Михайло Свистак, відділ інформаційних технологій Закарпатського УМВС: "Наша зброя — інформація..."

Закінчивши фізичний факультет Ужгородського національного університету, він вирішив працювати в міліції. Знання комп'ютерної справи допомогло визначитися з підрозділом: відділ інформаційних технологій (ВІТ). Відтоді минуло вісім років і майор Михайло СВИСТАК (а мова саме про нього) нині очолює згаданий відділ.

Як відзначено в службовій характеристиці, він, маючи необхідну теоретичну підготовку та досвід практичної роботи, професійно грамотно вирішує службові питання. Стосунки із співробітниками будує на діловій основі, надає їм практичну та організаційно-методичну допомогу. Серед колег по роботі користується заслуженим авторитетом та повагою. Закінчив Михайло Павлович і ФПО УжНУ, здобувши спеціальність правознавця. Любить волейбол. Але сьогодні ми розмовляємо про службу.

СТАТИСТИКА, АНАЛІТИКА І ДОВІДКИ...

- Отже, пане майоре, позавчора ви відзначили професійне свято -- День служби...

- Так, 17 травня 1971 року наказом МВС колишнього Союзу в управліннях внутрішніх справ областей було створено інформаційні центри. У верхах, мабуть, нарешті зрозуміли, що відслідковування криміногенних процесів та вирішення проблем правоохоронної системи неможливі без належного інформаційного забезпечення міліції, інших правоохоронних структур статистичною, аналітичною та довідковою інформацією. Словом, 17-е травня стало для нас святковим днем. У 1993 р. служба була перейменована в інформаційне бюро, 1998 р. -- у відділ оперативної інформації, 2003 р. -- у відділ інформаційних технологій.

- Будь ласка, трохи про свою службу...

- У нас працюють 42 співробітники, 36 з них - атестовані. Відділ складається з відділень статистики, кримінальної інформації, оперативно-довідкових обліків, оперативного інформування, комп’ютерних мереж та супроводу баз даних, архівної групи, а також режимної частини і канцелярії. Відділ займається організацією оперативно-довідкової, статистичної та архівної роботи, впровадженням електронно-обчислювальної техніки в діяльність органів внутрішніх справ.
Масиви банків даних мають велику інформаційну цінність для оперативних підрозділів та ефективно використовуються в боротьбі зі злочинністю. Цілодобовий режим функціонування інформаційного банку даних дає можливість працівникам органів внутрішніх справ оперативно одержувати необхідну інформацію в будь-який час.

До речі, нині загальний об'єм баз даних налічує близько мільйона об'’єктів обліку. Щороку працівники ВІТ обробляють понад 120 тисяч запитів користувачів. І цей потік постійно зростає. Адже ми надаємо послуги й іншим правоохоронним органам, державним установам і населенню області.

- Отже, вашій службі вже 36. Чи пам'ятають у колективі тих, хто сприяв становленню підрозділу на попередніх етапах?

- Так. Це - Петро Попович, Євген Барчій, Михайло Форкош, Петро Трачук, Іван Пушкаш...

- А чи не могли б ви з нагоди свята назвати тих працівників ВІТ при УМВС, які гідно продовжують справу своїх попередників?

- Насамперед хотів би назвати начальника відділення статистики підполковнка Ганну Штаєр, начальника відділення експлуатації та розвитку інформаційних систем підполковника Наталію Кіндрат, начальника відділення оперативно-довідкового обліку підполковника Яну Фірсову, начальника відділення кримінальної інформації майора Руслана Маркіна, начальника відділення оперативного інформування майора Ігоря М'ячіна, керівника канцелярії Любов Білоус.
ХТО ВОЛОДІЄ ІНФОРМАЦІЄЮ, ТОЙ ВОЛОДІЄ СВІТОМ...

- У мене, Михайле Павловичу, склалося враження про ваших працівників як про "технарів", які не вилазять з-за комп'ютерів. Втім, кажуть, ви й злочинців ловите... З допомогою комп'ютера?

- З допомогою інформації. Правду казав хтось із великих: хто володіє інформацією, той володіє світом. А ми справді володіємо інформацією, зокрема, щодо тих людей, які не ладять з Законом. Розповім вам класичний приклад, який передається у нашій службі, мовити б, із покоління в покоління. Якось до нас звернувся по довідку про несудимість (мабуть, збирався виїхати за кордон) один чоловік, який перебував у розшуку. За картотекою ми одразу ж встановили це. Вийшло так, що на ловця і звір прибіг. Словом, попросивши заявника трохи почекати, ми викликали підмогу, і невдовзі на руках розшукуваного клацнули металеві "браслети". Завдяки нашій інформації злочинець за рубіж не втік, а опинився, як і належало йому, в слідчому ізоляторі.

- Кажуть, ви збираєте і систематизуєте не просто інформацію, але й відбитки пальців...

- Так, швидке виявлення потрібних відбитків прискорює розкриття злочинів. Тому у нашому відділі створено АДІС "Дакто-2000" з накопичення дактилоскопічної інформації. Тільки у першому кварталі ц.р. в автоматизовану систему завантажено близько 800 дактилокарт. А за минулий рік опрацьовано 27330 документів первинного обліку, встановлено двох злочинців, які знаходилися в розшуку, дві особи, які затримувалися за бродяжнцтво, та один невпізнаний труп чоловіка.

Нині у ВІТ при УМВС сформовано кілька автоматизованих банків даних:"АБД-область", інформаційна система "АПРА", автоматизований банк даних обласного рівня "ОДК-область" та інші. Побудована локальна мережа, до якої у даний час під'єднані основні галузеві служби УМВС: УКР, УДСБЕЗ, ВБНОН, ВБПТЛ, Інтерпол, штаб, чергова частина штабу. Віддалений доступ по комутованих каналах зв'язку використовують і такі служби, як УБОЗ, УГІРФО, УДАІ УМВС.

Наприклад, ми ведемо облік втрачених паспортів. Торік на облік поставлено 5261 втрачений паспорт, зокрема 3954 паспорти громадян України, 1149 закордонних паспортів, 155 дитячих проїзних документів для виїзду за кордон, три посвідки іноземців про право перебування на території України. Щомісяця проводимо звірки з галузевими службами та відділеннями міськрайвідділів області щодо своєчасності та достовірності інформації, спрямованої у ВІТ. До речі, використання масивів "АБД-область" сприяло торік розкриттю 2297 злочинів.

Нашу інформацію використовують також під час розшуку безвісти зниклих людей, викрадених "мобілок" (правда, тільки тих, на які встановлено ІМЕІ-коди).

- Чи не могли б ви розшифрувати, що це таке - "АБД-область", деякі інші абревіатури?

- "АБД-область" -- це банк даних обласного рівня, який передбачає облік викрадених, вилучених, загублених речей. Тільки у першому кварталі на облік в "АБД-область" поставлено 2277 предметів, у тому числі 1939 номерних речей, 232 одиниці викраденої та вилученої зброї, 45 предметів антикваріату. За цей же час було опрацьовано 4238 запитів, 186 з них сприяли розкриттю злочинів. Було встановлено належність 206 предметів.
Або взяти АІС "Арсенал"... Торік було обліковано 1518 одиниць зброї, опрацьовано 1731 запит, інформація по яких сприяла встановленню належності 169 одиниць зброї.

- До речі, ви згадали "мобілки", викрадення яких є нині одним з найпоширеніших злочинів...

- Розшуку "трубок" і встановленню крадіїв також допомагає наша інформація (але, як я вже казав, за наявності ІМЕІ-коду). У першому кварталі ц.р. поставлено на облік 280 мобільних телефонів, опрацьовано 802 запити і встановлено 31 поцуплений "мобільник". Робота триває, оскільки крадіжки телефонів не припиняються.

- Чув, що ви не тільки боретеся зі злочинністю з допомогою інформації, але й заробляєте кошти?

- Так, ми надаємо платні послуги населенню, зокрема, оформляємо довідки про несудимість. Торік, приміром, було видано понад 32 тисячі таких довідок, а за чотири місяці цього року -- понад 10 тисяч.

- Михайле Павловичу, а що заважає працювати, що у планах?

- Оскільки обсяги інформації, що надходить, постійно зростають, то й ми не можемо стояти на місці. Отож, гадаю, нам слід проводити політику єдиного інформаційного забезпечення, розвивати інформаційні мережі, переоснащувати підрозділи сучасною комп'ютерною технікою, розширяти комп'ютерні робочі місця користувачів інформаційних систем. У зв'язку з цим працівники відділу постійно оновлюють три робочі станції зі встановленням всього необхідного програмного забезпечення для ефективної роботи в локальній мережі та ведення баз даних. Виконуються роботи щодо підключення всіх міськрайвілдділів до корпоративної мережі УМВС по некомутованих каналах зв'язку. Продовжуємо розробку математичного забезпечення для здійснення ранжування діяльності міськрайвідділів УМВС та галузевих служб закарпатської міліції.

А щодо планів... Маємо намір перейти на цифрові лінії зв'язку, закупити нову техніку, яка дозволила б міськрайвідділам входити в наші бази даних, самим вводити і отримувати потрібну інформацію.

- Що побажали б своїм підлеглим з нагоди професійного свята?

- Звичайно, всім міцного здоров'я, щастя, нових здобутків у службі, Божої благодаті і різних гараздів. Нехай збудуться всі наші плани: від цього виграє міліція і програє злочинність. Не забуваймо, інформація має велику силу... Це також зброя.

- Спасибі за розмову.
Інтерв'ю взяв Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, "Відомості міліції"
19 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 2
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
» Всі новини