Проект «Стань приятелем» допомагає дітям з особливими потребами знаходити друзів

Одразу в чотирьох областях України – Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій реалізовується волонтерський проект «Стань приятелем». Учасники проекту з 10 неурядових організацій розповіли журналістами про зміст такої соціальної ініціативи під час прес-конференції в Ужгороді.

Проект «Стань приятелем» допомагає дітям з особливими потребами знаходити друзів

Руслан Жиленко, директор Карпатського фонду Україна, який разом із голландською благодійною організацією CKAN та мережею нідерландських фондів для Центральної і Східної Європи підтримує проект, розповів, що його мета – потоваришувати між собою волонтерів і дітей чи молодь з певними обмеженнями.  

«Не дивлячись на професійну роботу соціальних працівників, часто вразливі верстви населення залишаються ізольованими від суспільства. Тому виникла ідея реалізувати проект, спрямований насамперед на подолання цієї ізоляції, щоб спробувати «витягнути» людей за межі їхнього звичного (як правило, досить обмеженого) кола спілкування, сприяти їх ефективнішій соціальній інтеграції, - пояснив Руслан Жиленко. – Така концепція є новою для України, тому вирішили для початку сконцентрувати увагу лише на одній категорії – молодих людях і дітях з особливими потребами».

У ході проекту формуються приятельські пари за інтересами. Вони можуть спільно ходити в кіно, грати у настільні ігри, гуляти, майструвати тощо. «На відміну від проектів, які закінчуються коли завершується фінансування, «приятельський» зможе існувати необмежено в часі. Адже, щоб товаришувати не потрібно значних фінансових витрат. Натомість впровадження такої практики потребує відданої наполегливої роботи від організацій. Вони допомагають волонтерам і молодим людям з певними вадами розвитку познайомитися, знайти приятеля за спільними інтересами», -- каже Р. Жиленко.

Наразі організаціями з 4 областей вже зроблено чимало: залучено волонтерів, проведені підготовчі тренінги, зокрема, щодо особливостей спілкування з дітьми, що мають розумові вади.

Людмила Максимюк, координатор проекту в Карітас-Івано-Франківськ додала, що приятелі разом відвідують тематичні заняття, займаються спортом тощо. «Для дітей з обмеженими можливостями важливо відчувати, що не тільки вони отримують щось, але й можуть навчити приятеля-волонтера чомусь новому. Це для них – безмежна радість і самоствердження, - каже Л. Максимюк. - Досвід вже засвідчив, що наша спільна праця не є марною, а навпаки ефективною і важливою. Зазвичай наше суспільство ставиться з осторогою до такої цільової групи. А проект «Стань приятелем» має на меті допомогти цим людям за сприянням їх нових приятелів адаптуватися у наше суспільство, продемонструвати йому свої можливості».

Зіта Баторі, керівник Благодійного фонду проекту ТАЧ наголосила, що побудова дружніх стосунків між волонтером і неповносправним надає можливість забезпечити дітям те, що вони не змогли б отримати у закритому закладі. «Вони можуть відчути, що означає дружба, дякуючи цій програмі. Відчути, що таке бути вільнішими», -- каже Зіта Баторі.

Як розповіли доповідачі, учасником проекту «Стань приятелем» може стати будь-хто. Для цього слід звернутися до організацій, що беруть участь у проекті. Контактні дані можна знайти на сайті проекту: cf-social.org.ua/proekt-stan-pryjatelem.

Журналістка і волонтер проекту Ганна Семенюк поділилася досвідом приятелювання із дівчинкою з інтернату, що у Часлівцях. «Ми обирали друга за листами, яких писали своєму майбутньому другу ще до знайомства, - розповіла Аня. - Спілкуватися з дітьми із вадами – це своєрідний досвід, хоча це і досить нелегко. Моя подруга Юлька, наприклад, була досить замкнена, але виявилося, що вона дуже любить спілкуватися». За словами Ганни Семенюк, приятелі мають багато спільних цікавих занять – від невеликих турнірів з баскетболу до аплікацій чи прогулянок містом тощо.

21 грудня 2011р.

Теги: Стань приятелем, волонтер, друзі

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини