Угорщина: вибір між «кепсько» і «ще гірше»

Угорщина – Аналітики передрікають угорцям складний 2012 рік. Дуже ймовірна конфронтація між різними політичними силами країни. З іншого боку, міжнародні кредитні рейтинги Угорщини погіршилися настільки, що їй не обійтися без нових позик МВФ та Євросоюзу, аби стабілізувати економіку країни. Однак офіційний Будапешт уперто ігнорує загрозливі тенденції, запевняючи виборців та іноземних інвесторів, що насправді не все так кепсько.

Глава угорського кабміну Віктор Орбан
Глава угорського кабміну Віктор Орбан

Зустріч представників МВФ з керівництвом Угорщини в грудні завершилася нульовим результатом. Попри це, глава угорського кабміну Віктор Орбан запевнив співвітчизників, що його уряд ще не вичерпав усіх фінансових інструментів для стимулювання внутрішнього ринку: «Національний банк має у своєму розпорядженні величезний резерв валюти, який за допомогою різноманітних управлінських технік, винайдених західною цивілізацією, можна задіяти для підвищення економічного росту».
 
Валютний запас чіпати не можна
 
На думку незалежних угорських експертів, розмір валютних запасів Угорщини сягає близько 35-36 мільярдів євро. Однак використовувати їх з такою метою економісти категорично не радять.
 
Директор Аналітичного центру з питань економіки у Будапешті Ласло Акар попереджає: «Це вкрай небезпечний варіант розвитку подій. Це грубе порушення базового договору і різноманітних домовленостей з Євросоюзом такого виміру, що у Брюсселі можуть припинити фінансування всіх європрограм в Угорщині».
 
Політичні опоненти так само не рекомендують чинній владі псувати відносини з офіційним Брюсселем та МВФ. Тим більше, що керівництво цього фонду аж ніяк не схвалює втручання угорського уряду у діяльність нацбанку Угорщини.
 
Без зворотнього зв’язку
 
Однак зворотнього зв’язку з Будапештом налагодити не вдається. «Уряд не має наміру відмінити поправку до закону про діяльність національного банку, а лише видозмінить її. У грудні глава єврокомісії Жозе Емануель Баррозу закликав Віктора Орбана скасувати суперечливу поправку щодо повноважень голови національного банку. На це речник партії ФІДЕС (більший партнер урядової коаліції – ред.) Антал Роґан заявив, що Андраш Шімор залишиться на своєму посту тільки до закінчення терміну його мандата», – зазначила економічний оглядач Нора Касоні, звернувши, однак, увагу на те, що це тільки проміжкове вирішення проблеми і що насправді тертя між виконавчою владою і національним банком у 2012 році нікуди не зникнуть.
 
Корнейл Шаркаді, експерт ринку цінних паперів і директор закритого акціонерного товариства «Гунґарія», нагадує про реальні зовнішні ризики для Угорщини у 2012 році: «З одного боку є загроза того, що у наступному році підйом економіки Китаю уповільниться. Інша небезпека чатує на нас з боку США у вигляді величезної заборгованості. І, нарешті, не слід забувати про колосальні європейські борги. Якщо бодай одна з цих небезпек реалізується, а Угорщина не матиме захисної подушки у вигляді нових фінансових позик, наша країна опиниться на порозі дефолту. Уряд спробував домовитися з деякими кредиторами серед арабських країн, вів переговори з Пекіном, але нічого не вийшло. Тому у нас нема іншого вибору, крім кредитів МВФ та Євросоюзу», – переконаний Корнейл Шаркаді.
 
11 січня спеціальний уповноважений уряду Угорщини Тамаш Феллеґі відбуде до Вашингтона, як пише опозиційна угорська преса, просити пробачення від МВФ за фактичний зрив переговорів у Будапешті в грудні минулого року. Але якщо й ця зустріч пройде невдало, то наступний раунд переговорів, на думку аналітиків, може відбутися лише в лютому чи березні. Але тоді умови отримання кредиту для Угорщини можуть бути украй жорсткими.

Василь Плоскіна, Радіо Свобода

04 січня 2012р.

Теги: Угорщина, Орбан

Коментарі

Словянин 2012-01-07 / 21:16:53
принципі Угорщина ступила на правильний шлях, якщо це не чергова закулісна гра, метою якої може бути спускання пару або натравлювання угорців на сусідів - словаків, румунів, українців. У залаштункових гравців завжди в рукаві заховані тузи - то мову угорську обмежують, то турули десь оскверняють, то заважають ідеям відродження Великої Угорщини. Головне, щоби свідомі угорці не купилися на привабливі ультрапатріотичні лозунги, а наводили порядок у своїй власній оселі. Те, що паразити з числа МВФ та Фрідомхаус нервують - добрий знак.

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини