Закарпатський «шлях до Європи» розвалюється (ФОТО)

Закарпаття цього року любителів лижного відпочинку залишило не тільки без снігу, а й без нормальних доріг. Так, траса Київ - Чоп, по якій, як планується, буде здійснюватися рух туристів в ході проведення Євро-2012, сьогодні більше нагадує не сучасну міжнародну магістраль, а римську дорогу минулих тисячоліть. З тією лише різницею, що український «шлях до Європи» ремонтувався зовсім недавно. І за десятки мільйонів іноземних грошей

Закарпатський «шлях до Європи» розвалюється (ФОТО)

Ті українці, які на новорічні свята вирішили виїхати в Карпати на своєму авто, змогли особисто переконатися в готовності України брати футбольний єврофорум. Особливо - на прикладі «футбольної траси» М-06 Київ - Чоп. Наприклад, ділянка траси між пунктами Нижні ворота і Тухолька (кілька десятків кілометрів дороги на перевалі), нагадує водіям про те, що європейських уболівальників в Україні чекає дуже багато різних «сюрпрайзов». Прямо на дорозі.

(Мовою оригіналу)

Как указано на сайте Укравтодора, в 2005 году дорожно-строительные работы по реализации проекта восстановления автомагистрали М-06 завершены в полном объеме, и в эксплуатацию введено 224 км. Работали там македонские и болгарские строители, которых теперь «добрым словом» вспоминают украинские водители. В ремонт были вложены десятки миллионов евро. Результат, как говориться, сегодня может видеть каждый. Правда, найти ответственного за такой «евроремонт» тежело: участок Верхние ворота - Тухолька расположен на границе Закарпатской и Львовской областей.

Как сообщили «Комментариям» в Службе автомобильных дорого в Закарпатской области, проблемные ямы находятся не на их территории, а у соседей – во Львовской области. А вот начальник Службы автомобильных дорог Львовской области Петр Шпытак рассказал «Комментариям», что трасса действительно находится в плохом состоянии, местами изошла трещинами, на дорожном покрытии образовались ямки. По словам чиновника, ремонт дороги проводился в период с 2003 по 2005 год за счет средств Европейского банка реконструкции и развития, а арантийный срок по договору был установлен один год. Таким образом, на сегодня дорога исчерпала как гарантийный, так и эксплуатационный срок.

«Работы проводились по реабилитации дорожного полотна, а не по его восстановлению. Покрытие местами служит уже более восьми лет, исчерпав свой эксплуатационный срок», – сказал «Комментариям» Шпытак.

Как отмечают сами автодоровцы, по нормам, дорога каждые 5 лет должна восстанавливаться, но за это время ничего не делалось в связи с отсутствием денег. Кроме того, по проектному решении надо было сделать двухслойное бетонное покрытие, в то время как подрядчики из-за экономии финансирования сделал выравнивающий слой и только однослойное покрытие.

В Службе автомобильных дорог в Закарпатской области «Комментариям» отметили, что основу дороги делали еще при СССР солдаты. Следует полагать, что теперь после них привести в порядок полотно просто невозможно, даже за деньги ЕБРР. Хотя Банк продолжает выделять деньги на этот проект.

«Сейчас проходит европейский тендер на выделение средств на участок от Чопа до Стрыя. Если я не ошибаюсь, там сумма должна быть 65 млн. евро от ЕБРР. Будет восстанавливаться покрытие, поскольку оно является в несколько раз тоньше, чем в Европе. Все должны сделать к Евро-2012», – подчеркнул «Комментариям» начальник Службы автомобильных дорог в Закарпатской области Василий Маркович.

В свою очередь во Львовской области заверили, что проблемный участок включен в проект работ на этот год и проблемные участки будут приведены в нормальное состояние.

«На сегодня есть проект, я думаю, что он в этом году будет реализован, по эксплуатационному содержанию участка этой дороги. По Львовской области ремонт участка от 622-го км до 702-го протяженностью 80 км. То есть, те сложные участки, которые исчерпали свой ресурс, в этом году должны быть восстановлены», – говорит Шпытак.

Напомним, что «Укравтодор» строит трассу Киев-Чоп за деньги ЕБРР с 2000 года. За это время было выделено 100 млн. евро, из которых 75 млн. евро – кредит ЕБРР (который придется еще отдавать), помощь TACIS – 1,5 млн. евро и 23,5 млн. евро – средства государственного бюджета. Первый кредит позволил отремонтировать участок от границы с Венгрией (Чоп) и Словакией (Ужгород) до Стрыя (Львовская обл.) протяженностью 220 км. Второй этап, также за счет кредита ЕБРР, охватывает участок Киев - Чоп от Стрыя до Буска (Львовская обл.) протяжностью 180 км. Поэтому, и остается загадкой, почему работы на транспортной артерии Киев - Чоп, которая к тому же входит в Паневропейский транспортный коридор № 3, откладываются до последнего момента.

Пока же в правительстве заявляют, что в прошлом году отремонтировали и построили рекордное количество дорог – около 2 тыс. км. Правда, чиновники не хотят вести статистику, сколько дорог за этот год рассыпалось по стране. Ведь на таких цифрах дополнительных денег из бюджета не выкачаешь.

Comments.UA. Фото «Комментарии»

12 січня 2012р.

Теги: Укравтодор, дорога, Київ-Чоп

Коментарі

Надія 2012-01-12 / 22:24:50
Людям властиво просто кричати і всіх лаяти. Я визнаю, що стан справ із покриттям не дуже добрий, але в більшій міри я погоджуюся із паном Дмитром, а Вам шановні треба навчитися культури висловлювання!

сорри 2012-01-12 / 13:12:19

Згоден: слабкішого керівника за Ледиду на Закарпатті в його ближчій історії не було.

Русин Дмитру 2012-01-12 / 12:58:18
Ой Митре, пысок бысь закрыв, видно добре ти у жеб коло Ледиды капать. А куди будут тур1сты їхати на Євро-12, через туту маттерину ти, що тя такого дурного уплюнула, ци через Чоп і усьо Закарпааття? І по такуй дорозі? Щось те із Ледидов построїли, стадіон над об"їзднов коло Сириднього, ци що? Ага, іще дві лавиці пуд перевалом і тоті покалічені, бо ся люди із вас сміут.Тать такого слабого руководителя нашив областьов іще не было. Що ся касає сиридньих зарплат, богдай істе із Ледидов усьо життя жили на 2,121 гривню на місяць!

Дмитро 2012-01-12 / 12:36:55
Пане Нейтральний хочу Вам сказати, що у Львові будуть проводитись футбольні матчі, а що у нас на Закарпатті та нічого такого не буде просто проїдуть люди і все. Ви тут тепер Ледиду звинувачуєте ви порівняйте рівень життя там і тут у нас. Середня зарплата
Закарпатській – 2,121 тис. грн. Львівській - 2,077тис.грн.. Що Ви до всього чіпаєтеся. І я Вам хочу сказати, що дороги в Львівській області не кращі, просто вже нема до чого зачепитись, що людину принизити!

андрій 2012-01-12 / 11:46:42
суки. вкоали гроші тоді, хочуть і зараз украсти

Нейтральний-Русинам 2012-01-12 / 11:20:00
Я не є симпатик Галичанам, але пуйдіт та поникайте які дороги побудовані на Львівщині, Стадіон, аеропорт (порівняйте з Ужгородським), готелі і мотелі. Що тільки можна було, все із влади виссали під Евро-12, хоть і намного від нас менший процент підтримки там мав Янукович. Де наш Ледида?

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини