2- державного агентства лісових ресурсів, 4 – Державної екологічної інспекції; відшкодовано 2850 тис грн., в тому числі 2784 тис. до бюджету, попереджено незаконне надання земель загальною площею 589 га.
З порушених кримінальних справ: 7 - стосовно посадових осіб органів державного агентства із земельних ресурсів, 29 - відносно посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Органами прокуратури області на усунення порушень вимог земельного законодавства вживались також заходи цивільно - правового характеру.
Всього на усунення порушень вимог земельного законодавства органами прокуратури області до судів пред’явлено позовів на загальну суму 2 509 тис. грн. Судами за вказаний період задоволено 80 позовів (в тому числі із пред’явлених у 2010 році) на суму 803 тис. грн., сума за рішеннями, що набрали законної сили становить 2 477 тис. грн., добровільно відшкодовано відповідачами у 21 закритих справах - 471 тис. грн. Реально виконано рішень суду на суму 1 057тис. грн.
Площа земель, що підлягають поверненню за позовами, які перебувають у провадженні суду становить 3 206 га, площа земель, що реально повернуті за рішеннями суду – 1036 га.


Захист прав і свобод дітей

Суттєво підвищилась ефективність правозахисної діяльності у сфері захисту прав і свобод дітей, яких в області проживає понад 280 тисяч. За 12 місяців 2011 року органами прокуратури області проведені результативні перевірки з питань захисту прав дітей на освіту, охорону життя і здоров’я, працю та працевлаштування.
За звітний період в області спостерігається зменшення вчинення злочинів у підлітковому середовищі на 5,3 %. Водночас на 39% збільшилась кількість дітей, які вчинили злочини повторно.
На захист дітей прокуратура в цьому році порушила 43 кримінальні справи, які вже скеровані до суду. До відповідальності притягнуто 308 посадових осіб. На користь дітей відшкодовано близько 600 тисяч гривень та поновлено права понад 4,5 тис. дітей.


Представництво у судах

У минулому 2011 році органами прокуратури області вживались дієві цивільно-правові заходи на захист прав громадян та інтересів держави.
Загалом при здійсненні представницьких повноважень органами прокуратури області за вказаний період на захист прав громадян та інтересів держави пред’явлено в суди позовів та заяв на загальну суму 24587 тис. грн.
При цьому, на стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникам заробітної плати пред'явлено заяв на загальну суму 4398 тис. грн., за результатами розгляду яких судами стягнуто на користь громадян 3924 тис. грн.
На захист державних інтересів прокурорами пред’явлено до суду позовів на загальну суму 20113 тис. грн., за результатами розгляду яких постановлено рішень про стягнення 16934 тис. грн., у тому числі до бюджету 12893 тис. грн.
Приділялася увага посиленню захисту інтересів держави шляхом стягнення коштів до бюджету заходами цивільно-правового характеру.
Прокурорами з питань бюджетної системи пред'явлено позовів на суму 8326 тис. грн., з них у сфері оподаткування – 3413 тис. грн.

Виконання судових рішень

В 2011 році органами прокуратури області активізовано правозахисну діяльність щодо забезпечення прав і свобод громадян та інтересів держави при виконанні рішень судів та інших органів. Здійснюючи правозахисну діяльність прокурорами порушено 3 кримінальні справи, за документами реагування притягнуто 23 посадових осіб, з яких 16 державних виконавців, внесено 183 документи прокурорського реагування.
Крім цього, в 2011 році прокуратурою області порушено 2 кримінальні справи відносно посадових осіб ДВС. Вказані справи розслідуванням закінчені та скеровані до суду для розгляду по суті.
Вжитими прокурорами заходами вдалося дещо покращити стан виконання судових рішень, постановлених за їх позовами. Так, за рішеннями що набрали законної сили у 2011 році, реально стягнуто 8 млн. 907 тис. грн., що більше на 2,5 млн. грн. ніж у минулому році і становить 54,2 %.
Загалом позитивно спрацювали органи прокуратури області при виконанні судових рішень в інтересах громадян. Так, сума за рішеннями, що набрали законної сили за позовами, заявами в інтересах громадян становить 3620 тис. грн., а реально виконано таких рішень на загальну суму 3237 тис. грн. або 88,9%. Особливо слід звернути увагу, що з питань оплати праці сума, за рішеннями, що набрала законної сили становить 3517 тис. грн., а реально виконано на суму 3221 тис. грн., що становить 91,6 %.
Водночас, потребує покращення стан реального виконання судових рішень за позовами прокурорів на захист інтересів держави.

Підтримання державного обвинувачення

Протягом 2011 року державними обвинувачами органів прокуратури області прийнято участь у судовому розгляді 6652 кримінальних справ, із них 2519 справ розглянуто судами з постановленням вироку.
Особисто керівниками прокуратур підтримано державне обвинувачення у 323 кримінальних справах з постановленням вироків, в тому числі прокурором області – у 1 справі, його заступниками – у 9.
Апеляційним судом області переглянуто (скасовано і змінено) вироки стосовно 215 осіб, із них за апеляціями прокурорів – щодо 39 осіб. Рівень апеляційного реагування прокуратури на незаконні та необґрунтовані судові рішення у кримінальних справах складає 84,6 %.
Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ переглянуто вироки стосовно 65 осіб, із них за касаційними скаргами прокуратури області – щодо 52 осіб. Рівень касаційного реагування прокуратури на неправосудні вироки судів складає 80 %.

Актуальні справи

Маломка Г.Ю., ст.368 ч.3 КК України.
Кримінальна справа розглядається Ужгородським міськрайонним судом, у справі триває судове слідство. Наступне судове засідання призначено на 31.01.2012.

Барчан І.В., ст.368 ч.2 КК України (та Лазарчик В.С., ст.ст.27 ч.5, 368 ч.2 КК України).
Кримінальна справа розглядається Ужгородським міськрайонним судом, у справі триває судове слідство. Наступне судове засідання призначено на 31.01.2012.

Нагляд за додержанням законів органами служби безпеки України, державної митної служби та державної прикордонної служби

Протягом 12 місяців 2011 року відділом нагляду за додержанням законів органами СБУ, ДМСУ та ДПСУ при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства, на виконання Закону України «Про прокуратуру», наказів Генерального прокурора України, вказівок керівництва прокуратури області вживались заходи щодо забезпечення дотримання законності органами дізнання Державної прикордонної служби України, ДМСУ та слідчими СВ Управління СБУ в Закарпатській області.


Нагляд за діяльністю митних органів

Протягом 2011 року спостерігається тенденція до активізації митниці щодо виявлення фактів порушення митних правил. У поточному році покращилась і якість складених протоколів про порушення митного законодавства.
Завдяки вжитим заходам прокурорського реагування, суттєво зменшилась кількість закритих судами адміністративних справ. Так, судом закрито 88 справ на загальну суму 11,4 млн.грн., а за аналогічний період 2010 року 188 справ на загальну суму 24,1 млн.грн. На незаконні рішення суду працівниками галузевого відділу прокуратури області внесено 125 протестів.
Чопською митницею, як органом дізнання у справах про контрабанду порушено 36 кримінальних справ, за аналогічний період минулого року -39. Всі порушені кримінальні справи вивчались у відділі на предмет законності прийнятих рішень. За результатами вивчення вказаних кримінальних справ відділом закрито 1 справу, що була порушена без законних підстав.
Крім того працівниками відділу постійно проводяться перевірки з питань дотримання законності працівниками митниці при провадженні ПМП та дізнання. Так, за наслідками проведених перевірок, у поточному році було виявлено факти контрабандного ввезення на територію України дороговартісних автомобілів, за наслідками яких порушено 2 кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ст.201 ч.1 КК України.
Також, в ході проведених наглядових перевірок працівниками відділу порушено 2 кримінальні справи стосовно працівників митниць за вчинення посадових злочинів та сприяння у контрабанді.
За результатами розслідування, вказані кримінальні справи з обвинувальними висновками скеровані до суду для розгляду по суті.
Також в ході проведення перевірок, з питань додержання вимог митного законодавства, працівниками відділу було підготовлено 17 документів прокурорського реагування на виявлені порушення вимог законодавства, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 19 працівників митниці, ще одне подання знаходиться на розгляді.
У липні поточного року Генеральною прокуратурою України було розповсюджено позитивний досвід, щодо належної роботи галузевого відділу прокуратури області з питань нагляду за додержанням вимог чинного законодавства про державний кордон і митну справу.

Нагляд за діяльністю прикордонних органів

За період 12 місяців поточного року військовослужбовцями прикордонних загонів області затримано 1861 порушника прикордонного законодавства, що на 1436 осіб менше ніж за аналогічний період 2010 року.
Проведена робота в поточному році по боротьбі із нелегальною міграцією не сприяла повною мірою стабілізації ситуації в області, про що свідчить кількість осіб, які були передані правоохоронними органами суміжних держав і безперешкодно перетнули кордон на території області – 138.
Всього протягом минулого року прикордонниками було виявлено факти переправлення 83 нелегальних мігрантів, в той час як за аналогічний період минулого року було виявлено 90 таких осіб. Таким чином, спостерігається тенденція до зменшення рівня нелегальної міграції на території області.
Однак, низькою та малоефективною залишається оперативно-розшукова діяльність прикордонників на цьому напрямку.
У залишку відділів дізнання прикордонних загонів на сьогоднішній день перебувають 23 кримінальні справи, особи злочинців у яких не встановлені.
В ході вивчення матеріалів та проведення перевірок органами прокуратури області скасовано 1 незаконну постанову про відмову в порушенні кримінальної справи, винесену органами дізнання прикордонних загонів, внесено 11 документів прокурорського реагування, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 49 службових осіб двох прикордонних загонів, винних у допущених порушеннях вимог адміністративного та кримінально-процесуального законодавства.

Нагляд за додержанням законів органами СБУ

У провадженні слідчих СВ Управління СБ України в Закарпатській області в 2011 році перебувала 171 кримінальна справа. Суттєво зросла кількість закінчених розслідуванням кримінальних справ – 78 та направлених до суду з обвинувальними висновками – 71.
Крім того, до суду скеровано з обвинувальним висновком 6 кримінальних справ з ознаками корупційних діянь та 4 з ознаками ОЗГ.
Завдяки посиленню прокурорського нагляду за розслідуванням кримінальних справ, їх вивчення та заслуховування на оперативних нарадах у прокуратурі області значно зменшився залишок незакінчених справ, який складає 37 кримінальних справ, з яких у 12 справах встановлено особи злочинців.
Разом з цим, вивчення кримінальних справ у прокуратурі області показало, що стан досудового слідства в СВ Управління Служби безпеки України в Закарпатській області ще не в повній мірі відповідає вимогам чинного законодавства, а причиною тому є несумлінне відношення окремих слідчих до покладених на них законом обов’язків, відсутність належної взаємодії з оперативними підрозділами у роботі по розкриттю злочинів.

Стан прокурорського нагляду за додержанням законодавства, спрямованого на боротьбу з організованою злочинністю

У 2011 році правоохоронними органами області викрито 13 (торік 9) організованих злочинних угруповань. Злочинні організації протягом 2010-2011 років не виявлялись. Зокрема активізовано роботу на цьому напрямі органами МВС, якими виявлено 10 ОГ проти 8, у ому числі 8 УБОЗ (6), СБУ – 4 проти 1, органами податкової міліції – 0.
Виявлено організованих груп з корумпованими зв’язками 1 (торік жодної), з міжнародними зв’язками (3 проти 1), сформовані на етнічній основі (2 проти 1)та у фінансово-кредитній системі (3 проти 1).
В органах влади і управління, у банківські системі, у сфері приватизації організовані групи не виявлялись, крім банківській – торік 1.
Правоохоронними органами скеровано до суду 13 кримінальних справ про злочини цієї категорії (9). Серед них 9 – органами МВС (8), у тому числі 8 слідчими підрозділами ОЗ (7), 4 –УСБ (1).
Стан відшкодування збитків у кримінальних справах цієї категорії дещо поліпшився у 2011 році, однак потребує подальшого удосконалення. Учасниками ОЗГ завдано збитків на суму 7 млн. 394 тис.
Крім того прокуратурою Закарпатської області внесені позови в інтересах держави по двох кримінальних справах на загальну суму 6 млн. 600 тис грн.. Судами розглянуто 5 кримінальних справ. Ознаку організованої злочинності підтверджено в 100% справ як цього річ так і торік. Посилення судової репресії: із 15 засуджених членів злочинних груп 13 призначено покарання у вигляді реального позбавлення волі. Під час досудового слідства кримінальні справи не закривались, судом виправдувальні вироки не виносилися.
Викрито 2 злочинних угрупування з міжнародними зв’язками, одне з яких в складі громадян Польщі, Німеччини та України шляхом контрабанди перемістили на територію України 17 транспортних засобів. Інше угрупування в складі громадян Вірменії та України займались організацією незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Нагляд за додержанням
законів органами внутрішніх справ при провадженні
дізнання та досудового слідства


Відділом нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ при провадженні дізнання та досудового слідства прокуратури області протягом 2011 року здійснено ряд організаційних та практичних заходів щодо підвищення організації прокурорського нагляду при провадженні дізнання та розслідуванні кримінальних справ органами внутрішніх справ.
Безпосередньо прокурорами відділу перевірено 203 матеріали про відмову в порушенні кримінальної справи. За результатами їх перевірки було скасовано 97 постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, у тому числі порушено 4 кримінальні справи у порядку скасування постанов про відмову в порушенні кримінальної справи.
Упродовж 2011 року прокурорами відділу проведено 22 перевірки в порядку ст.97 КПК України, за наслідками яких порушено 12 кримінальних справ. Також за результатами вивчення кримінальних справ за фактами вчинення злочинів порушено 15 кримінальних справ стосовно депутатів місцевих рад.
Протягом 2011 року безпосередньо прокурорами відділу скасовано 49 постанов про зупинення досудового слідства у кримінальних справах, 23 – про закриття кримінальних справ, дано 104 письмових вказівок у порядку ст.227 КПК України.
Протягом вказаного періоду на адресу відділу прокуратури області надійшло 1058 звернень громадян, з яких 443 вирішено безпосередньо прокурорами відділу.
У ході здійснення наглядових повноважень за додержанням законності в діяльності органів внутрішніх справ відділом підготовлено і скеровано для розгляду по суті 16 документів прокурорського реагування за фактами порушень допущених працівниками ОВС, які на момент звітного періоду вже розглянуті і 14 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Стан злочинності

Так, протягом вказаного періоду на території області зареєстровано 7194 злочини, проти 6724 у минулому році або на 7% більше, в тому числі 2632 проти 2518 особливо тяжких та тяжких злочинів (+4,5%).
Найбільший ріст зареєстрованих злочинів відмічається в місті Ужгороді (+27,4%), В.Березнянському (+15,2%), Мукачівському (+13,2%), місті Мукачево (+13%), Берегівському (+12,8%), Перечинському (+9,1%) районах.
Рівень злочинності на 10 тис. населення складає 57.5% при загальнодержавному показнику 113%. Один із найменших показників по державі.
Упродовж 2011 року на території області зареєстровано 30 умисних убивств проти 27 у 2010 році (+11,1%).


Протидія злочинам податкової спрямованості

Відділом нагляду за додержанням законів органами податкової міліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та досудового слідства прокуратури області та підрозділами податкової міліції області протягом 2011 року проведено певну роботу із протидії злочинам податкової спрямованості.
У провадженні слідчих СВ ПМ ДПА у Закарпатській області протягом 2011 року перебувало в провадженні 62 кримінальні справи проти 64 у попередньому році (-3,1%). При цьому закінчено розслідування 26 проти 27 кримінальних справ (-3,7%). З них, до суду з обвинувальним висновком направлено 19 проти 21 (-9,5%) та для вирішення питання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності – 4 проти 2 (+100%), закрито провадженням 3 справи проти 4 за аналогічний період 2010 року.
Прокурором не повернуто на додаткове розслідування жодної кримінальної справи, проте судом, з причин неповноти досудового слідства, неналежної кваліфікації дій обвинувачених та порушення вимог КПК України повернуто на додаткове розслідування 3 справи.
У 2011 році галузевим відділом прокуратури області порушено 5 кримінальних справ проти 1 у 2010 році, скасовано 4 незаконні постанови про відмову в порушенні кримінальної справи з одночасним порушенням, скасовано 1 проти 6 постанов про порушення кримінальної справи, скасовано по 16 постанов про зупинення досудового слідства у справах, закрито 1 кримінальну справу та надано 18 письмових вказівок проти 17.
Перевірено 130 ОРС проти 127, скасовано 8 незаконних постанов у ОРС проти 6, дано 5 вказівок у порядку ст. 14 Закону України „Про оперативно-розшукову діяльність” проти 10.
В цей же час галузевим відділом прокуратури області з початку року забезпечено належне виконання вказівок Генеральної прокуратури України щодо орієнтування слідчих підрозділів податкової міліції на розслідування справ, що пов’язані з незаконним відшкодуванням податку на додану вартість, внаслідок чого протягом 2011 року до суду скеровано 2 кримінальні справи цієї категорії.
Необхідно відмітити посилення боротьби з умисним ухиленням від сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та фіктивним підприємництвом (виявлено по 2 злочини проти 0), що є одним з пріоритетів у діяльності податкової міліції.

Звернення громадян

Органами прокуратури області поточного року розглянуто понад 10 тис. звернень, вирішено 7371 звернень, з яких 486 задоволено (6,6%). Вищою є питома вага задоволених звернень у прокуратурах Міжгірського та Рахівського районів, Закарпатській транспортній (від 12,5% до 49,7%).
Значну увагу приділено захисту конституційних прав і свобод громадян. Органами прокуратури області задоволено кожне п’яте звернення з цих питань. Найкраще спрацювали на даному напрямку прокурори Рахівського, Міжгірського, Тячівського районів.
Кожне друге звернення щодо порушення законів у сфері оплати праці задоволено прокурорами Рахівського, Міжгірського районів, Хустським міжрайонним. За документами прокурорського реагування сплачено заборгованої заробітної плати в розмірі 516 тис.грн.
Підкреслює бездіяльність органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю факт задоволення органами прокуратури області кожного другого звернення соціально-незахищених верств населення (інвалідів, ветеранів війни та праці, пенсіонерів). Цей показник збільшився за рахунок пред’явлених 135 позовів прокуратурою рухівського району та 30 позовів прокуратурою Міжгірського району про перерахунок пенсій дітям-війни.

Виконання Закону України „Про доступ до публічної інформації”

У 2011 році прокуратура Закарпатської області розглянула 18 інформаційних запитів та надала відповіді на 11 запитів. Так, надано відповіді на 3 запити з питань правозахисної діяльності, 1 запит з питань досудового слідства, 1 – з кадрових питань та 6 – з інших питань.



 

Прес-служба прокуратури Закарпатської області

24 січня 2012р.

Теги: прокуратура, прокурор

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 1
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
» Всі новини