Закону України “Про місцеве самоврядування” — 10 років

З цієї нагоди прес-служба Закарпатської обласної ради вирішила поцікавитися думкою про цей Закон у голів місцевих рад нашого краю.

Іван СУРМАЧЕВСЬКИЙ.
Іван СУРМАЧЕВСЬКИЙ.
Іван СУРМАЧЕВСЬКИЙ, голова Рахівської райради:

– Закон “Про місцеве самоврядування в Україні” прийнятий у травні 1997 року, що визначив систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правовий статус і відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування, є чи не найголовнішим Законом у життєдіяльності громад України. Але, відомо, що після його прийняття передбачалось прийняти ряд інших законодавчих актів, спрямованих на конкретизацію положень, які б допомогли утвердитись органам місцевого самоврядування на місцях, тобто стати реальною владою.

Проте маємо визнати, що не так сталося. Відсутність окремих, украй потрібних законодавчих актів ускладнює і процес розвитку місцевого самоврядування, і стосунки з органами виконавчої влади. На жаль, нам на Рахівщині не до кінця вдалося виробити механізми співпраці з виконавчою владою. Та в цілому, реалізовуючи курс держави у Європу, маємо підтягуватись до європейських стандартів.

Михайло ФЕДИНЕЦЬ, голова Ужгородської райради:

- Якщо порівняти світові стандарти з нашими щодо розвитку місцевого самоврядування , то слід визнати відверто: в Україні зроблені лише перші важливі кроки. В історії це – мить. Адже у європейських країнах процес становлення місцевого самоврядування тривав десятиліття, а в окремих – століттями, в нашій – Закон “Про місцеве самоврядування в Україні” діє десять років. Тим не менше він реально сприяв утвердженню місцевого самоврядування, демократії у державі, її поступу уперед. Ясна річ, владу не віддають, владу беруть – історична істина. В Україні цей процес відбувається мирно, цивілізовано, отже, маємо набратися терпіння і все в нас буде добре.

Василь КУШІЛКА, голова Тячівської райради:

– Держава, прийнявши Закон “Про місцеве самоврядування в Україні”, посприяла розвиткові органам місцевого самоврядування. У ньому – обгрунтована політика, спрямована на розбудову України в цілому й громад на місцях, зокрема. Але необхідно чіткіше розмежувати компетенцію органів місцевого самоврядування та виконавчої влади із наданням більших повноважень першим. Зокрема, у вирішенні кадрових питань, використання природних та земельних ресурсів. На сьогодні згідно з чинним земельним законодавством, райради взагалі усунуті від вирішення земельних питань, які чи не найбільше тривожать наші громади. Виступаючи перед тячівцями, я неодноразово підкреслював, що найкращою співпраця двох гілок влади в нашому районі була тоді, коли голова і районної адміністрації, і голова районної ради були в одній особі. Бо влада в районі мусить діяти – як єдиний організм.

Іван ЯРЕМА, голова Міжгірської райради:

– Є проблема в організації проведення підготовки висококваліфікованих кадрів для органів місцевого самоврядування – спеціалістів своєї справи. Поряд з довірою виборців, кожен обранець повинен мати відповідний рівень освіти, знання, досвід, що так необхідні для належного виконання своїх посадових обов’язків. Залишається високим рівень централізації бюджетних коштів. Усе ще слабкою залишається фінансова база територіальних громад. Звісно, бюджети є там, де працюють виробництва. Тому райрада веде постійний пошук вирішення питань створення додаткових робочих місць, нових виробництв, поліпшення ефективності діючих і т.д.

Органи місцевого самоврядування фактично усунуто від вирішення питань, що стосуються використання природних ресурсів як державного, так і місцевого значення, в питаннях їх розподілу, надання дозволів та погоджень. Основним джерелом влади на територіальній одиниці повинна стати громада. Влада на місцях, як на мене, повинна встановлюватись через прямі вибори голів до місцевих рад усіх рівнів. Нам необхідна адмінреформа, в основі якої має бути покращення ефективності роботи влади, повне та якісне надання послуг, яких потребує громада і кожна людина , зокрема.

Михайло ВОРОНИЧ, голова Свалявської райради:

– Місцеве самоврядування – поєднання інтересів влади й громади. Райрада, розуміючи важливість місії, що покладена на неї, старається зосереджувати свої зусилля на вирішення ключових питань району, як в економічній, так і соціальній сферах. Найактуальніші розглядаються депутатами на пленарних засіданнях, на засіданнях постійних комісій, практикуємо виїзні наради та прийоми громадян у селах. Натомість скільки б ми не провели нарад, прийомів, через слабку базу повноважень, нестачу фінансів важко вирішити нагальні проблеми, які тривожать громаду. На Свалявщині найболючішим залишається питання використання мінеральних джерел. Ми писали листи–звернення на адресу Генпрокуратури, Прем’єр – міністра, ВР, але віз і нині там. Мали б ми право вирішувати проблеми регіону на регіональному рівні, повірте, ми б давно поставили крапку в історії Свалявських мінеральних джерел, які у буквальному розумінні виснажуються. І згоден із колегами, ми навчились бачити проблеми громад і вирішувати їх. Звісно, ідеалу не досягнуто, але законодавчі колізії не додають нам упевненості у своїх рішеннях. Зрештою, істина – відома: міцні регіони – міцна держава, а тому їм необхідно надати більше повноважень, європейський варіант формування бюджету, і, звісно, гідну зарплату держслужбовцям.

Тоді, я впевнений, органи місцевого самоврядування відповідатимуть виразу – газди своєї землі.
Прес-служба Закарпатської обласної ради
21 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини