Запашний глінтвейн у Мукачеві готують просто неба

Неподалік міської ратуші ятка. Продавець у колоритному костюмі Діда Мороза не встигає обслуговувати бажаючих скуштувати закарпатського вина. Найпопулярніший – глінтвейн – палаюче вино. Жінкам подобається фруктовий глінтвейн з білого вина з медом та імбиром, чоловікам – класичний глінтвейн з червоного вина з лимоном, медом та корицею.

Запашний глінтвейн у Мукачеві готують просто неба

“Смакота! – потягує запашний глінтвейн пенсіонер Василь Соколов. – Морозець хапає за вуха, а ввечері пробирає аж до кісток, та гаряче вино зігріває не лише тіло, а й душу. І коштує недорого. За келих цієї смакоти віддав усього 10 гривень. Зазвичай, вино на вулиці дозволяють продавати лише під час винного ярмарку. Добре, що наша влада перейняла досвід у європейців”.

Продавець глінтвейну пан Руслан каже, що найбільше покупців серед туристів. Зазвичай, замовляють по келиху ароматного вина, випивають гарячий напій повільно.

“Глінтвейн – густе лікувальне вино, його взимку, як кажуть, навіть лікар “прописав”. Він зігріває і піднімає настрій та ніхто з покупців від келиху глінтвейну ще не сп’янів, – мовить продавець. – Протягом дня розкуповують від 10 до 50 літрів вина”.

На Закарпатті виноградним вином здавна лікують недуги

“Натуральне вино діє на людський організм краще, ніж усіляка хімія, – стверджує винороб з Берегів Іван Урста. — Не визнаю ліки з аптеки, лікуюся вином, на його основі готую різні напої, але взимку полюбляю глінтвейн. Його ще наші предки застосовували як ліки. Глінтвейн є прекрасним засобом при лікуванні застуди. Та щоб він зберіг усі якості вина, глінтвейн у жодному разі не можна кип’ятити. Температура вина повинна бути близько 70-ти градусів. Для глінтвейну беру недорогі домашні сухі, здебільшого червоні вина”.

Взимку українці зігріваються гарячим вином з медом та спеціями. Глінтвейн повертає силу, прискорює пульс, підвищує імунітет, збагачує організм мікроелементами, вітамінами групи B та амінокислотами. Напій добре відновлює сили після інфекційних захворювань, корисний при простудних і хронічних захворюваннях, таких як грип, бронхіт, запалення легенів, пришвидшує обмінні процеси. Та гіпертонікам лікарі не радять зловживати гарячим вином.

“Не хочете хворіти? Вживайте склянку глінтвейну щодня – і нежить вам не страшний, – каже винороб Володимир Райчинець, який має понад півсотні рецептів глінтвейну. – Існує кілька традицій приготування напою: спеції та фрукти додають у холодне вино, тоді починають нагрівати напій. Мед та цукор – краще додати у гаряче вино або покласти у келих. Готовий глінтвейн залишають на 5-10 хвилин, щоб настоявся, тоді він стане ароматнішим. Та якщо не плануєте одразу подавати його на стіл, витягніть з глінтвейну цитрусові, інакше смак зіпсує неприємна гір чинка. За бажанням можна додати інші спеції: каpдамон, коpіандp, гвоздику, лавpовий лист, запашний перець, карамболь та фенхель”.

І Європа зігрівається гарячим вином

Словаччина ярмаркує. На вулицях міст продають медове вино, гаряче вино з винограду і фруктів та пунш. На ярмарку у Прешове келих “вареного вина” коштує 80 євро центов. М’яке терпкувато-солодке вино увібрало в себе аромат лікарських трав, спецій та плодів. Біля яток – черга, аромат – на цілу вулицю. Замовляю гаряче медове вино з кардамоном. Напій бадьорить, не б’є в голову, а лише приємно зігріває тіло.

“Маємо 10 видів гарячого вина, раджу скуштувати ще глінтвейн з корицею та імбиром. Варимо його за старовинним рецептом ченців, – розповідає продавець пан Марек. – До червоного вина додають трішки води та спеції: кілька скибочок імбиру, порізані райські яблука та апельсин і корицю. Наше вино – найкраще, – нахвалює. – Недарма “Медовевино” – отримало золоту медаль на міжнародному фестивалі вин у Бразилії”.

У Європі під час Різдвяно-Новорічних свят влаштовують ярмарки на яких лише приватні виробники мають право продавати свій продукт. Найпопулярніше – вино, солодощі, м’ясні вироби та сувеніри. На Україні скуштувати та придбати запашне вино від приватних виноробів можна лише під час винних фестивалів. Найвідоміший – “Червоне вино” у Мукачеві, який вже 13 січня збере понад 150 виробників ароматного напою з виноградного грона на головній площі міста. Закарпатські винороби кажуть, що цього року виноград вродив на славу, та обіцяють щедро пригостити гостей свята вином та медовухою, настоянкою, глінтвейном та пуншем.

Елеонора Савицька, "Панорама Мукачева"

13 січня 2012р.

Теги: глінтвейн, вино

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини