Закарпатські рятувальники готуються до лижного сезону

Нарешті в Закарпатські Карпати прийшла зима. Попереду гірськолижний сезон. Для того, щоб відпочинок на високогір’ї був не лише комфортним, а й безпечним рятувальники Закарпатської гірської пошуково-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спеціального призначення УМНС України в Закарпатській області проводять планові навчання, де відпрацьовують свої навички щодо порятунку туристів у можливих екстремальних ситуаціях.

Закарпатські рятувальники готуються до лижного сезону

 

Цього разу чергові тренування гірські рятувальники проводили в селі Вишка, що на Великоберезнянщині, на схилах гори Красія. За сценарієм відпрацьовувалася ситуація щодо рятування туристів з крісельної дороги під час аварійної зупинки підйомника. Під час навчань кожен рятувальник повинен був дістатися до завислого над горою підйомника, який  аварійно зупинився, та спустити на спеціальному обладнанні умовного потерпілого на землю.

- Такі навчання є плановими і у нашому гірському регіоні вони проводяться постійно, аби мінімізувати можливі нещасні випадки під час відпочинку людей в горах. Сьогодні в регіоні нараховується близько 40 гірськолижних витягів. Аналогічні відпрацювання вже пройшли на Рахівщині (гора Драгобрат) та гірських хребтах Міжгірщини (район села Пилипець). Місце проведення теперішніх тренувань вибрано також не випадково. Минулого року саме тут при аварійній зупинці крісельної дороги нашим рятувальникам довелося евакуйовувати на землю 157 відпочивальників. Для проведення рятувальних робіт тоді знадобилося всього 57 хвилин. Це притому, що 3-5 хвилин згідно з нормативами дається на евакуацію у таких умовах однієї людини.

З кожним роком Закарпаття стає все популярнішим краєм, куди навідується все більше туристів, як українців, так й іноземців. Багато з них не знайомі з нашим ландшафтом внаслідок чого вони губляться в горах, тоді до справи також беруться наші гірські рятувальники. Дуже важливо, щоб цього не траплялося перед кожним виходом у гори реєструватися у професіоналів гірських пошуково-рятувальних груп, які задля безпеки кожного туриста Карпат цілодобово чергують у всіх гірських районах області і завжди готові прийти на допомогу  Вони також нададуть вичерпну інформацію щодо вибраного маршруту, погодних умов. А головне рятувальники будуть знати про місцезнаходження групи і при потребі на пошуки людей буде затрачено менше часу, а це в умовах низьких температур дуже важливо, - коментує ситуацію начальник Управління МНС України в Закарпатській області Мирослав Щербей.

Наскільки рятувальники готові до нового гірськолижного сезону, розповідає начальник Закарпатської гірської пошуково-рятувальної частини Віктор Опаленик.

«Людина, яка потрапляє в екстремальні умови, що дуже відрізняються від звичайних, починає панікувати. Наше завдання -  не допустити паніки і швидко спрацювати, адже в горах температура повітря іноді сягає 20-250С, і замерзнути людина може за 10-15 хвилин. І, хоча кожен рятувальник – професіонал, майстерність потрібно  відшліфовувати постійно. А найкращий спосіб – це навчання в умовах, наближених до реальних. У найближчій перспективі, коли в горах випаде більше снігу, плануємо проводити заняття з транспортування постраждалих за допомогою спеціальних транспортних засобів, надання їм долікарської допомоги  з подальшим доправленням до «швидкої допомоги».

З упевненістю можу сказати, що наші рятувальники готові до гірськолижного сезону. З початку року професіоналами нашого загону було врятовано всіх, хто звертався за допомогою, а це 156 любителів гірського екстриму», - повідомили Закарпаття онлайн в УМНС України в Закарпатській області.
 

23 грудня 2011р.

Теги: ртувальники, лижі, Красія

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини