Проект закону "Про вищу освіту" потребує фундаментального доопрацювання – Сергій Федака

Проект закону "Про вищу освіту", зареєстрований в парламенті за N9655, потребує фундаментального доопрацювання. Так вважає відомий на Закарпатті науковець і політолог, доктор історичних наук, викладач Ужгородського національного університету Сергій Федака.

Проект закону "Про вищу освіту" потребує фундаментального доопрацювання – Сергій Федака

Кореспондент УКРІНФОРМу зустрівся з науковцем, щоби вислухати його аргументи.

- Пане Сергію, чому законопроект, який пропонує ухвалити Кабмін, викликає запитання не тільки в тих, хто вже навчається, або збирається вступати до вищих навчальних закладів, а й у багатьох викладачів вищої школи?

- Перш за все, незважаючи на зростання потреби в кваліфікованих працівниках робітничих спеціальностей, більшість молодих людей все ж прагне здобути вищу освіту. У законопроекті ж, на мій погляд, закладено низку положень, які не тільки не сприятимуть цьому, а й роблять проблематичним сам процес здобуття вищої освіти.

Для прикладу візьмемо норму, згідно з якою планується внести зміни до чинного законодавства щодо сталої плати впродовж усього строку навчання. Відповідно до законопроекту, пропонується затвердити, що плата за навчання може підвищуватися, залежно від рівня інфляції. На практиці це означатиме, що якщо за перший рік навчання студент заплатив певну суму, визначену договором, то це зовсім не гарантуватиме, що наступного року йому не доведеться заплатити за рік навчання вдвічі більше.

Або відрахування студента за так званий "академічний плагіат". Що це таке, в новому законі не роз'яснено. Не визначено й необхідної процедури. Проте, відповідно до цього положення, кожен ректор на власний розсуд може використати його проти студентів, які йому просто "не догодили".

Серед основних змін, запропонованих проектом закону, - диплом кандидата наук прирівнюється до диплома доктора філософії, при цьому тривалість навчання збільшується. Також державне замовлення становитиме не менше від половини випускників шкіл, а вищі навчальні заклади отримають автономію від органів державної влади. Змінюється і класифікація вищих навчальних закладів: виші за певними показниками ділитимуться на університети, академії, коледжі і професійні коледжі.

- Законопроектом пропонується збільшення розміру стипендії.

- Документ, справді, містить пропозицію підвищення стипендії до рівня прожиткового мінімуму. Та виникає запитання, як на практиці вона буде виконуватися. Адже в бюджеті на 2012 рік для цього не заклали відповідних грошей, тож, на мою думку, їх, імовірно, заощаджуватимуть за рахунок тих студентів, які матимуть четвірки - у них її просто відберуть. Також виникає загроза, що ті студенти, які через об'єктивні причини не можуть вчитися на відмінно, але мають поганий матеріальний стан, можуть залишитися без джерел фінансового забезпечення. Але стипендії - не єдина пересторога щодо тексту пропонованого урядом закону. Законопроект також дозволяє адміністраціям вищих навчальних закладів необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників. Дуже мало в проекті закону сказано й про те, як зможуть розпоряджатися грошима вищі навчальні заклади.

- У законопроекті закладено можливість для студентів самостійно обирати частину курсів та предметів навчальної програми?

- Я проти того, щоб студенти самі обирали дисципліни. Має бути мінімальний набір предметів і годин викладання. У проекті закону є норма про вільний вибір предметів, але рішення мають приймати виші, вони самі повинні визначати програми.

Як на мене, законопроект потребує фундаментального доопрацювання. Як мені відомо, депутати парламенту внесли до порядку денного три різних проекти законів про реформування системи вищої освіти в Україні. До кожного з них є зауваження. Тому, на мою думку, потрібно написати новий текст закону, взявши з трьох згаданих проектів найбільш прийнятні як для студентів, так і для викладачів норми. Тоді, впевнений, вийде закон, який з часом знову не доведеться міняти.

Володимир Ушенко, УКРІНФОРМ

18 січня 2012р.

Теги: освіта, Федака

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини