У Берегові пройшов обласний фестиваль театрального мистецтва

Нещодавно в Берегові відбувся традиційний (7-й) фестиваль дитячого та юнацького театрального мистецтва "Юні зірки Мельпомени".

У Берегові пройшов обласний фестиваль театрального мистецтва

Уперше ідея проведення та режисерський задум були втілені ще в 2005 р. режисерами Берегівського українського Народного театру – Олександром та Ольгою Матеями, до того ж за активної підтримки обл- та міськуправлінь культури (Ю. Глеба, Й. Імре), оргметодцентру (В. Рудейчук). До слова, вони й стали головними організаторами цьогорічного фестивалю, на який з'їхалися  десять зразкових дитячих творчих театральних колективів із усієї області, зокрема, Іршавського, Виноградівського, Мукачівського, Берегівського, Хустського, Рахівського районів та із Хуста, Мукачева, Берегова.

Традиційний театральний збір феєрично відкрили початковою авторською театралізованою композицією "Мельпомена", яку під чудове музичне оформлення та світлові ефекти виконали учасники підготовчої групи Берегівського українського народного театру. У її складі – понад сто талановитих діток із шоу-гурту "Стріт Денс" (керівник Т. Борка, хореограф А. Медєші), "Наталі" (Інна та Наталка Васильєви), а також драмколектив міського Будинку школяра. В авторській композиції подружжя Матеїв, які відкривали фестиваль, глядач побачив театралізоване дійство: прибуття на фестиваль музи-богині Мельпомени (її роль чудово виконала Н. Васильєва). За вказівкою Зевса вона  знову спустилася з Олімпу разом із маленькими ангелятками, щоби надати творчого натхнення талановитим дітям і відкрити театральний фестиваль "Юні зірки Мельпомени".

На урочистому відкритті з теплими привітаннями та побажаннями виступили заступник начальника облуправління культури І. Канюка, керівник берегівської міської культури Й. Імре, який у своєму виступі від імені керівництва міськради, зокрема, І. Гайдоша, О. Бізілі привітав усіх учасників фестивалю та наголосив: "У творчості нема кращих і гірших, у творчості є неповторні, а вердикт журі – справа суб'єктивна. Тож усі учасники фестивалю – переможці!" Поважне журі представляли працівники управління культури облдержадміністрації, обласного Будинку народної творчості, викладачі Ужгородського училища культури, поети, митці.

Цікавими були виступи колективів Іршавського дитячого зразкового музично-драматичного театру "Пролісок" (кер. В. Філеш), у виконанні яких присутні побачили авторську постановку О. Фуметки "Уроки ввічливості", театрального гуртка "Первоцвіт" Великолучківської ДШМ (кер. О. Балог), що показали авторську казку "Врятоване свято". Виноградівці з дитячого театрального колективу Широківської ДШМ представили виставу "Зайчик-хвалько" за однойменною казкою С. Михалкова. Приємно вразили також Рахівський зразковий театральний колектив "Юність" (с. Костилівка, кер. Л. Ковач) з вертепною композицією, з якою вони посіли ІІІ фестивальне місце, розділивши його з юними берегівчанами та мукачівцями. У виконанні останніх (кер. К. Стемберська) глядач побачив комедію Богі Оронко "Лісоруби". 

Другі місця у фестивалі розділили зразковий театральний колектив "Кекерчін" (с. Оросієво, кер. Е. Міговк) й Берегівський районний освітньо-культурний центр нацменшин (кер. Е. Широкаї), а також дитячий гурт  "Хустяночка" (кер. І. Гнепа), які виконали хореографічний уривок із музичної вистави Андерсена "Дюймовочка" (гол.героїня перемогла в номінації  "За краще виконання дівочої ролі").

Незабутні приємні враження залишилися від виступів підготовчої групи Берегівського українського Народного театру (керівник О. Матей): за авторську молодіжну виставу "Нереальна історія – реального" театр отримав нагороду ще й у трьох номінаціях, зокрема:  "Краще виконання сучасного твору", "Краще виконання власного твору" та "За кращу чоловічу роль", яку виборов О. Брускі, учень ЗОШ № 1, що блискуче зіграв роль Кузі. Іншу номінацію "За краще виконання класичного твору" та І місце у фестивалі за уривок із вистави Голдінга "Володар мух"  отримав Мукачівський зразковий дитячий колектив "Росинка" (кер. В. Тищук).

А перед нагородженням лауреатів голова журі В. Тищук, режисер Мукачівського російського драматичного театру підвів підсумки виступів учасників-конкурсантів і спільно з М. Петієм (заввідділом обласного організаційно-методичного центру) та начальником міськуправління культури Й. Імре вручив спеціальні призи від громадських організацій і спонсорів. Очільник міської культури також щиро подякував усім, хто доклав зусилля, аби цей фестиваль "прописався" в нашому місті й став його “грудневим” обличчям. Найперше це стосується В. Шалигіна, Н. Васильєвої, Т. Борку, А. Медьєші, О. Радик, М. Магочі, А. Кастнера, С. Кожухарової, М. Матей, М. Шестак, О. Матей, О. Матея. Щира вдячність міськраді (мер І. Гайдош, віце-мер О. Бізіля), підприємцям, які в скрутний час підтримали дитячу культуру, відгукнулися на її потреби (ТзОВ "Нумінатор", дир. М. Тіба), ПП " Кун і Войтович" – Б. Кун та І. Войтович, магазин "Екотрейд-інфо", П. Пфейфауф, підприємці Г. Зеленяки, К. Імре), інформаційному спонсорові – газеті "Берегово", (головний редактор М. Папіш).

Кілька міркувань про фестивальні здобутки та плани. Мети досягнуто: засвідчено професійний рівень  учасників, який, порівняно з попередньорічними виступами юних театралів, значно зріс. У перспективі – ще сміливіші творчі кроки, це, зокрема, проведення відкритого Міжнародного дитячого театрального фестивалю та конкурсу "Юні зірки Мельпомени". Та й хочеться провести його не будь-де, а саме в Берегові, запросивши в наше місто кращі дитячі театральні колективи з різних куточків України, країн СНД й сусідніх держав, зокрема, Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії. І, насамкінець, фестиваль має бути не одноденним, а тривати 2-3 дні. Це дасть змогу глядачам  насолоджуватися не окремими уривками з виступів театральних колективів, а повноцінними виставами. Прагнемо й надалі виявляти талановитих дітей, сприяти їх професійній освіті, встановленню контактів між різними колективами творчих особистостей.
 

газета "Берегово"

28 грудня 2011р.

Теги: фестиваль, театр, Мельпомена

Коментарі

Пан Баклажан 2011-12-28 / 21:22:40
А хто, як не діти, мають грати у виставі "Володар мух"? В обох екранізаціях цього твору грали саме діти.
Чи пан Ніксон надає перевагу "радянській школі", в яких "задорную детвору" грали тітоньки "кому за 40"?

nixon 2011-12-28 / 10:23:13
Це шедеврально - "І місце у фестивалі за уривок із вистави Голдінга "Володар мух" отримав Мукачівський зразковий дитячий колектив "Росинка"... Наступного року планують мабуть поставити на сцені "Пилу 3Д", "Мовчання ягнят" та бій Предатора і Термінатора у виконанні дитячих колективів?

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини